Elektrické vařiče jsou stolním zdrojem tepla tam, kde je nedostatek místa, anebo kde je to pohodlnější.
Tradiční domácí elektrické vařiče se staly známými díky používání v hotelových nebo motelových pokojích, kde se na nich dá ohřát či připravit jídlo. Pohodlí spojené s použitím elektrického vařiče jej proměnilo v multifunkční nástroj využívaný v mnoha odvětvích průmyslu. Tradičně se elektrický vařič vyvinul ze sporáku s jedním hořákem (kde několik drátů spojuje ovladač teploty s topnou spirálou) ve vařič s jednoduchým designem a ovládaný digitálně. Topné těleso pohání elektřina a ovládáte ho nastavitelným knoflíkem. Na topné těleso postavíte jídlo v nádobě a zvolíte teplotu na ohřátí nebo vaření. Některé elektrické vařiče mají jen omezené nastavení, zatímco jiné mají dokonalejší a nabízejí různé volby ohřívání a vaření.
Kromě hotelových pokojů a ubytoven našly elektrické vařiče díky své jednoduchosti cestu také do mnohých kuchyní, domácích i veřejných. Majitelé domů mohou použít elektrický vařič např. při slavení svátků nebo pořádání velkých party jako dodatečný prostředek k vaření, když samotný sporák nestačí. Elektrické vařiče běžně naleznete poblíž švédských stolů v restauracích, na recepcích nebo na slavnostech. Také je využívají řemeslníci na ohřívání parafínu na výrobu svíček, anebo když potřebují ohřát jiný materiál. Komerční elektrické vařiče mají své místo také v laboratořích, kde se na nich zahřívají kádinky při chemických pokusech.
Vařiče bývají nejčastěji na elektřinu. Existují také průmyslové vařiče na plyn, avšak pokud nepoužívají plyn v bombách, je jejich přenosnost omezená.
Vařiče mohou mít jeden hořák (domácí i průmyslové) nebo i šest a více (průmyslové).
Inovací u vařičů je indukční topení, které využívá elektromagnetický přenos tepelné energie na kompatibilní hrnec. Když se při vaření dotknete topného tělesa, nespálíte se, ledaže by to bylo blízko hrnce, kde dochází k přenosu energie. Kovové hrnce, které umožňují a usnadňují elektromagnetický přenos, můžete použít pouze u tohoto typu vařičů. Při indukčním vaření jsou hrnce a nádoby z keramiky nebo ze skla nepoužitelné.
Cena elektrických vařičů se velmi různí a domácí vařiče jsou mnohonásobně levnější než průmyslové vařiče.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu