Jaká pravidla má kuchyňská linka?

V kuchyni by vše mělo mít své místo, abychom co mohli využít její celý prostor co nejefektivněji. Výjimkou není ani kuchyňská linka. 

Kuchyň praktická i hezká 

Každý si svůj byt musí upravit především tak, aby se mu v něm dobře žilo. A to platí dvojnásob právě u kuchyní. Samozřejmě, i ty podléhají módním trendům, kterým je těžké odolat. Jenže designéři většinou myslí především na estetické kvality vybavení a až druhotně na jeho funkčnost. A my musíme myslet přesně naopak. 

Zřejmě nikdo neudělá to, že si do kuchyně namontuje linku, která se mu nelíbí už od začátku jen proto, že tam tak akorát zapadá. Musíte si ale při výběru od samého začátku stanovit priority a po celou dobu se jich držet. 

 

Jak na pracovní desku? 

Jestliže při vaření stojíte, a to je ve většině případů, není nutné mít výšku pracovní desky v často užívaných 85centimetrech. Pokud jste právě nedorostli nebo naopak máte výšku basketbalových reprezentantů, současná profesionální kuchyňská studia vám dokážou bez problémů vyhovět a nastavit výšku pracovní plochy odpovídající vaší postavě. 

Na co si dát ještě pozor? Uvědomte si, že pokud plánujete umístit pracovní desku kuchyňské linky pod oknem, parapet musí být vyšší než u oken ostatních. Tento rozdíl pravděpodobně v interiéru nikomu z nás vadit nebude, ale při pohledu zvenčí je třeba s touto skutečností počítat. 

 

Do úvahy berte i osvětlení 

Při návrhu kuchyňské linky je nutné počítat s dvěma druhy umělého osvětlení. Tím prvním je centrální osvětlení kuchyně, při kterém si ale stíníte vlastním tělem pracovní plochu. 

Druhým a podstatným je osvětlení umístěné pod horními skříňkami. Nejpohodlnější samozřejmě je, pokud můžete toto osvětlení ovládat v místě vaření a případně jej rozvést do více okruhů. Do této kategorie "pod skříňková" osvětlení lze zařadit i osvětlení pod digestoří. Zpravidla ho už má dnes každý. 

 

Kuchyňské zóny 

Designéři a odborníci na kuchyně doporučují rozdělit si její prostor na jednotlivé zóny, díky čemuž optimalizujeme její praktické využití. Většinou se v této souvislosti hovoří o čtyřech zónách. Kuchyňská linka by tak patřila do tří zón - zóny uskladnění, zóny smývání a zóny přípravy jídla, čili konkrétně jde o pracovní desku. 

Díky tomuto rozdělení budete schopni na kuchyňské lince dodržovat větší pořádek a vždy budete vědět, kde co hledat, aniž byste kvůli tomu ztratili další cenné minuty.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus