Indukční varné desky používají elektromagnetické pole a železné nádobí a nabízejí všechny výhody tradiční plynové varné desky bez rizik spojených s plynem.
Oproti jiným metodám vaření jsou nesrovnatelně výkonné a bezpečné. Co bylo dřív považováno za luxus, je dnes široce dostupné v řadě značek i modelů.
Indukční varné desky používají k vaření elektromagnetický proud místo plynu nebo elektřiny. Na rozdíl od jiných metod vaření indukční varné desky zahřívají samotnou nádobu, hrnec nebo pánev, místo aby zahřívaly hořák. Když spustíte indukční varnou desku, vytvoří se elektromagnetické pole, které přenáší svoji energii přímo na magnetické nádobí na varné desce. Tato energie zahřeje nádobu, která sama jídlo uvaří.
Indukční vařiče využijí 84% energie. Tradiční plynové sporáky využijí pouze 40% energie, protože musí zahřát hořák, část tepla absorbuje nádoba a zbytek se ztratí ve vzduchu. Indukční varné desky obcházejí tuto ztrátu energie, protože zahřívají přímo nádobu. To vede nejen k menšímu ohřívání vzduchu v kuchyni, ale také to znamená, že varná deska zůstane chladná na dotek, což je unikátní jev pouze u indukce. Na rozdíl od plynových varných desek zde nehrozí žádné nebezpečné výpary, avšak stejně jako u plynu funguje zapínání a vypínání okamžitě. Elektromagnetické pole u indukční varné desky způsobuje elektřina, takže její instalace není o nic složitější než instalace standardní elektrické varné desky. Oproti té má však indukční varná deska nižší náklady na chod.
U indukčních varných desek musíme především vzít v úvahu, že na nich bude fungovat pouze magnetické nádobí. Dobře funguje nerezové a železné nádobí, avšak měděné, hliníkové nebo z varného skla nefunguje. Dále musíme vzít v úvahu důležitou skutečnost, že indukční varné desky jsou poměrně drahé a jejich cena se liší podle modelu a prvků, které mají k dispozici. Protože indukční deska je elektrický spotřebič, při výpadku proudu bude nepoužitelná, stejně tak jako tradiční elektrická varná deska nebo mikrovlnka. Indukční varná deska také může být hlučná, pokud vnitřní chladicí ventilátor není dostatečně upevněn nebo pokud má nádobí uvolněné úchytky.
O indukčních varných deskách se často soudí, že nejsou tak výkonné jako jiné metody vaření, a to zřejmě proto, že při vaření necítíte vycházející teplo. Ve skutečnosti však naopak kvůli své výkonnosti jsou stejně, ne-li více, efektivní při převádění energie na teplo jako plynové nebo elektrické varné desky.
Díky své výkonnosti a čistému chodu bez výparů se indukční varné desky skvěle hodí pro lidi, kteří chtějí žít ekologicky. Prototypové „zónové“ varné desky, ve kterých se elektromagnetické proudění přesně přizpůsobuje velikosti a tvaru nádoby, jsou ještě efektivnější a vyřeší problém příliš velkých nebo nepravidelných nádob na vaření, např. grilovacího plechu. Dalším užitečným prvkem u indukčních varných desek je, že jsou velmi nízké, mají jen asi 5 cm na výšku. To umožňuje jejich skladování pod kuchyňskou pracovní deskou nebo v poličce. V domovech upravených na maximální přístupnost může být varná deska v podobě stolu, aby se k ní člověk na vozíku měl snadný přístup a nemusel se natahovat nebo otáčet na strany.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu