Moderní kráječ na potraviny je velké těžké zařízení, které obvykle najdete v restauracích a v lahůdkářstvích. První kráječe se obtížně používaly a byly nebezpečné.
S modernějšími modely se snadněji zachází a produkují rovnoměrnější plátky, ale stále jsou nebezpečné.
Nejstarší kráječe byly obyčejné dřevěné desky uprostřed vybavené kotoučem. Přístroj byl ranou verzí ručního kráječe na plátky, jehož ilustrace od kuchaře papeže Pia IV. z roku 1570 byla nalezena, ačkoli vládne názor, že byl vynalezen už dříve ve Francii. Zařízení mohlo nepřetržitě krájet potraviny, ale velmi snadno se jím dalo pořezat. Moderní verze se vyrábějí z plastu nebo z kovu, avšak stále jsou velmi nebezpečné.
Ruční kráječe poháněné klikou představovaly pokrok v tom, že jídlo na nich mohlo ležet, zatímco čepel byla ovládána rukou z bezpečné vzdálenosti. Vzdálenost od čepele byla dobrým nápadem, ale jak se potravina krájela a zmenšovala, ztrácela svoji hmotnost a tím i schopnost krájet se rovnoměrně, postupně vznikaly nerovnoměrné nebo příliš tenké plátky. Historické ruční kráječe získávají na popularitě mezi profesionálními kuchaři, protože jsou ekologičtější a dokážou krájet na velmi tenké plátky, jsou však stále velmi nebezpečné a už se nevyrábějí.
Elektrické kráječe se vyrábějí s mnoha bezpečnostními prvky, aby se předešlo uřezaným prstům, a pokud je správně používáte, jsou mnohem bezpečnější než jejich předchůdci. Moderní kráječe mají kovovou ochranu prstů před i za kotoučem, vozík, do kterého vložíte potraviny, a držák, který zajišťuje stálý tlak a tím krájení rovnoměrných plátků. Některé bez těchto bezpečnostních prvků nefungují, a pokud se něco stane, jsou vybavený velkým červeným knoflíkem na zastavení.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu