Kuchyně je prostředí v mnoha ohledech specifické a tak i materiály, které v ní použijeme, musí být rovněž do určité míry specifické. Podívejme se tedy na ně.
Nerezový dřez se při svém nástupu stal opravdu velkým hitem. I po letech je totiž stejně hygienický a odolný jako na začátku, a na rozdíl od například smaltovaného povrchu ani radikálně nezměnil barvu.
Má však i svá negativa. Po každém použití je ho totiž nutné utřít do sucha, protože jinak vám na něm zůstanou matné fleky. Navíc se na nerezovém dřezu mohou celkem snadno ukázat škrábance.
Smaltovaný dřez je zřejmě nejstarší typ kuchyňského dřezu dobře známý ze socialistických dob. Má však více nevýhod než výhod. Jeho slabou stránkou je například nízká odolnost přírodním barvivům, které obsahují čaj, káva, červené víno, ovocné šťávy a podobně.
Keramický dřez má opravdu řadu výhod, proto jsou možná nejlepším materiálem na kuchyňské dřezy. Keramika jako přírodní materiál je totiž zdravotně nezávadná a hygienická. Dřezy se proto dají využít k odkládání nebo zpracování syrových potravin, bez kterých by bylo nutné mít obavy o hygienu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu