Jaké existují nové odrůdy zeleniny?

Na našem trhu přibyly další nové a zajímavé odrůdy zeleniny, které se v tomto období mohou vysévat. Některé z nich vám níže představujeme.

Okurka 'Chantal F1'

Sortiment okurek nakládaček zaznamenal za poslední roky výrazné změny. Standardem se stala vysoká odolnost proti plísni okurkové, která ještě nedávno likvidovala porosty v zahrádkách. Výrazný krok vpřed jsou "multifruit" odrůdy, známé pod označením " okurky". Mají schopnost nasadit za každým listem ne jeden samičí květ, než je běžné, ale tři až pět květů. Ať si rostlina udrží malé plůdek, závisí hlavně na dostatečné zásobování vláhou a dusíkem. Běžně se na každém nódiu vyvíjejí dva až tři plody. Výsledkem je vysoká úroda. K takovým okurkám patří i 'Chantal F1'. Jde o středně brzkou odrůdu se středním růstem a vysokou odolností proti plísni okurkové. Typický je pro ni nový typ nedá se totiž zařadit mezi nakládačky "hladké" ani mezi "hrubé". Vyznačuje se netradiční hustou, ale jemně hrubou bradavičnatostí. V žádném případě nejde pouze o kuriozitu. Má štíhlé, atraktivní, velmi vyrovnané plody, které i po sterilizaci zůstávají pevné, křehké a křupavé.

Rajče 'Šejk'

Je nová odrůda výjimečná z hlediska obsahu antioxidantů. Dužnina plodu obsahuje velké množství červeného barviva - lykopenu, díky kterému je po rozřezání intenzivně červený nejen plod, ale i barva protlaků a kečupů. 'Šejk' je plastická, včasná keříčková odrůda, nenáročná na pěstování a péči. Plod je oválný, masitý a intenzivně červený. 

DOBRÝ TIP: Dostupnost antioxidantu lykopenu pro organismus se zvyšuje tepelnou úpravou. Nebojte se proto kečupů, protlaků nebo rajčatového pyré.

Fazolky 'Gusto'

"Gusto" znamená ve francouzštině chutný. Francouzi jsou skuteční labužníci a navíc zelené fazolky milují, proto je pěstují desítky odrůd. Slovo "gusta" však do svého názvu dostala pouze jedna. 'Gusto' je fazolky s tenkými a křehkými lahůdkovými stroužky zelené barvy, bez vnitřní pergamenové membrány. Rostlina je vzpřímeně rostoucí, pevná, s vysokou násadou plodů. Na pěstování je nenáročná, bez problémů roste i v našich zahrádkách.

DOBRÝ TIP: Stroužky fazolky se dají zapéct s bešamelem, použít do zeleninové polévky nebo na zahuštěné omáčky. Výjimečná chuť této odrůdy nejlépe vynikne, když je podusíme na másle a jemně posolíme. Trošku muškátového oříšku a několik kapek citronu "zakulatí" výsledné dílo.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Zelenina potřebuje dostatek vláhy - jak zalévat efektivně?

Léto s sebou přináší znečné vedro a častou, pravidelnou zálivku bude potřebovat všechno zelené v naší...
více…

Jak si vypěstovat zdravou zeleninu? Zkuste bio záhon

Chcete si vypěstovat zdravou a chutnou zeleninu bez postřiků a chemikálií? Jednou z možností, jak toho dosáhnout,...
více…

Jaké košťáloviny můžeme pěstovat na zahradě?

Květen je optimální období pro jejich setí a výsadbu. Při současných klimatických změnách však musíme při...
více…

Ovocný sad na balkoně či terase - jak na to?

Přestože nejste vlastníci zahrady, malé množství ovocných plodů si při troše námahy můžete vypěstovat i na...
více…

Proč nám chybí vitaminy? Mohou za to léky, stres a kouření!

Vitaminy jsou důležité katalyzátory biochemických reakcí v těle. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a...
více…

Poslední práce na zahradě se nevyplatí zanedbat

Zatím ve dne nemrzne a nesněží, proto máte ještě dostatek času, udělat něco pro svou zahrádku. Protože co dnes...
více…

Hubnutí bez ztráty svalové hmoty? Využijte sílu sirtuinů!

Ztráta hmotnosti bývá pro většinu zdravých lidí příjemná. Ale když mizí svaly, moc hezká podívaná to není....
více…

Řapíkatý celer pomáhá při hubnutí, dně a vysokém krevním tlaku

Řapíkatý celer je u nás poměrně neznámá zelenina. Sice je to již poměrně dlouho, co se začal objevovat na pultech...
více…

Mangold - chutná zelenina plná vitaminů, minerálů a vlákniny

Znáte mangold? Mangold je velmi starý druh listové zeleniny, o kterém ale nebylo dlouho slyšet. Dnes se opět a právem,...
více…

Bobkový list - úžasná bylinka do interiéru, balkónu i zahrady

Čerstvé nebo doma usušené bylinky, to je něco jiného, než když otevřete sáček z obchodu. A navíc, koření je...
více…