Jak připravit chutné a zdravé jídlo? Zkuste parní hrnec

Pára je zajímavá věc. Pomáhala nám v dopravě, v průmyslu, a stejně dobře nám slouží i v kuchyni. Jak? No přece jako parní hrnec. 

Proč parní hrnec? 

Pokud jste si položili tuto otázku, nezbývá nám jiné, než poukázat na jeho výhody. Tak například do parního hrnce můžete dát několik potravin nebo jídel a vařit je najednou. Do každé nádoby vložíte jednu surovinu a pak je vaříte současně. Vaření v páře má tu výhodu, že i více potravin, byť velmi aromatických, je možné vařit dohromady bez vlivu na jejich chuť. 

Nebo dále: jde o asi nejzdravější způsob vaření potravin, který zanechává jejich přirozenou chuť a "neobohacuje" je o škodliviny jako jsou například různé karcinogenní látky. Proč? Parní hrnec totiž nevaří ve vodě, nepeče při vyšších teplotách, ani na nezdravém tuku, zkrátka on pouze vaří v páře. A vaření v páře je jeho největší výhodou, protože při tomto způsobu tepelné úpravy zůstává v potravinách, včetně zeleniny, více vitamínů, minerálů, antioxidantů či esenciálních mastných kyselin.

 

Rozjíždí se jen pět vteřin 

Které auto dosáhne plného výkonu za pět vteřin? Žádné. Pro parní hrnec to však nic není, protože parní hrnec je schopen plně pracovat již do pěti sekund od zapnutí. Pokud uvedeme příklad s vařením knedlíků, které se běžně vaří dvě či tři minuty, tak samotná doba vaření je stejná. Rozdíl spočívá právě v té době od "nastartování". Zatímco voda na sporáku začíná vřít, knedlíky v parním hrnci jsou už dávno hotové. 

 

Čistí se jednoduše 

Údržba parního hrnce je velmi jednoduchá. Protože vaříme v páře, tak nedochází k připečení nebo jinému těžko odbouratelného znečištění nádob. Umytí je pak velmi jednoduché a rychlé. Není problém vložit nádoby i odkapávací misku do myčky nádobí.

 

Pár slov o nevýhodách 

Těžko psát o nevýhodách tam, kde vlastně ani žádné nejsou. Pokud však máme být maximálně kritičtí, jako nevýhoda nám může posloužit samotná pára, která nás při neopatrném vyndávání jídla z hrnce může popálit. Ale to je spíše způsobeno naší nešikovností, než samotným parním hrncem.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…

Jak kupovat šicí stroj

Šicí stroj je nutností, pokud plánujete doma šít v jakémkoli rozsahu. Práci zvládnete mnohem rychleji a...
více…

Jak se naučit základy práce se šicím strojem

Šití je příjemný koníček i činnost. Avšak stejně jako u kteréhokoli jiného nástroje či vybavení se musíte...
více…

Jak vybrat dobrý šicí stroj

Výběr správného šicího stroje vyžaduje udělat si čas na průzkum, aby pak vybraný stroj odpovídal Vašim...
více…

Jak vybrat šicí stroj

Výběr správného šicího stroje je důležitým prvním krokem, abyste pak doma mohly šít skvělé výrobky. Vhodný...
více…

Jak vyčistit šicí stroj

Šicí stroj stejně jako ostatní stroje vyžaduje pravidelnou údržbu, aby správně fungoval. Když se budete řídit...
více…

Jak opravit šicí stroj II.

Šicí stroj je mechanické zařízení sloužící k šití, které vydrží i velké množství šití během krátkého...
více…

Učíme se používat šicí stroj

Umět šít na šicím stroji je skvělá dovednost pro život. Nejenže ušetříte peníze tím, že si samy ušijete...
více…

Jak vyčistit a promazat šicí stroj

Čištění a promazávání šicího stroje je základní údržba sloužící k tomu, aby Váš šicí stroj déle...
více…

Jak pečovat o šicí stroj

Šicí stroje jsou důmyslnější a dražší, než byly kdy dříve, zároveň však nabízejí mnoho funkcí a spoustu...
více…