Jak čistit kráječe na maso

V komerčních kuchyních, např. v restauracích, se kráječe na maso s 14palcovým kotoučem používají na rychlé nakrájení masa a sýrů na velmi tenké plátky.

 Kráječe na domácí použití obvykle mívají menší kotouč, avšak jinak se podobají komerčním kráječům. Obojí mohou způsobit vážné zranění. Proto s nimi v komerčních kuchyních obvykle smí pracovat pouze lidé starší 18 let. Při používání kráječe vždy noste ochranné rukavice proti pořezání a věnujte práci veškerou svoji pozornost. Pokud Vás vyruší zákazník nebo jiný zaměstnanec, vypněte kráječ a pokračujte později.

Co budete potřebovat:

  • chlorový odbarvovač
  • ochranné rukavice proti pořezání
  • čisté hadry

Návod:

  1. Odpojte kabel kráječe ze zásuvky. Nastavte kotouč na nulu, aby nebyl jeho ostrý okraj odhalený.
  2. Smíchejte ve dřezu nebo ve kbelíku 1 díl chlorového odbarvovače a 9 dílů vody, anebo se při přípravě desinfekčního roztoku řiďte interními předpisy restaurace. Namočte hadry v roztoku a vymačkejte je. 
  3. Nasaďte si ochranné rukavice. Odstraňte z kráječe veškeré zbytky a nepořádek.
  4. Hadrem setřete větší kusy masa nebo sýra. Odšroubujte a sejměte kryt kotouče. Kruhovými pohyby setřete hadrem tácek až ke kotouči.
  5. Umývejte kotouč, jeho kryt a všechny odnímatelné součásti v myčce každý večer, když zařízení rozmontujete, řiďte se přitom bezpečnostním protokolem zmíněným výše.

Tipy a upozornění:

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články