Jablka - každá odrůda je jiná

Každý druh ovoce, do jisté míry i odrůda, se vyznačuje specifickými vlastnostmi.

Každý druh ovoce, do jisté míry i odrůda, se vyznačuje specifickými vlastnostmi. Kromě tvaru a barvy plodu je při konzervování či jiném zpracování rozhodující i jejich chuť a konzistence. Tyto vlastnosti se však během zrání, jakož i po sklizni mění, což určuje i jejich vhodnost pro další zpracování. Určitě všichni budete souhlasit s názorem, že nejchutnější jsou odtržené přímo ze stromu ve vlastní zahrádce, vybrat se však dá i ze sortimentu supermarketů. Jelikož sortiment jablek je opravdu široký, vybrali jsme a otestovali osm odrůd.

 

'Pinová' Má kulovitě-kuželovité plody. Základní barva je žlutá, kterou překrývají široké červené pásy. Dužnina je pevná, chutná, sladká. Důležitou vlastností je její aromatičnost. Obírá se v poslední dekádě září a první dekádě října. Konzumně dozrává až v prosinci.

 

'Topaz' Jablka s tmavě oranžovými proužky na povrchu málokdo odolá. Slupka je suchá, uvnitř skrývá žlutou šťavnatou dužninu. Jeho chuť je harmonická a příjemně osvěžující. Sklízí se v září a začátkem října, skladováním ve vhodných podmínkách vydrží až do jara.

 

'Fuji' V době zralosti má tato odrůda dvě třetiny slupky pokryté světle červená pruhovým líčka, zbytek je zelenožlutý. Ukrývá v sobě sladkou nažloutlou dužinu s velmi pevnou konzistencí. Její předností je velmi dobrá skladovatelnost. Sklízí se v říjnu, konzumně dozrává v lednu.

 

'Gala' Raná zimní odrůda, která má pěkně vybarvenou, zářivo červenou slupku se žlutým mramorováním. Má šťavnatou dužninu jemně sladké chuti a příjemné aroma. Malé až středně velké plody dozrávají začátkem září a konzumně vydrží do konce února.

 

'Granny Smith' Je to velmi stará odrůda, přesto stále velmi oblíbená. Na hladké slupce se nacházejí malé lenticelami - pihy. Dužnina je pevná, ale jemná a šťavnatá. Sklízí se poměrně pozdě, až v druhé polovině října. Konzumní zralost dosahuje v listopadu a v prosinci.

 

'Golden Delicious' Je to středně velká odrůda, oblíbená téměř na celém světě. Charakteristická je zelenožlutou až zlatožlutou slupkou, která obaluje pevnou, šťavnatou dužninu s příjemným aroma a jemně ovocnou kyselostí. Při dobrém skladování vydrží až do dubna.

 

'Jonagold' Optimisticky zářící jablko má hladkou, slabě mastnou slupku žlutozelené barvy, kterou překrývá červený ruměnec s drobnými pihami. Šťavnatá dužnina je křupavá a má nasládlou až jemně kyselou chuť.

 

'Rubín' Tato odrůda se vyznačuje typickou krémovou světle žlutě šťavnatou dužinou výborné sladké chuti. Její červené plody jsou poměrně velké a sklízejí se v první polovině října. Při dobrém skladování vydrží do února.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus