Jak funguje indukční varná deska

Indukční varné desky fungují mimořádně dobře, pokud používáte správné nádobí a správně zacházíte se sporákem.

Na rozdíl od tradičních plynových varných desek na nich není žádný plamen ani hořák. Indukční sporáky mají topné těleso pod deskou s keramického skla. Kromě mechanické chyby ve vybavení je jedinou věcí, která může zabránit tomu, aby indukční varná deska fungovala, použití nesprávného typu nebo velikosti nádobí.

Jak fungují.

Indukční sporáky mají spirálu z mědi, která funguje jako hořák. Když zapnete hořák, spirála dostane vysokofrekvenční elektromagnetický náboj. Když postavíte nádobu na hořák, elektromagnetický náboj se indukcí spojí s kovem na dně nádoby, čímž přenáší teplo na dno nádoby a na její vnitřní strany. Výsledkem je, že to, co je v nádobě, se ohřívá.

Výhody a klady.

Proces indukčního vaření představuje jeden z nejnovějších pokroků při vaření v domácnostech. Schopnost zahřát pouze nádobu, a ne sporák, pomocí indukce představuje inovaci, kterou přenesla věda a technologie z laboratoří do kuchyní na každodenní  používání. Indukční varné desky také uspokojí požadavky současných vytížených lidí. Zkracují dobu přípravy jídla, protože připraví jídlo rychleji než tradiční plynový nebo elektrický sporák. Často se o nich mluví také v souvislosti, že jsou chladné na dotek, protože teplota varné desky zůstane i při vaření téměř stejná jako pokojová teplota. Skutečnost, že teplo se přenáší pouze na nádobu, je také výhodou z hlediska bezpečnosti. Nemusíte se bát, že se někdo dotkne varné desky a popálí se.

Důležitost správného nádobí.

Indukční sporáky fungují pouze se správným typem nádobí, které musí být železné, tj. musí obsahovat železo a mít magnetické dno. Pokud nádoba takové dno nemá, sporák nevytvoří elektromagnetický náboj, protože se nemá s čím magnetickým „spojit“ na dně nádoby. Nejvhodnější nádoby jsou z litiny nebo z nerezové oceli. Potažená litina je vhodnější než tradiční těžké litinové nádobí, protože to může poškrábat povrch varné desky, který je z keramického skla.

Rozdíly v nádobí ve srovnání s jinými plochými varnými deskami.

Halogenové a sálající ploché varné desky vyžadují nádobí s magnetickým dnem. Avšak u indukčních sporáků musí být magnetický i vnitřek nádoby. Nerezové nádoby musí být nerezové zvenku i zevnitř, ne pouze jejich dno. Pokud je nerezové nádobí potažené hliníkem po stranách nebo uvnitř, nebude na indukčním sporáku fungovat. Mnozí výrobci nádobí označují, jestli je vhodné pro indukční vaření. Hliníkové nádobí nebo nádobí z varného skla nebude na indukčním sporáku fungovat, protože neumožní sporáku vytvořit elektromagnetický náboj.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný elektrický vařič

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články