Kuchyně - čím obložit prostor okolo kuchyňské linky

Při práci v kuchyni dostane pořádně zabrat nejen pracovní deska, ale i její nejbližší okolí. Zde prská olej, tam šťáva z pomeranče nebo pár kapek vody, která je spolehlivým nosičem vodního kamene. Protože moderní člověk chce mít svůj domov čistý a útulný, aniž se při čištění a drhnutí zcela udřel, měla by být i stěna za pracovní deskou pěkná a zároveň praktická. A nemusí na ní být jen keramické obkladačky.

Klasika i na modernější způsob

Popravdě, bez ohledu na trendy u nás, obklad stále dotváří více než polovinu nových kuchyňských linek. V kombinaci například s rustikální linkou by jiný materiál vypadal dokonce nepatřičně, ale i do supermoderní kuchyně lze nalézt obkládačky, které svou moderností ani trochu nezaostanou za linkou. Velkým hitem jsou například mozaiky, ale i velkoformátový obklad ve světlých přírodních odstínech máslové, béžové či okrové.

Současným trendem je však spíše ústup od obkladaček za kuchyňskou linkou

Prvotním podnětem pro přechod od dělené plochy obkladu k celistvým panelem byla zřejmě jednoduchá a rychlá realizace spojená se snadnou údržbou. Vždyť co si budeme povídat - keramika je sice téměř dokonalý materiál co do odolnosti i jednoduchosti údržby, ale o spárách mezi obkladačkami to nelze tvrdit ani zdaleka. Zanedbatelné přitom nejsou ani estetické možnosti jednolitých ploch.

Čisté, hladké, sladěné

Dekorační deska, která se dostala do centra zájmu před několika lety, může za linkou tvořit funkční a zároveň estetickou stěnu. Tato plocha by měla být co nejméně komplikovaná, tedy bez zbytečného dělení. Často se zde používá stejný materiál, z jakého je pracovní deska, ledaže tenčího, například foliovaná dřevotříska či umělý kámen. Oblíbeným přístupem je i sladění dekorační desky s povrchem skříněk - používají se foliované nebo laminované dřevotřískové desky, ale i dřevěná dýha, která se na nejohroženějších místech chrání sklem nebo nahrazuje nerezovou fólií. Po dekoračních deskách se vzhledem dřeva zaujaly místo na výsluní popularity stříbrolesklé fólie imitující nerez a pozadí z různých druhů skla.

Tip na "make-up"

Dekorační deskou na zadní stěně můžete jednoduše změnit vzhled staré linky. Pokud na starém korpusu změníte barvu soklu, pracovní a zadní dekorační desku, případně namontujete nová držadla, závěsný systém a další doplňky, i stará linka získá zcela nový šmrnc. Dekorační desku lze v takovém případě jednoduše nalepit do prostoru mezi pracovní deskou a horní skříňky, přímo na kachličky (pokud je stěna rovná).

Módním hitem je sklo

Skleněné pozadí je přesně to, co dnes lahodí oku vyznavače módních trendů. Za kuchyňskými linkami se nejčastěji používá sklo barvené ve hmotě, tónované do rozmanitých odstínů, zcela neprůsvitné nebo částečně průsvitné, ale přitom neprůhledné - aby nebylo vidět podklad a připojení. Za linkou je důležitá mimořádná pevnost materiálu proto se používá lepené sklo - mezi dvě vrstvy čirého skla se vlepuje barevná, neprůhledná nebo reflexní a zároveň i bezpečnostní fólie. Matné sklo se upevňuje na začištěný podklad, například na sádrokarton. Pod průhledným sklem, které je vlastně jen jakýmsi ochranným prvkem, by měla být například fóliovaná deska vhodné barvy. Horkým hitem na zadní plochy je sklo, do kterého se zakomponovali upínací prvky na závěsný program, velmi efektně působí zezadu podsvícené sklo.

Každý materiál má za i proti

Zadní stěna obložená keramikou má Achillovu patu v spárovací hmotě, nerez je zas háklivé - zůstávají na něm stopy po drsných nástrojích i po hladkých prstech. Fólie se sice snadno čistí a jsou odolné, svou elegancí se však sklu nevyrovnají. Sklo je bezkonkurenční z hlediska údržby, ale mimořádně náročné na kvalitu materiálu i realizace - zejména navrtání otvorů a upevnění může způsobovat problémy.

Ani metr nazmar

Žádná plocha v kuchyni by neměla ležet jen tak ladem. Ani stěna za kuchyňskou pracovní deskou (ať už je z jakéhokoliv materiálu) nezůstane bez užitku, pokud na ni použijete některý ze závěsných programů. Ačkoli princip je vždy stejný - zavěsit někde po ruce nářadí, které se při kuchyňských pracích používá nejčastěji -, formy mohou být poměrně různorodé. Po předsazených tyčkách s háčky přišly do módy více či méně zapuštěné kolejničky, některé předměty uložené na kritických místech, například za dřezem či varnou deskou, se dokonce chrání sklem. Pro milovníky originálních nápadů se však stále pohybujeme v oblasti relativně klasické.

Pozor na extrémy

Pokud plocha za linkou slouží na věšení a odkládání všeho možného od hrnců po vařečky, je praktické, že při práci jsou všechny věci po ruce a snadno přístupné, nepraktické je, že jsou zároveň snadno přístupné prachu a kuchyňským mastným parám. Navíc podle mnohých se stěna ověšená harampádím neshoduje s představou uklizené kuchyně. Při vší tvořivosti tedy nezapomeňte na to, že kuchyň by měla být v první řadě praktická, protože je to pracoviště. Rozvěšet a vystavovat by se mělo jen to, co je vystavení hodné a používá se opravdu často.

Lesk a bída originálních nápadů

Zajímavým nápadem na důsledné využití zadní plochy jsou například mělké skříňky s posuvnými dveřmi. Za posuvnými dvířky z podsvíceného mléčného skla se při tom efektně rýsují kontury uložených předmětů. Nicméně i toto působivé řešení má své méně praktické stránky. Skříňkám na zadní stěně totiž třeba přizpůsobit všechno ostatní - třeba zvětšit hloubku pracovní desky, z čehož logicky vyplývají i hlubší spodní skříňky. Vnitřní vybavení skříněk pak třeba přizpůsobit tak, aby byly dobře dostupné i předměty uložené úplně vzadu.Rozměrové změny se však nedotknou pouze spodní části linky - hloub a níže bude třeba umístit i horní skříňky (pokud v takové kuchyni jsou), a aby do nich člověk dosáhl přes robustní spodní část, třeba i zvolit vhodný typ kování, aby se skříňky daly pohodlně otevírat. Celá originální linka si tedy vyžádá v kuchyni více místa než běžná a zřejmě bude i dražší, pravdou však zůstává, že zároveň poskytne i více odkládacího prostoru a zřejmě bude velmi efektní ... A každý musí všechny pro a proti zvážit sám. S požadavky na originální řešení budete slavit úspěch zejména v kuchyňských studiích, které vyrábějí kuchyně na zakázku. Při sériových výrobcích bývá s tvořivostí větší problém - omezením může být například i standardní hloubka skříněk.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články