Dřevěná kuchyňská linka - ano či ne?

Jak je známo, dřevo je materiál, který se s vlhkým prostředím nesnáší bezproblémově. Ne všechny druhy dřeva jsou totiž vhodné, aby byly použité právě na výrobu kuchyňské linky. Pokud vám některý výrobce či truhlář řekne, že používá jakékoliv dřevo, buďte velmi obezřetní a možná byste raději měli navštívit jiného mistra. 

 

Kuchyně jsou také prostředím, kde se střídají teploty, vyskytují páry z vaření, používá se tekoucí voda a tak dále. Pokud zvolíte nevhodné nebo špatně ošetřené dřevo, z původně pěkné dřevem vonící kuchyně bude dříve či později ošklivá, pokroucená a nevzhledná věc. 

 

I když vyberete vhodný druh dřeva, ještě nemáte vyhráno. Nejdůležitější je totiž jeho kvalita. Je nutné, aby vysychalo poměrně dlouhou dobu a před použitím na stavbu linky bylo vystaveno optimální vlhkosti a mohlo ji do sebe absorbovat. Také je dobré, pokud pochází použité dřevo z jedné lokality, ba dokonce ideální je, když z jednoho lesa, kde jsou stejné podmínky slunečního záření, aby desky neměly rozdílné odstíny. 

 

Dřeviny vhodné pro výrobu kuchyňských linek jsou teak, dub, buk, třešeň a javor. Jediný teak přirozeně obsahuje množství přírodních olejů a jeví se jako zřejmě nejideálnější kandidát. Je to však nepoměrně dražší materiál než ostatní zmíněné dřeviny. Při těch je třeba věnovat pečlivou pozornost dostatečné povrchové úpravě speciálními vosky, laky nebo oleji, které zabrání "řádění" vlhkosti a také opotřebení. Materiál je nutné ošetřit ze všech stran a neměli byste vynechat žádnou hranu.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus