Jak pěstovat ředkvičky i na podzim?

Přinést ředkvičky ze zahrady a pochutnávat si na ní i na podzim je možné pouze při dodržení zásad správného pěstování. Proto neváhejte a využijte poslední dny na její setí.

Ředkvička je typicky jednoletá rostlina, proto z pozdější jarní setby vybíhá do květu. Díky širokému sortimentu, který zahrnuje odrůdy určené k rychlení, na setí jarní, letní, jakož i pro celoroční pěstování. Pochutnávat na ředkvi si můžeme od května až do října. Vhodný termín pro setí a podzimní sklizeň je srpen až září. Nízkých teplot se nemusíme bát. Rostliny klíčí již při teplotě 2 - 3 ° C, dokonce snesou krátkodobě i teplotu pod bodem mrazu. Vyséváme do hloubky 0,5 - 1 cm, do řádků vzdálených 15 - 20 cm. Na dokonalý kontakt osiva s půdou doporučujeme její utužení. Po vyklíčení rostliny přetrháváme na vzdálenost 4 cm nebo 7 cm při pozdějších odrůdách s většími bulvičkami. Pro zajištění postupné sklizně je vhodná setba v intervalech 1 - 2 týdny.

Na čem si pochutnáváme?

Konzumní částí rostliny jsou hlízy nazývané také bulvičky. Ty nemusí být pouze typicky červené a kulaté. Mohou mít i elipsovitý až tvar s pokožkou bílé, žluté, růžové, červené až nafialovělou barvu, případně kombinací barev. Nejčastější je bílo-červená. Dužnina bývá bílá, může se však vyskytnout i narůžovělé zbarvení. Šťavnaté zásobní orgány ředkvičky jsou zdrojem draslíku, ale i železa, vápníku a jiných minerálních látek. Vitamínů v porovnání s jinými zeleninami není mnoho. Najdeme zde vitamín C a B. Významné je zastoupení hořčičných silic, které podporují trávení a působí fytoncidní. Pozor při chronickém onemocnění žlučníku, protože nadměrnou konzumací může být podrážděnější. Opatrnost je na místě i při hodnocení obsahu dusičnanů, které se v ředkvi kumulují zejména při nadměrném hnojení dusíkatými hnojivy a pěstování při slabém osvětlení porostu.

Čeho se vyvarovat?

Ředkvička je nenáročná na stanoviště. Nejlépe se jí daří na lehčí propustné až středně těžké hlinité humózní půdě. Těžká půda způsobuje ostrou chuť, stejně jako hnojení čerstvým chlévským hnojem. Ten kromě toho je příčinou praskání a červivosti bulviček. Praskání je také následkem nesprávného zavlažování, které by mělo být pravidelné. Velký význam má i teplota. Ideální na růst je od 10 do 12 ° C. Vyšší teplota v počátečních fázích růstu má za následek rychlou tvorbu listů na úkor bulvičky. Ředkvičky často napadají skočky. Mechanickou ochranu zajistíme přikrytím porostu netkanou textilií hned po výsevu. Textilie chrání a zároveň zabraňuje nadměrnému vypařování vody z půdy.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus