Jak nabrousit křovinořez
Ať už máte benzínový nebo manuální křovinořez, časem bude potřeba nabrousit jeho nože. Postup při broušení je u obou stejný, i když se jejich úhel může trochu lišit.
Rozhodující je přitom dávat pozor, abyste udrželi jejich úhel. Je důležité nože pravidelně brousit, aby křovinořez stále správně a bezpečně fungoval.
Co budete potřebovat
-
nože z křovinořezu
-
pracovní lavici
-
drátěný kartáč
-
kbelík vody s čisticím prostředkem
-
čisté hadry
-
olej na promazání
-
středně hrubý a jemný brousek namočený do vody
Návod
-
Položte nože na pracovní lavici. Vyčistěte je celé drátěným kartáčem a vodou s čisticím prostředkem. Tím z nich před broušením odstraníte špínu a různé nečistoty.
-
Osušte nože hadrem. Čistým hadrem pak nože namažte olejem.
-
Přidržte nože na hraně lavice stranou s úhlem směrem ven. Přiložte k nim středně hrubý brousek. Musí být ve stejném úhlu jako okraj nožů. Táhněte brousek rovnoměrnými pohyby po okraji, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.
-
Jemně vybruste okraj jemným brouskem, dokud nebude ostrý. Pracujte stejným způsobem jako se středně hrubým brouskem.
-
Pak na nože naneste hadrem tenkou vrstvu oleje.
Tipy a upozornění
-
Prohlédněte nože po každém použití křovinořezu a podle potřeby je nabruste.
-
Při manipulaci s nabroušenými noži buďte opatrní.
Autor: Martina Dvořáková