Kuchyně v pohybu

Módní trendy v zařizování kuchyně se dnes vyvíjejí závratnou rychlostí. Kuchyňský nábytek má z roku na rok působivější tvarosloví a uplatňují se v něm stále odvážnější designérské nápady. Moderní design, to však není jen vnější vzhled, ale i vnitřní funkčnost. A tak s trendem nízkých a robustních skříněk, nebo prostorných vysokých potravinových skříní, jdou ruku v ruce i inovace jejich vnitřního vybavení.

Kuchyně v pohybu

Horizontála si žádá větší pohyblivost

Interiérová móda dnes preferuje horizontály. Nevyhnuly se ani kuchyni a na kuchyňské lince zanechaly viditelné stopy - horní skříňky se zredukovaly na minimum a dvířka rozšířili na maximum. Kuchyň bez horních skříněk by však mohla trpět nedostatkem odkládacího prostoru, což nelze dopustit.Nerozlučným partnerem nízké linky je proto vysoká a široká potravinová skříň a důmyslné systémy, pomocí kterých se dají využít i těžko dostupná místa ve všech odkládacích prostorech.
Koncept horizontálního interiéru je prostorově náročný - nejen na prostor v místnosti, ale i na řešení vnitřního prostoru nábytku. Asi nikdo nepovažuje za praktické probojovávat se do zadních pozic na policích přes hromady hrnců uložených vpředu, jenže nevyužít veškerý odkládací prostor by bylo nestoudné plýtvání. Jak s minimálními problémy maximálně využít hluboké a nízké skříňky, je známo již od dob našich babiček, staré dobré zásuvky, "šuplíky" však dnes nabývají zcela nové podoby.

Princip skládačky

Moderní vnitřní vybavení pro kuchyňské skříňky jsou v podstatě skládačky - pomocí systému důmyslných kování pospojují robustní výsuv, úložné koše a případně i dvířka skříňky. Ty se mohou buď otevírat zvlášť, nebo tvoří čelní stranu košů a vysouvají se společně s nimi i s celým obsahem skříňky. Moderní jsou však i otevřené části linky bez dvířek, s drátěnými koši - zásuvkami. Každý díl skládačky může mít různé formy - výsuvy mají různou podobu a způsob pohybu, koše mohou být drátěné (poskytují dobrý přehled o situaci v celé skříni) nebo s plným dnem (přes které se nic nesype, ani nelije), a mohou se pohybovat každý zvlášť (na vlastním výsuvu, což je z hlediska dostupnosti celé plochy koše praktické při nízkých a širokých skříňkách), nebo spolu na jedné vodicí konstrukci (což se využívá zejména při vysokých skříních a užších koších). Díky skládačkovému systému si lze volit i rozestupy košů. Při dodržení standardních modulových rozměrů tak lze různými vysouvacími zařízeními prakticky vybavit jakoukoliv skříňku či skříň. Dvířka se mohou otevírat nebo vysouvat, moderní je, i když na některých skříňkách záměrně chybí (například pod varnou deskou bývají odkryty drátěné zásuvky na nerezové hrnce).

Výsuvné koše mohou mít různou konstrukci

Drátěné zajistí dokonalý přehled v celé skříni, přes plné dno se nic netrousí, nesype, ani nelije a dělící přihrádky zajistí dokonalou stabilitu pro láhve. Na kovový rám, který se pohybuje ve vodicí konstrukci, se pomocí různých kování připojují jednotlivé koše (ve vzdálenostech a sestavě, jaká vám vyhovuje) a případně i dveře. Můžete si vybrat buď tzv. plnovýsuv, nebo klasický výsuv - podle toho, nakolik lze koše ze skříňky vysouvat (rozdíl přitom nebývá v nosnosti, pouze v konstrukci a ceně výsuvu). Rozdíl mezi plným a částečným výsuvem dostatečně vyjadřuje jejich název. Kvůli náročnější konstrukci je pochopitelně plnovýsuv dražší.

Vysoké a široké

Zatímco ve spodních skříňkách linky převládají zásuvky téměř klasické (i když technicky zdokonalené) - tedy jeden kontejner, jeden výsuvný mechanismus, jedna čelní deska, ve vysokých potravinových skříních se použije vysouvání celého jejich obsahu najednou. Jedním z praktických důvodů tohoto trendu je přehled o situaci v celé skříni, druhým jednoduché vysouvání i nejsvrchnějších košů. Pro skříně široké cca 30 a hluboké asi 60 cm se nejčastěji používá výsuv uprostřed skříně (klasický nebo tzv.. plnovýsuv), zejména pro skříňky se zkosenou čelní stranou je však určen systém s vodící a výsuvnou konstrukcí při jedné (delší) stěně.Aby byla celá plocha všech košů dobře dostupná, umísťují se do širších skříní (okolo 60 cm) dvě řady košů paralelně vedle sebe nebo se používají systémy s dělenými koši - tzv. tandemy, které lze v případě ještě širších skříní také paralelně řadit (např. pro dvoudveřovou skříň širokou 90 cm). Kombinací různých typů výsuvů jde tedy "zařídit" a zpřístupnit téměř jakoukoliv velkou skříň. Vysouvání celého obsahu vysoké potravinové skříně najednou zajistí přehled o situaci v celé skříni a bezproblémové vysouvání i nejsvrchnějších košů.

Neobvykle úzké

Někdy se nedá vyskládat linku ze skříněk v modulových šířkách na celý potřebný rozměr - například podél celé jedné stěny - a zbývá ještě pár nevyužitých centimetrů. Takové úzké a hluboké klasické police by se prakticky nedaly využít, avšak i zde pomohou výsuvy - s velmi úzkými koši, konstruovány právě pro takové případy. Kromě drátěných košů na uložení lahví sem lze umístit i vysouvací nádobu na smetí a pod. Úzký prostor na skříňku vzniká i v místě přechodu mezi užší a širší částí linky (moderní jsou rozšíření pracovní plochy například v místě varné desky apod..), kde lze řešit problém podobně. Samozřejmě, tak jako při vysokých zkosených skříňkách, i zde je vodicí mechanismus na delší stěně.

Čertovské rohy

V koutě rohové linky se ukrývá řadu problémů, podstatou kterých je velká odkládací plocha s malým místem na přístup.Kromě racionálního využití velké, ale problematicky přístupné pracovní plochy je tedy třeba v rohu linky vymyslet i způsob, jak co nejjednodušeji zpřístupnit rozlehlý prostor ve skříňce pod ní. Abyste se dostali k věcem uloženým vzadu v koutě bez vyložení obsahu celé skříně na podlahu a bez rukojeti ze smetáku, potřebujete vhodná dvířka a také mechanismus, pomocí kterého se to, co bylo původně vzadu, dostane dopředu. Asi nejznámější jsou takzvané kolotoče - podle způsobu otevírání dvířek a tvaru rohového segmentu linky jich může být několik typů. Jejich jediným nedostatkem je, že prostor ve skříňce nevyužívají zcela beze zbytku, což logicky vyplývá z rozdílu ploch čtverce a jemu vepsaného kruhu. Pokud je pro vás využití každého cm 2 odkládací plochy důležité, existuje i mechanismus, který to dokáže, je však mnohem komplikovanější a samozřejmě i dražší než "kolotoč".

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vybrat kvalitní chladničku a mrazničku?

Ve snaze zaujmout nás se výrobci předhánějí v představování inovativních technologií a designu domácích...
více…

Rady odborníků při výběru myčky nádobí a terminologie mycích programů

Při současném rychlém způsobu života máme často jen málo příležitostí příjemně a nerušeně prožít volné...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 2.díl

Troubu můžete "krmit" nejběžnějšími způsoby - tedy elektřinou nebo plynem - ona se vám za to odmění teplem,...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 1.díl

Tak neznámo, jak to vlastně s tou troubou je. Kdo to vymyslel, že je prý trouba duté těleso válcovitého tvaru ......
více…

Kuchyně od přípravy po finále

Pokud již máte dobře promyšlené, jaká by měla být vaše kuchyň, jste pevně rozhodnuti v otázkách jejího...
více…

Malá kuchyň a praktické rady při jejím zařizování

Řešení a zařizování kuchyně je téma, se kterým se dříve či později setká během svého života snad každý z...
více…

Kuchyně - čím obložit prostor okolo kuchyňské linky

Při práci v kuchyni dostane pořádně zabrat nejen pracovní deska, ale i její nejbližší okolí. Zde prská olej, tam...
více…

Kuchyně - praktické uspořádání šetří naše nohy

Praktičnost řešení kuchyně závisí spíše na uspořádání jednotlivých funkčních zón než na její velikosti....
více…

Jak vybrat správnou kuchyňskou linku?

Typ, velikost a umístění kuchyně v rámci domu odráží celou řadu různých faktorů. Patří mezi ně například...
více…

Kuchyně a pravidla při jejím zařizování

Uniformita se už dávno nenosí. Dnes všichni volají po individuálním přístupu k věci, a to je fajn. Vždyť přece...
více…