Jak čistit elektrický vařič
Elektrický vařič je užitečný, pokud nemáte sporák. Běžně se používá na studentských kolejích nebo v podnájmech.
Můžete na něm ohřívat minimálně jeden hrnec nebo pánev, některé mají i dvě plotýnky. Skvrny od jídla byste z něj měli odstraňovat co možná nejdříve a čistit ho alespoň dvakrát týdně.
Co budete potřebovat:
-
plastovou špachtli
-
odmašťovací prostředek na nádobí
-
houbu
-
hadr
Návod:
-
Kápněte trochu vody na plotýnku vařiče. Zapněte ho na vysokou teplotu. Počkejte 6-7 minut a pečlivě ho sledujte, nedotýkejte se ho však.
-
Vypněte vařič. Plastovou špachtlí plotýnku oškrábejte. Tím odstraníte bez drhnutí připečené jídlo a zbytky tuku. Když plotýnku oškrábete, nechejte vařič zcela vychladnout.
-
Odpojte vařič. Namočte houbu do horké vody. Vymačkněte trochu prostředku na nádobí na houbu a třením vytvořte pěnu.
-
Setřete z plotýnky zbytky nečistot. Opláchněte houbu ve dřezu a opět na ni dejte kapku přípravku na nádobí.
-
Znovu vyčistěte plotýnku, její okolí, boky i spodek vařiče. Vydrhněte je, pokud to bude nutné. Znovu houbu opláchněte a podle potřeby na ni dejte další prostředek na nádobí.
-
Namočte hadr v horké vodě a vymačkejte ho. Setřete jím z vařiče zbytky prostředku na nádobí a vypláchněte hadr.
-
Nechejte vařič uschnout. Nechejte vařič zcela uschnout, než ho zapojíte a začnete znovu používat.
Náš tip:
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič
Autor: Martina Dvořáková