Při výběru spotřebičů byste neměli být pokoušeni nízkou cenou. Spotřebiče budete často používat několik let, ideálně po celý život. Proto stojí za to investovat do zavedených značek. Známá značka samozřejmě není sama o sobě zárukou kvality. Spotřebitelské testy nebo internetová fóra by měly být povinným krokem pro každého. Někdy může překvapit i produkt "no name".
Ještě než vejdete do obchodu nebo otevřete stránku e-shopu, měli byste mít jasno v několika bodech. První je rozpočet. Jen vy víte, jakou investici si můžete dovolit. Doporučujeme nastavit rozpočet pro všechny kuchyňské spotřebiče společně. Poté rozdělte částku mezi konkrétní produkty. Jasný rozpočet odfiltruje spotřebiče, které si nemůžete dovolit hned od začátku, což usnadňuje výběr. Druhým bodem je velikost spotřebiče. Zde je dobré se zaměřit na 2 roviny. První je vaše ideální velikost. Pokud rádi vaříte, máte velkou rodinu nebo často pořádáte večírky, stojí za to přemýšlet o sporáku, objemnější myčce nádobí a americké lednici. Druhou rovinou je velikost vaší kuchyně a omezení bytu. Pokud žijete v horních patrech činžovního domu, nemáte vysokokapacitní výtah a vaše vstupní chodba je příliš úzká, je těžké dostat třeba americkou ledničku dovnitř. Před nákupem je dobré změřit vstupní prostor. Ani po měření si nemusíte být jisti, zda spotřebič dostanete až k sobě do bytu. V tomto případě doporučujeme přijít do prodejny s vyměřeným půdorysem a poradit se s odborníky.
Po stanovení rozpočtu a vhodných rozměrů je čas podívat se na design spotřebičů. Po dlouhou dobu je nejpoužívanějším materiálem nerezová ocel. Je extrémně odolná a velmi snadno se čistí. Trendem v moderních kuchyních jsou vestavěné spotřebiče, kde je přední panel spotřebiče stejný jako přední panel kuchyňské linky. Kuchyně tak vypadá harmonicky a jednotně. Nevýhodou vestavěných spotřebičů je jejich instalace nebo případná výměna. Doporučuje se svěřit instalaci vestavěného spotřebiče do rukou odborníků. V případě poruchy spotřebiče je přístup ke spotřebiči výrazně omezen. Chcete-li jej demontovat nebo vyměnit, je opět nutné zavolat odborníka. Volně stojící spotřebiče zapadají do interiérů v provensálském, retro nebo venkovském stylu. Jejich výhodou je snadná instalace, kterou zvládnete sami. Nevýhodou je ale třeba také jejich velikost. Ve srovnání s vestavěnými spotřebiči jsou objemnější. Také jejich přizpůsobení do stylu kuchyně je obtížnější. Co však hraje ve prospěch volně stojících spotřebičů, je jejich nižší cena. Ve srovnání se postavenými modely můžete ušetřit 1/4 až 1/3 ceny.
Pro kategorii vaření jsou důležité trouby, vařiče, kombinované sporáky, digestoře a mikrovlnky.
V současné době jsou nejpoužívanější vestavné trouby. Nejlepší vestavné trouby mají šířku 60 cm. Pro potřeby malé kuchyně najdete i menší typy kolem 45 cm. Pokud jde o objem, můžete si vybrat ze tří skupin trub, a to: trouby o objemu menším než 65 l, od 65 do 70 l a trouby o objemu 73 l a více. Zdrojem energie může být elektřina nebo plyn. Elektrické trouby mají několik funkcí a možností pečení. Samozřejmostí je i dolní a horní ohřev, který plynové trouby postrádají. U elektrického modelu věnujte pozornost jeho energetické třídě. Ideální je třída A ++, která je také nejekonomičtější. Elektrické trouby se dělí na trouby s klasickým ohřevem, horkovzdušné a parní trouby. Na trhu najdete i spotřebiče, které kombinují všechny 3 druhy ohřevu, jsou však dražší. Elektrické trouby umožňují regulaci teploty od 35 do 350 °C a jsou proto výkonnější než plynové trouby, které lze ohřát pouze na 260 °C.
Vybírat můžete ze 3 typů – indukční, sklokeramické a plynové. Indukční varná deska boduje svou energetickou účinností a rychlostí nárůstu teploty, která je srovnatelná s plynem. Její bezpečnost je také výhodou. Varná zóna začíná hřát až po posazení hrnce. Indukční varná deska se skvěle čistí, protože uniklý obsah hrnce se na něm nepřipálí. Je to proto, že deska se automaticky vypne. Indukční varná deska pracuje pouze s hrnci a pánvemi s magnetickým dnem. Sklokeramická varná deska zaostává za indukcí v pomalé reakční době se sníženým výkonem. Je však nákladově efektivnější a snadno se čistí. Plynovou varnou desku lze považovat za klasiku. Jeho výhodou je rychlá reakce na změny teploty a cenová dostupnost. Nevýhodou je o něco obtížnější údržba a čištění hořáků.
Běžnou součástí panelákových kuchyní jsou kombinované sporáky. Jedná se o volně stojící sporák, který je kombinací varné desky (plynová, indukční, sklokeramika), trouby (elektřina, plyn) a úložného prostoru ve spodní části. Vyrábějí se v šířce 50-60 cm. Jejich největší výhodou je relativně nízká cena a snadná manipulace při stěhování, případně opravě spotřebiče.
Liší se od sebe nejen designem, ale také způsobem odsávání vzduchu a instalace. Existují dva základní typy digestoří – komínová digestoř a recirkulační digestoř. Komínová digestoř odstraňuje páru a pach z vaření mimo dům. Používá se hlavně v rodinných domech nebo bytech v nejvyšších patrech. Recirkulační digestoř filtruje vzduch a zbavený nečistot jej vrací zpět. Tento typ se používá hlavně v panelových bytech. Jeho nevýhodou je nutnost pravidelné výměny filtru (asi jednou za půl roku).
V případě mikrovlnky se musíte rozhodnout mezi vestavěným a volně stojícím modelem. Objem mikrovlnné trouby může být od 14 do 40 l, zatímco nejoblíbenější jsou spotřebiče o objemu asi 20 l. Mikrovlnné trouby nabízejí výkon od 600 do 1200 W. Čím vyšší je výkon, tím rychleji se vaše jídlo ohřeje. Proto hledejte modely s výkonem asi 1000 W. Důležitým parametrem je také spotřeba elektrické energie, která je definována výkonem. Hodnoty se pohybují od 1000 do 3000 W. Zde platí, že čím nižší je příkon, tím nižší je spotřeba mikrovlnné trouby.
Základními spotřebiči na chlazení jsou chladničky, chladničky kombinované s mrazničkou a samostatné mrazničky. Nejoblíbenější jsou kombinované chladničky s mrazničkami. Můžete si vybrat z volně stojících modelů nebo integrovaných vestavěných chladniček. Kombinované chladničky s mrazničkou jsou rozděleny na klasické a americké. Americké chladničky jsou větší, dvoukřídlé a nabízejí velkorysý prostor pro zmrazení. Spotřeba chladničky je označena písmenem od A do D, energeticky nejúčinnější modely mají označení A +++. Rozhodně byste neměli zapomenout na hladinu hluku spotřebiče. Hlučnější chladničky vám mohou časem lézt na nervy. Za tiché spotřebiče lze považovat spotřebiče s hladinou hluku cca 38 dB.
Myčky nádobí najdete ve dvou základních rozměrech – 60 a 45 cm. Můžete si vybrat z vestavěných i volně stojících typů. Volně stojící myčky nádobí se dodávají v různých barvách. Spotřeba vody se u myček nádobí liší. Levnější varianty mají tendenci spotřebovat 14 až 16 l. Spotřeba těch dražších je 7 max 10 l. Podle kapacity rozdělujeme myčky do tří skupin. Nejmenší myčky nádobí umývají 6 jídelních souprav. Středně velké 9-10 sad a největší myčky nádobí mají kapacitu až 16 sad. Myčka by vás neměla rušit. Pokud máte kombinovanou kuchyň s obývacím pokojem, sáhněte po nejtišších modelech, které mají hladinu hluku asi 39 dB.
Výběr malých kuchyňských spotřebičů je druhým krokem při zařizování kuchyně. Malé kuchyňské spotřebiče jsou jen volně stojící. Pokud se zaměřujete na design, měli byste odpovědět na otázku, kde budou spotřebiče uloženy. Pokud dáváte přednost čisté kuchyňské lince s minimem techniky, je vhodné skrýt spotřebiče typu mixéru nebo robot v kuchyňské skříňce. Pokud je chcete mít neustále vystavené na pracovní desce nebo polici, je vhodné hledat zajímavější dizajny a nedívat se jen na jejich funkční stránku.
Vybírat můžete od menších modelů o objemu 0,5 l až po velké konvice přesahující objem 2 l. Důležitým parametrem je spotřeba energie. Čím vyšší je příkon, tím rychleji se voda uvaří. U varných konvic v objemu cca 1 l postačuje spotřeba energie 1500 W. Bezpečnost je na prvním místě. Proto vyberte konvici od renomovaného výrobce. Dražší konvice mají více funkcí.
Výběr dobrého kávovaru může být fuška. Důležitou otázkou je, kolik času jste ochotni investovat do přípravy kávy. Pokud je vaše odpověď "co nejméně času", měli byste sáhnout po kapslovém nebo automatickém kávovaru. Dobrou zprávou je, že na trh přicházejí kapslové kávovary s recyklovatelnými kapslemi. Při výběru kávovaru na kapsle byste měli vzít v úvahu typ kapslí. Je možné koupit kapsle v běžných potravinách nebo musím jít do specializovaných prodejen? Jste ochotni objednat kapsle pouze online? Automatický kávovar je zařízení s vestavěným mlýnkem na kávu. Stačí stisknout jedno tlačítko a vaše káva je připravena. Některé automatické kávovary mají integrovaný zásobník čerstvého mléka. Praví milovníci kávy nedopustí na pákový kávovar, který je také finančně nejnáročnější. Budete potřebovat samostatný mlýnek nebo předmletou kávu. Příprava kávy v pákovém kávovaru je ve srovnání s předchozími modely zdlouhavá, ale odměnou vám bude skutečné espresso.
Dříve jsme měli jeden univerzální mixér pro každé použití v kuchyni, dnes jsou mixéry rozděleny podle použití do několika typů a každý má svá specifika. Vybrat si můžete z smoothie makeru, který je primárně určen pro přípravu smoothie. Smoothie maker zpracovává ovoce nebo zeleninu do plastového kelímku, který si můžete vzít s sebou na cesty. Jeho výhodou je kompaktnost a nízká hmotnost. Druhým typem je ruční metla, která je určena především pro šlehání těsta, krémů nebo bramborové kaše. Třetím typem je tyčový mixér, který můžete použít k míchání polévky nebo kaše přímo v hrnci. Kvalitní mixér zvládne ovoce, zeleninu, těsto, ořechy a led. Jeho nevýhodou je mírně vyšší cena.
Kombinuje několik zařízení najednou. Je větší, ale může plně nahradit metlu, tyčový mixér a stolní mixér. Dražší modely s více funkcemi mají speciální nástavce pro mletí masa a sekání. Pro kuchyňské roboty platí, že čím vyšší je příkon, tím více toho zvládne. Roboty střední kategorie mají spotřebu energie kolem 500 W. Najdete zde kvalitnější zařízení s příkonem až 1000 W. Bohužel i zde platí, že s vyšší spotřebou energie se zvyšuje i spotřeba. V případě kuchyňského robotu to však není nic hrozného, protože to není zařízení, které používáte po celý den. Materiál kuchyňského robotu je obvykle plast, kov nebo jejich kombinace. Kovový robot je dražší, ale je také odolnější. To oceníte například při hnětení chlebového těsta. Výhodou je, když lze příslušenství umýt v myčce na nádobí.
Autor: Lenka Kostková
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu