Jak nabrousit křovinořez

Ať už máte benzínový nebo manuální křovinořez, časem bude potřeba nabrousit jeho nože. Postup při broušení je u obou stejný, i když se jejich úhel může trochu lišit.

Rozhodující je přitom dávat pozor, abyste udrželi jejich úhel. Je důležité nože pravidelně brousit, aby křovinořez stále správně a bezpečně fungoval.

Co budete potřebovat

  • nože z křovinořezu
  • pracovní lavici
  • drátěný kartáč
  • kbelík vody s čisticím prostředkem
  • čisté hadry
  • olej na promazání
  • středně hrubý a jemný brousek namočený do vody

Návod

  1. Položte nože na pracovní lavici. Vyčistěte je celé drátěným kartáčem a vodou s čisticím prostředkem. Tím z nich před broušením odstraníte špínu a různé nečistoty.
  2. Osušte nože hadrem. Čistým hadrem pak nože namažte olejem.
  3. Přidržte nože na hraně lavice stranou s úhlem směrem ven. Přiložte k nim středně hrubý brousek. Musí být ve stejném úhlu jako okraj nožů. Táhněte brousek rovnoměrnými pohyby po okraji, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.
  4. Jemně vybruste okraj jemným brouskem, dokud nebude ostrý. Pracujte stejným způsobem jako se středně hrubým brouskem.
  5. Pak na nože naneste hadrem tenkou vrstvu oleje.

Tipy a upozornění

  • Prohlédněte nože po každém použití křovinořezu a podle potřeby je nabruste. 
  • Při manipulaci s nabroušenými noži buďte opatrní.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články