Teflonové pánve, a obecně teflonové nádobí, jsou dnes běžně používané a našli bychom je snad v každé kuchyni. Vždyť teflon má hned několik pozitiv, které ocení každá hospodyňka. Tou největší výhodou je, že jídlo na teflonové pánvi se nepřilepí, takže ani příprava palačinek či bramboráků není s teflonovou pánví žádná věda.
Přesto, že jsme si na teflon v kuchyni tak zvykli, stále častěji lze slyšet různé "zvěsti" o jeho možném škodlivém vlivu na naše zdraví.
Teflon je v podstatě obchodní název pro Polytetrafluorethylen, který se zrodil v americké společnosti DuPont. Při výrobě teflonu se používá chemická látka, kyselina perfluorooktanová, u níž byl detekován karcinogenní účinek na laboratorní zvířata a je také velkou zátěží pro životní prostředí.
I když je tato kyselina jen meziproduktem při výrobě teflonu, je tu riziko, že při vyšších teplotách se z teflonu uvolňuje i tato toxická látka.
Pojem teflonová horečka (nebo horečka z polymerových plynů) označuje jev, kdy se člověk vystaven teflonu zahřátím na kritické teploty (okolo 360 °C) nadýchá výparů chemických látek uvolňovaných z teflonu. Příznaky bývají podobné chřipkovým a zahrnují bolesti hlavy, svalstva a horečku. Takový stav přetrvává několik dní.
Na výpary z teflonu jsou velmi citliví ptáci, takže se chovatelům ptactva nedoporučuje mít své miláčky v kuchyni, když se vaří.
Výrobce teflonu neustále ujišťuje veřejnost o jeho neškodnosti. Chybí dlouhodobé studie, které by ukazovaly vliv používání teflonového nádobí na lidské zdraví. Jisté však je, že látky používané při výrobě teflonu mají potenciál lidskému organismu uškodit a také jsou velkým problémem pro životní prostředí. Pokud vám záleží na ekologickém způsobu života, nejsou teflonová nádobí tím pravým.
Je zřejmě na zvážení každého z nás, zda se nechá odradit potenciální nebezpečností teflonu, na kterou se stále častěji poukazuje, nebo budeme teflonové nádobí nadále používat bez obav.
Pokud patříte k těm, kteří se teflonu v kuchyni vzdát nehodlají, pak dbejte na správné zacházení s teflonovým nádobím a v případě jeho poškození (poškrábání), ho raději ihned vyměňte za nový. Také nakupujte pouze nádobí od ověřených prodejců.
No a v případě, že hledáte jiné alternativy, které nejsou tak sporné jako teflon, stále je zde možnost vybrat si z pánví vyrobených z odlišných materiálů.
Výběr je široký, takže se stačí porozhlédnout a vybrat pánev, která neobsahuje teflon. Je však dobré všímat si, z čeho konkrétně je daná pánev vyrobena, protože nestačí jen, aby byla "bezteflónová" - i některé další materiály mohou způsobovat zdravotní problémy (například hliník a jiné kovy, které se za určitých podmínek mohou uvolňovat z pánví).
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu