Jak používat kráječ

Kráječ je praktický nástroj, pokud potřebujete tenké stejnorodé plátky potravin. Co budete na Vašem kráječi krájet je samozřejmě částečně určeno výrobcem, na co dovoluje kráječ používat.

Na většině kráječů však můžete snadno krájet různé druhy masa, sýrů, chleba a dokonce zeleniny. Ať už je manuální nebo elektrický, Váš kráječ může zlepšit výkonnost ve Vaší kuchyni, nemluvě o vzhledu jídla.

Co budete potřebovat:

  • blok tvrdého sýra
  • kráječ
  • šunku vcelku bez kosti
  • 4 dvoulitrové uzavíratelné sáčky
  • balicí papír (není nutné)

Návod:

  1. Vezměte blok sýra. Nastavte kráječ na takovou tloušťku plátků, jakou chcete mít. Pokud si nejste jistí, jestli jste nastavili správnou, protože jste s tímto kráječem ještě nekrájeli, můžete ji po vyzkoušení podle potřeby přenastavit.
  2. Používejte držák, který by měl být připojený ke kráječi, aby držel kus sýra na místě. Nikdy k tomu nepoužívejte pouze ruce, zvlášť když budete u konce toho, co krájíte. Kráječe jsou rychlé a pohodlné, ale pořežou Vaše ruce stejně snadno jako krájí třeba sýr. Pokud používáte ruční kráječ, přejděte k bodu 3. Pokud elektrický, přejděte k bodu 4.
  3. Otočte klikou na kráječi, abyste kotouč přivedli do chodu. Přitlačte vozík s jídlem ke kotouči, používejte k tomu držák. Uřezané plátky by při krájení měly padat úhledně na tácek pod kotoučem. Pokud chcete, můžete dát na tácek balicí papír, do kterého budete plátky chytat, tak jako jste to viděli v oddělení lahůdek.
  4. Po použití nebo mezi krájením různých potravin důkladně vyčistěte součásti kráječe. Podívejte se do manuálu, jak kráječ před čištěním rozebrat.
  5. Totéž zopakujte se šunkou a s okurkou. Nakrájené potraviny úhledně naskládejte na tácek nebo na talíře a vytvořte předkrmovou obloženou mísu nebo je uschovejte na chlebíčky.

Tipy a upozornění:

  • Při používání kráječe je velmi důležitá správná hygiena. Vždy zkontrolujte před i po použití, že jsou všechny součásti důkladně vyčištěné, zvlášť když nejste sám/sama, kdo kráječ používá. Tím nejen prodloužíte celkový život Vašeho kráječe, ale také způsobíte, že jídlo nebude způsobovat nemoci.
  • Vždy dbejte speciálních bezpečnostních opatření pro Váš model kráječe. Držáky slouží stejnému účelu jako u kuchyňských robotů: chránit Vaše ruce před ostrým kotoučem. Pokud držák ztratíte, kupte si nový, než znovu budete krájet.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články