Jak čistit elektrický vařič

Elektrický vařič je užitečný, pokud nemáte sporák. Běžně se používá na studentských kolejích nebo v podnájmech.

Můžete na něm ohřívat minimálně jeden hrnec nebo pánev, některé mají i dvě plotýnky. Skvrny od jídla byste z něj měli odstraňovat co možná nejdříve a čistit ho alespoň dvakrát týdně.

Co budete potřebovat:

  • plastovou špachtli
  • odmašťovací prostředek na nádobí
  • houbu
  • hadr

Návod:

  1. Kápněte trochu vody na plotýnku vařiče. Zapněte ho na vysokou teplotu. Počkejte 6-7 minut a pečlivě ho sledujte, nedotýkejte se ho však.
  2. Vypněte vařič. Plastovou špachtlí plotýnku oškrábejte. Tím odstraníte bez drhnutí připečené jídlo a zbytky tuku. Když plotýnku oškrábete, nechejte vařič zcela vychladnout.
  3. Odpojte vařič. Namočte houbu do horké vody. Vymačkněte trochu prostředku na nádobí na houbu a třením vytvořte pěnu.
  4. Setřete z plotýnky zbytky nečistot. Opláchněte houbu ve dřezu a opět na ni dejte kapku přípravku na nádobí.
  5. Znovu vyčistěte plotýnku, její okolí, boky i spodek vařiče. Vydrhněte je, pokud to bude nutné. Znovu houbu opláchněte a podle potřeby na ni dejte další prostředek na nádobí.
  6. Namočte hadr v horké vodě a vymačkejte ho. Setřete jím z vařiče zbytky prostředku na nádobí a vypláchněte hadr.
  7. Nechejte vařič uschnout. Nechejte vařič zcela uschnout, než ho zapojíte a začnete znovu používat.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články