Samozřejmě do kuchyně, ale kam s ním konkrétně? V každém případě by i koření mělo mít své pevné místo, abychom ve své kuchyni udržovali pořádek a abychom vždy měli po ruce to, co v daném okamžiku právě potřebujeme.
Abyste si všechno to voňavé koření a sušené bylinky uchovali v nejvyšší kvalitě, uložte je na tmavé, suché a nepříliš teplé místo. Příliš vysoká teplota, vystavení slunečnímu záření nebo vlhké prostředí, mohou vašemu koření ubrat na kvalitě.
Vhodným místem tedy není umístění kořenek nad sporákem nebo v blízkosti mikrovlnné trouby či jiných spotřebičů, které vyzařují teplo. Samozřejmě rozumné není ani skladování koření na okně nebo v jeho blízkosti, kde by koření bylo vystaveno přílišnému světlu.
Vašemu koření neprospívají ani změny teploty, takže ho udržujte na stejném místě a po použití ho nenechávejte např. v blízkosti sporáku, ale vraťte ho co nejdříve na původní místo.
Kvalita a "dlouhověkost" vašich kořenitých zásob závisí do značné míry i na typu nádobky, v níž koření uchováváte. Ideální nádoba na skladování koření by měla být absolutně nepropustná, s dobře těsnícím uzávěrem.
V takové nádobě totiž koření neztratí své aroma. "Zkoušku správnosti" provedete tak, že do konkrétní nádobky nasypete pepř, důkladně uzavřete, a pokud je nádoba vhodná, nebudete přes ni cítit vůni koření ani po několika hodinách. Dobré a léty ověřené jsou např. různé skleněné nádobky s těsnícími víčky.
Odborníci na jídlo nedoporučují nakupovat koření najednou ve větších množstvích, ale naopak - častěji a podle potřeby. Vždy je lepší kupovat čerstvé koření, protože skladováním (i tím správným) přece jen postupně ztrácejí na kvalitě.
Pro lepší a plnější chuť koření dejte přednost celému koření a rozemelte si ho doma sami - postačí vám i mlýnek na mák, případně mlýnky na nádobkách s kořením, které jsou dnes běžnou součástí nabídky koření.
Kromě správného skladování koření, je třeba dbát i na to, abyste si tato voňavé dochucovadla pokrmů neznehodnotili nesprávnou manipulací. Častou chybou je zejména nabírání koření mokrou či dokonce špinavou lžičkou. Tímto způsobem se vám mohou v koření vytvořit nepříjemné hrudky a při nedostatečné hygieně se vám tam mohou dostat zbytky jídla nebo jiné nečistoty ze lžičky. Proto vždy používejte suchou a čistou lžičku.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu