Jaký notebook koupit?

Pokud jste se rozhodli koupit notebook a nevíte, který si vybrat, neboť na trhu je takové množství modelů, tak hned na úvod je nejlepší si uvědomit, co od notebooku očekáváte, resp. na co ho budete využívat. Každému je jasné, že nároky na notebook studenta využívajícího hlavně internet a práci s dokumenty jsou jiné než například pro hráče, který svůj stroj využívá na hraní her. S výkonem roste i cena notebooků, a proto správný výběr Vám může ušetřit nemalé náklady.

Rozdělili jsme notebooky do skupin podle využití

 

Notebook na cesty:

Tuto možnost využívají studenti, ale i manažeři. Prostě je to pracovní nástroj, který mají u sebe denně doma ale i v práci. U takovýchto modelů je asi nejdůležitější velikost či váha, která většinou již nepřekročí 1,8 kg. Důležitou vlastností je i výdrž baterie, díky speciálně vybíraným komponentů s minimální spotřebou a optimálním výkonem vydrží na jedno nabití 3 a více hodin. Výbava je stavěna na kancelářskou práci internet a základní multimédia.



Kancelář, internet a základní multimédia:

Na takovou práci se hodí notebooky s úhlopříčkou displeje 15,4 "a postačí Vám i jedno jádrový procesor, operační paměť 2GB a velikost disku od 160GB. Standardní výbavou bývá DVD vypalovačka, WiFi a integrovaná grafická karta, na které si bohužel nezahrajete náročnější hry. Váha takových notebooků je cca 3 kg a cena na trhu je velmi přijatelná (pohybuje se od 300 €).

 

Pokročilá práce s multimédii, hry (náhrada za PC):

Takové stroje mají vysoký výkon a užitnou hodnotu. Poznáte je na první pohled díky masivnímu vzhledu a displejem s úhlopříčkou často větší než 15,4 "(17" a více). Takové modely mají dostatečně velkou kapacitu disku, popřípadě mají dva disky a co je hlavní, disponují samostatnou grafickou kartou s výkonnou 3D akcelerací. Také vybavení vstupů a výstupů je bohatší než u jiných tipů notebooků a nezapomnělo se ani na číselnou klávesnici. Váha se pohybuje od pěti kilogramů a slabinou se stává baterie, jejíž výdrž při takovém výkonu je nízká (pohybuje se v desítkách minut).

 

Domácí univerzální notebook:

Toto je zlatá střední cesta vybavená pro univerzální využití. Oproti již zmíněným, kancelářskými notebooky obsahují dvou jádrové procesory a operační paměť je nad 2GB. Samostatný čip od ATI nebo nVidia se stará o akceleraci multimédií. Disponuje nejčastěji 15,4 "displejem, super multi DVD mechanikou, ale i webovou kamerou.

 

Další informace, které se vždy hodí:

Notebooky se prodávají s operačním systémem (OS) nebo bez. Pokud si vyberete model s OS, neznamená to ještě, že budete mít v krabici přibaleno i médium DVD. Data potřebná k reinstalaci a obnově systému jsou uložena na skryté části pevného disku a to je také důvodem, proč notebook s diskem např. 160GB má využitelnou kapacitu 140GB. Pokud se rozhodnete zakoupit model bez OS, tak Vás při spuštění uvítá jen černá obrazovka a OS si musíte pořídit a nainstalovat sami.

Udělejte si přehled o dostupných rozhraních a Vašich potřebách. Dnešní moderní modely již obsahují i HDMI výstup, Fireware IEE 1394, rozšiřující sloty formátu ExpressCard, BlueTooth, ale není třeba vedle takové pěkné výbavičky zapomínat na počet USB portů! Také velmi šikovnou součástí by měla být čtečka karet. Střízlivě zvažte, jaké zařízení budete používat. WiFi, BlueTooth a USB využijete např. pro přístup k mobilnímu internetu.

Úhlopříčka displeje má vliv na velikost i hmotnost notebooku. Je třeba si uvědomit i to, že lesklý displej nabízí o něco lepší podání barev a větší kontrast, avšak za cenu odrazů okolí. I tak si ho dost zákazníků chválí.

Při výběru notebooku nehodnoťte jeho pracovní frekvenci ("rychlost" procesoru), ale výkon a platformu. Notebookové náhrady stolních počítačů například používají běžné stolní procesory s vysokým výkonem, ale v terénu vyžadují hodně energie. Oproti tomu, mobilní platforma s nižším taktem, avšak podobným výkonem, Vám může v terénu nabídnout dvojnásobný čas na práci.

Pohodlnou práci u notebooků může znepříjemnit klávesnice a polohovací zařízení, které není podle Vašich představ. U klávesnic si všímejte umístění speciálních kláves, šipek, tlačítek pro Windows, logické uspořádání navigačních tlačítek, a zda obsahuje numerickou část.

Někteří výrobci nabízejí ve standardní ceně různé bonusy jako softwary a doplňky. Jinak cena notebooku nemusí být koncová, protože je třeba dokoupit tašku resp. vak a myšku.

Procesor či grafická karta nelze již v budoucnu vyměnit tak dobře, zvažte, co kupujete. Naopak operační paměť RAM se dá upravovat dokoupením, tak jako výměna pevného disku je u notebooků možná.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


The Sims 4: Legendární hra je mezi hráči stále oblíbená

Hra, která patří mezi nejoblíbenější počítačové hry už pár let, si své místo oblíbenosti stále drží, a...
více…

Spongebob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated: Hra, kterou ocení velcí i malí

Zbožňujete vy nebo vaše děti animovaný seriál Spongebob SquarePants? Pozvěte hlavní hrdiny k sobě domů díky...
více…

Vyznáte se v počítačových hrách? Jaké jsou ty nejoblíbenější

Přemýšlíte, co ještě pořídit pod stromeček? Nebo si chcete vy naložit nějaký zajímavý dárek? Rozhodně nic...
více…

Nadšenci rychlých aut a závodů, zbystřete! Už jste slyšeli o hře Forza Horizon 4?

Změna ročního období, krajiny, výběr z mnoha aut – to a mnohem více dalšího nabízí závodní hra z dílny...
více…

Cyberpunk 2077: Počítačová hra, na kterou všichni čekali

Nejočekávanější RPG hra Cyberpunk 2077 je tady! Kolem jejího vydání proběhlo spoustu odkladů, ale konečně se...
více…

Sluchátka Apple EarPods pro kvalitní poslech

Sluchátka využijete při mnoha volnočasových aktivitách i pro práci. Neobejdete se bez nich tehdy, pokud rádi...
více…

Domácí kino vybírejte podle kvality a podle svých prostorových možností

Chcete si pořídit domácí kino? A víte, na co je třeba myslet, aby vás výběr nezklamal? Určitě se musíte kromě...
více…

5 tipů pro levnější tisk, které každý zná, ale málokdo dělá

Asi každý chce tisknout levně, ale už zdaleka ne každý pro to něco dělá. Přitom není tak těžké toho dosáhnout....
více…

Jak naučit děti milovat přírodu a dostat je od počítačů?

Stěžujeme si, že naše děti nemají žádný vztah k přírodě, že je nemůžeme “vykopat” od počítačů a že...
více…

Syndrom počítačového vidění a důležitost mrkání při práci na počítači

Práce na počítači patří mezi takzvaně lehčí a často vyhledávanou. Nebolí nohy, nemusíte používat svaly, nemáte...
více…