Jak pěstovat ředkvičky i na podzim?

Přinést ředkvičky ze zahrady a pochutnávat si na ní i na podzim je možné pouze při dodržení zásad správného pěstování. Proto neváhejte a využijte poslední dny na její setí.

Ředkvička je typicky jednoletá rostlina, proto z pozdější jarní setby vybíhá do květu. Díky širokému sortimentu, který zahrnuje odrůdy určené k rychlení, na setí jarní, letní, jakož i pro celoroční pěstování. Pochutnávat na ředkvi si můžeme od května až do října. Vhodný termín pro setí a podzimní sklizeň je srpen až září. Nízkých teplot se nemusíme bát. Rostliny klíčí již při teplotě 2 - 3 ° C, dokonce snesou krátkodobě i teplotu pod bodem mrazu. Vyséváme do hloubky 0,5 - 1 cm, do řádků vzdálených 15 - 20 cm. Na dokonalý kontakt osiva s půdou doporučujeme její utužení. Po vyklíčení rostliny přetrháváme na vzdálenost 4 cm nebo 7 cm při pozdějších odrůdách s většími bulvičkami. Pro zajištění postupné sklizně je vhodná setba v intervalech 1 - 2 týdny.

Na čem si pochutnáváme?

Konzumní částí rostliny jsou hlízy nazývané také bulvičky. Ty nemusí být pouze typicky červené a kulaté. Mohou mít i elipsovitý až tvar s pokožkou bílé, žluté, růžové, červené až nafialovělou barvu, případně kombinací barev. Nejčastější je bílo-červená. Dužnina bývá bílá, může se však vyskytnout i narůžovělé zbarvení. Šťavnaté zásobní orgány ředkvičky jsou zdrojem draslíku, ale i železa, vápníku a jiných minerálních látek. Vitamínů v porovnání s jinými zeleninami není mnoho. Najdeme zde vitamín C a B. Významné je zastoupení hořčičných silic, které podporují trávení a působí fytoncidní. Pozor při chronickém onemocnění žlučníku, protože nadměrnou konzumací může být podrážděnější. Opatrnost je na místě i při hodnocení obsahu dusičnanů, které se v ředkvi kumulují zejména při nadměrném hnojení dusíkatými hnojivy a pěstování při slabém osvětlení porostu.

Čeho se vyvarovat?

Ředkvička je nenáročná na stanoviště. Nejlépe se jí daří na lehčí propustné až středně těžké hlinité humózní půdě. Těžká půda způsobuje ostrou chuť, stejně jako hnojení čerstvým chlévským hnojem. Ten kromě toho je příčinou praskání a červivosti bulviček. Praskání je také následkem nesprávného zavlažování, které by mělo být pravidelné. Velký význam má i teplota. Ideální na růst je od 10 do 12 ° C. Vyšší teplota v počátečních fázích růstu má za následek rychlou tvorbu listů na úkor bulvičky. Ředkvičky často napadají skočky. Mechanickou ochranu zajistíme přikrytím porostu netkanou textilií hned po výsevu. Textilie chrání a zároveň zabraňuje nadměrnému vypařování vody z půdy.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zelenina potřebuje dostatek vláhy - jak zalévat efektivně?

Léto s sebou přináší znečné vedro a častou, pravidelnou zálivku bude potřebovat všechno zelené v naší...
více…

Jak si vypěstovat zdravou zeleninu? Zkuste bio záhon

Chcete si vypěstovat zdravou a chutnou zeleninu bez postřiků a chemikálií? Jednou z možností, jak toho dosáhnout,...
více…

Jaké košťáloviny můžeme pěstovat na zahradě?

Květen je optimální období pro jejich setí a výsadbu. Při současných klimatických změnách však musíme při...
více…

Ovocný sad na balkoně či terase - jak na to?

Přestože nejste vlastníci zahrady, malé množství ovocných plodů si při troše námahy můžete vypěstovat i na...
více…

Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Poslední práce na zahradě se nevyplatí zanedbat

Zatím ve dne nemrzne a nesněží, proto máte ještě dostatek času, udělat něco pro svou zahrádku. Protože co dnes...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Mangold - chutná zelenina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Znáte mangold? Mangold je velmi starý druh listové zeleniny, o kterém ale nebylo dlouho slyšet. Dnes se opět a právem,...
více…

Bobkový list - úžasná bylinka do interiéru, balkónu i zahrady

Čerstvé nebo doma usušené bylinky, to je něco jiného, než když otevřete sáček z obchodu. A navíc, koření je...
více…