Jak vybrat nejlepší gril

Grilování patří mezi nejoblíbenější letní činnosti. Příjemná vůně pečeného masa se stala nedílnou součástí posezení s rodinou nebo přáteli.

Na vonný kouř narazíte dnes skoro v každé osídlené lokalitě, a to nejen o víkendech.  Je jedno, jestli je to chatařská kolonie, jihomoravská vesnice, moderní satelitní lokalita nebo městská část tvořená rodinnými domky. Kdo negriluje, jakoby nežil.

Grilování je tepelná úprava jídla, nejčastěji masa, na které působí teplo a dým z tepelného zdroje. Grilovat se dá buď přímo bez ochrany před přímým působením tepelného záření. To se provádí buď na grilech, kde je zdrojem tepla zapálené dřevěné uhlí, dřevo, nebo brikety. Komu vadí dým, ten tento způsob grilování provádí na elektrických, nebo plynových grilech, popřípadě mikrovlnných troubách spojených s elektrickým grilem.

Přímým grilováním se připravuje maso, které není nutno grilovat déle než půl hodiny. Tedy klobásy, ryby, kuřecí řízky a podobné potraviny včetně například kukuřičných klasů, lilků nebo paprik.

Přímé grilování.

Grily pro přímé grilování se dělí podle zdroje tepla na elektrické, plynové a grily na dřevěné uhlí. Podle provedení se dělí na grily stolní a zahradní.
Menší elektrické grily jsou vybavené teflonovou deskou, ve které je uloženo topné těleso. V případě větších grilů tohoto typu se u některých modelů dávají na spirálu lávové kameny.

Elektrické grily.

Kvalitní elektrický gril by měl být především vybaven plynulým ovládáním teploty topného tělesa, nepřilnavou úpravou pro zdravé grilování a údržbu grilu, vyjímatelnou mísou pro zachycení odkapávané šťávy a tuku, světelnou indikací provozu a správné teploty.

 

Podívejte se na nabídku elektrických grilů podle cenového rozpětí:

Méně než 1 000 Kč  1 000 - 2 000 Kč  2 000 - 4 000 Kč  4 000 - 15 000 Kč  15 000 Kč a více

 

Elektrické grily si můžete vybrat i podle značky výrobce:

AEG  Catler  Clatronic  De Longi  Domo Garden  ETA  Fagor  Gorenje  Philips  Rohnson  Rommelsbacher   Severin  Steba  Tefal  Unold

Plynové grily.

Plynové grily se nabízejí jak v cestovním provedení, tak jako velké grily s třemi a více zdroji hoření. Nejluxusnější typy jsou celé z nerezového plechu, grilovací rošt má motorový pohon, rošty jsou v provedení se snadnou údržbou a čištěním.
Kvalitní plynový gril by měl mít piezoelektrické zapalování pro snadné zažehnutí ohně. Hořáky by měly být vyrobeny z nerezového materiálu a měly by mít připojeny na propan butanovou láhev, což kupodivu nebývá standardem. Vzhledem k váze plynové bomby je dobré, aby byl gril vybaven pokud možno odolnými kolečky, aby vydržely transport například po nerovné ploše zahrady.

 

Podívejte se na nabídku plynových grilů podle cenového rozpětí:

Méně než 1 000 Kč  1 000 - 2 000 Kč  2 000 - 4 000 Kč   4 000 - 15 000 Kč  15 000 Kč a více

 

Plynové grily si můžete vybrat i podle značky výrobce:

Cadac  Campingaz  Grandhall  Kemper  Lozamet  Meva  Napoleon  Outdoorchef  Soehnle  Weber

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou v mnoha různých provedeních. Pro náročnější se vyrábí sofistikované výrobky, na kterých můžete grilovat, péct i udit. Některé jsou zabudované v pracovním stole se zásobníkem na brikety nebo na dřevěné uhlí a jsou vybaveny zařízením na snadné zapálení ohně.
Kvalitní gril na dřevěné uhlí nebo brikety by měl mít především snadné a účinné ovládání přívodu vzduch do topeniště a výškově nastavitelný rošt. Víko grilu by mělo mít ventilační otvor pro odvod spalin, kterým se dá také regulovat síla a průběh hoření. Veškerá držadla by měla být z tepelně i nárazově odolného materiálu. Pokud má gril samostatnou nádobu na popel je to ideální řešení pro každého, kdo sice rád griluje na ohni, ale nemá rád špinavou práci po skončení grilovací párty.

 

Podívejte se na nabídku grilů na dřevěné uhlí podle cenového rozpětí:

Méně než 1 000 Kč  1 000 - 2 000 Kč   2 000 - 4 000 Kč   4 000 - 15 000 Kč   15 000 Kč a více

 

Grily na dřevěné uhlí si můžete vybrat i podle značky výrobce:

Barbecook  Cadac  Campingaz  Dema  Happy Green  Hecht  M.A.T Group  Soehnle  Weber

Nepřímé grilování.

Nepřímé grilování je metoda tepelné úpravy, kdy je grilovaná potravina chráněná před přímým účinkem tepla tím, že se umístí do zapékací mísy. Často se tento způsob grilování provádí v mikrovlnných troubách, které jsou vybaveny grilem.

 

Nabídka mikrovlnných trub s grilem podle cenového rozpětí:

Méně než 2 000 Kč  2 000 - 3 000 Kč  3 000 - 5 000 Kč  5 000 - 10 000 Kč  10 000 Kč a více

 

Nabídka mikrovlnných trub s grilem podle značky výrobce:

AEG - Electrolux  Amica  Bauknecht  Baumatic  Bosch  Candy  Concept  Daewoo  FAGOR  Gorenje  Hotpoint  Indesit  Philco  Siemens  Whirlpool  Zelmer

Stolní grily

Jestliže máte chuť na laskominy dělané na grilu, počasí však grilování mimo dům nepřeje, pořiďte si stolní gril, který můžete umístit například na balkóně nebo terase.
Nejčastěji se používají pro tento záměr stolní elektrické grily. Většinou jsou v provedení s elektrickým topným tělesem, ale nechybí ani plynové nebo na dřevěné uhlí. Specialitou jsou grily v provedení „raclette“, což jsou grily původně určené pro grilování polotvrdého švýcarského sýru tohoto jména.  Grilovat na těchto malých grilech můžete samozřejmě i jiné potraviny.

 

Podívejte se na nabídku stolních grilů podle cenového rozpětí:

Méně než 1 000 Kč  1 000 - 2 000 Kč   2 000 - 4 000 Kč   4 000 - 15 000 Kč

 

Nabídka stolních grilů podle značky výrobce:

Clatronic  Delonghi  Domo Garden  Fagor  Jata  Philips  Princess  Rommelsbacher  Severin  Steba  Tefal

 

Přímé i nepřímé grilování mají své odpůrce i příznivce. Používají se obě metody, hlavně z důvodu, že například nepřímým grilováním lze zpracovat větší porce a používají se při ní přílohy, které by nesnesly přímě působení žáru. Maso je při něm šťavnatější a méně je poznamenané karcinogenními látkami, které vznikají při přímém grilování. Přímé grilování naproti tomu dává grilované potravině specifickou chuť, kterou nelze získat jiným způsobem tepelného zpracování.
Mezi nepřímé grilovací techniky patří i barbecue. Jedná se opět o metodu nepřímého grilování, ale teplota, při které jsou potraviny opékány je nízká a jídlo se tak griluje i několik hodin. Zde se při grilování zasypává uhlí vlhkými kousky dřeva. Tento zásyp nesmí hořet, měl by však silně kouřit. Tak se zpracovávané maso, byť chráněné v míse, aromatizuje kouřem, bez rizika působení karcinogenních látek. Protože zapékací mísa není těsně zavřená, dokáže se grilované maso po několika hodinách nasytit kouřem natolik, že získá specifickou chuť i vůni, typickou jen pro metodu barbecue. Opět se tímto způsobem zpracovávají velké kusy masa.

Zahradní grily

Pro takto upravovaná masa a další potraviny se však již nemohou použít malé grily, určené na terasy nebo na balkóny, ale používají se zahradní grily, které jsou v nabídce v mnoha velikostech a provedeních. Samozřejmě i tyto zahradní grily se rozdělují podle způsobu topení na grily na dřevěné uhlí, grily plynové a grily elektrické.

 

Nabídka zahradních grilů podle cenového rozpětí:

Méně než 1 000 Kč  1 000 - 2 000 Kč  2 000 - 4 000 Kč  4 000 - 15 000 Kč  15 000 Kč a více

 

Nabídka zahradních grilů podle značky výrobce:

Cadac  Campingaz  Happy Green  Hecht  Kasper  Kemper  King Gril  Outdoorchef  Severin  Weber

Uzení

V Čechách a na Moravě má dlouhou tradici uzení. Jedná se metodu podobnou barbecue, ale zvlášť u studeného uzení je teplota mnohem nižší a doba do finálního ukončení může trvat i několik dní. Teplé uzení je kratší a při vyšší teplotě, ale oheň je zde především k tomu, aby vytvářel kouř, teplo ohně rozhodně nepomáhá ke zpracování uzené potraviny. U studeného uzení je dokonce kouř hnán ochlazovacím kanálem, ve kterém ztrácí veškerou tepelnou složku.

 

Podívejte se na některé nabízené grily s udírnou, nebo samostatné udírny určené k domácímu uzení a douzování, řazené podle značky výrobce:

Avenberg  King Gril  Sharks  Smoky Fun  VeGA  Weber

Rožnění

Rožnění je prastará technika tepelného zpracování především masa, které je ale určené pro zpracování velkých kusů mas, například selat, jehňat atd. Maso je napíchnuto na otočný rožeň, ohniště nepůsobí přímo pod ním, ale bývá poněkud stranou. Při pomalém otáčení rožně se postupně odkrajuje hotový povrch již upečeného masa. Nehotové maso pod ním je potíráno marinádou a při stálém promašťování se dále dopéká. Maso nemá tak výraznou kouřovou chuť, protože maso se dává na rožeň až po vytvoření masivního žhavého lože z rozžhavených a rozpadajících se dřevěných polen, které již doutnají jen minimálně. Pokud žhavý podklad dohořívá a nestačí na dopečení masa na rožni, přihazuje se do něj další žhavé kusy polen, z jiného ohniště, které hoří mimo rožněné kusy. Většina grilů umožňuje přidáním grilovací jehly, nebo použitím grilovacího roštu změnit gril na rožnící topeniště.

 

Nabídka grilovacích pomůcek a pomůcek pro rožnění

Grilování na vodním grilu

Pro ty labužníky, kterým z důvodu zdravého životního stylu nevyhovuje žádný z výše uvedených způsobů tepelné úpravy potravin, se doporučuje vodní gril. Zde je jídlo tepelně zpracováváno ve směsi horkého vzduch, kouře a vodních par. Vložené kusy masa, zeleniny a dalších laskomin se nemusí otáčet, protože uvedená směs tepelných a vodních esencí obtéká vložené kusy ze všech stran a rovnoměrně je griluje bez rizika nasycení karcinogenními látkami. Tento způsob grilování je doporučován jako jednoznačně nejzdravější při maximálním zachování příznivých chuťových vlastností typických pro přímé grilování.

 

Nabídka vodních grilů podle  značky výrobce:

Aston  Happy Green  Limes Vogr  Texas Orion  Vetro Plus  

O grilech a grilování  by vás mohlo ještě zajímat:

Výhody a nevýhody elektrických grilů  Tipy pro vaření na plynovém grilu  Tipy na grilování na dřevěném uhlí  Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety?  Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí  Jak zapálit gril na dřevěné uhlí  Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny  Jak vybírat plynový gril  Jak udit na grilu na dřevěné uhlí  Jak správně čistit plynový gril  Jak používat plynový gril  Jak instalovat propanový gril  Jak používat gril na dřevěné uhlí  Jak grilovat na grilu na dřevěné uhlí  Jak grilovat na elektrickém grilu  Jak grilovat jídlo na plynovém grilu  Doporučení pro plynové grily  Čím se dá u grilu nahradit zapalovací kapalina

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…

Jak vybírat plynový gril

Plynový gril přináší do vaření venku rychlost a pohodlí. Pouhým zmačknutím knoflíku takto může grilující...
více…