Pečení je výborný způsob přípravy chutných pokrmů. Moderní trouby zvládnou upéct pizzu, křupavé kuře i skvělé domácí koláče a všechno najednou. Ze šťavnatého masa však při pečení vystřikuje tuk, který se připaluje uvnitř trouby. Ručně vyčistit připálenou mastnotu je náročné, proto si vyberte troubu, která má samočisticí program, ať těžkou práci dělá za vás…
Nejjednodušší způsob je parní čištění tzv. aqua clean. Do plechu na pečení nalijete vodu, nastavíte funkci, teplotu 50 °C - 90 °C a necháte v chodu 30 minut. Trouba vytvoří z vody horkou páru, která uvolní zapečenou mastnotu. Po ukončení programu stačí setřít zbytky nečistot. Čištění je jednodušší, není to však úplný zázrak.
Ruční čištění trub výrazně usnadňují i smaltované nebo katalytické stěny. Smaltovaný povrch má drobné nerovnosti, které zabraňují hlubokému pronikání mastnoty, katalytické stěny mají speciální povrchovou úpravu, která aktivně bojuje proti uchycení mastnoty. Po dopečení stačí vytáhnout a setřít. Vynikající pomůckou při eliminování nadbytečné mastnoty v troubě je používání tukového filtru, který ochrání topné těleso před potřísněním tukem.
Pyrolýza je fyzikálně-chemický děj, který spočívá ve vytvoření vysoké teploty (asi 500 °C) uvnitř trouby, pod jejímž vlivem se nečistoty změní na popel. Po skončení cyklu a vychladnutí trouby je můžete snadno setřít vlhkým hadříkem. Při pyrolytickém čištění se nepoužívá žádná chemie, odpadá namáhavé drhnutí a seškrabování připálených zbytků jídla. Během samočisticího cyklu jsou dvířka automaticky zablokována, aby se zabránilo popálení. Opět se dají otevřít, až když teplota v troubě klesne pod 300 °C.
Multifunkční pyrolytické trouby obsahují několik programů čištění, které se liší délkou trvání. Nejrychlejší je program "eco", který odstraní malé znečištění, normální program je určen pro střední znečištění a trvá asi dvě hodiny a na silné znečištění je určen nejdelší program pyrolýza intenzivně.
Trouby s funkcí samočištění přispívají k efektivnějšímu využití elektrické energie, protože mají lepší izolaci. Ušetřit můžete ještě více, pokud samočisticí cyklus spustíte hned po dopečení, čímž využijete zbytkové teplo. Některé typy trub umožňují během samočištění čistit i příslušenství - mělké, hluboké plechy a pánve.
Pro ještě vyšší efektivitu samočištění mají moderní trouby dva pyrolytické čistící cykly - úsporný, při kterém se spotřebuje o 25% energie méně než při standardním cyklu. Můžete ho používat po každém druhém nebo třetím pečení masa a máte jistotu, že trouba je čistá. Standardní cyklus je vhodný na velmi znečištěnou troubu. Součástí trouby je kvalitní katalytický filtr, který pohlcuje nežádoucí pachy vznikající při čištění.
Pyrolytickou funkci není třeba spouštět po každém pečení. Samočištění aktivujte při silném znečištění a tehdy, když z trouby při předehřátá nebo při pečení uniká hodně kouře, nebo pokud trouba po pečení některých jídel po ochlazení zapáchá (ryby, grilované maso, jehně…). Modely trub se šestým smyslem dokážou automaticky vyhodnotit, jaké znečištěné uvnitř trouby a nastaví ideální čistící program.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu