Chtěli byste se alespoň na pár momentů podívat do budoucnosti? A co by vás konkrétně zajímalo? Pokud máte chvíli čas, pojďte se s námi podívat, jak by v budoucnu mohla vypadat kuchyň.
Kdybychom tak mohli sledovat celý vývoj kuchyně za ta staletí její dlouhé historie, bylo by to skutečně velmi zajímavé. Začala úplně nenápadně, jako nepříliš velké místo pro oheň a přípravu jídla, přes středověkou černou kuchyni si postupně získávala svůj respekt jako samostatná jednotka, bez níž by obydlí ani nemohlo existovat.
Její vývoj však můžeme sledovat i my, vždyť za posledních několik let se změnily i naše vzájemné vztahy. Kuchyni už nevnímáme jen jako místnost, v níž si rychle připravíme jídlo, sníme ho a z místnosti utíkáme. Dnes se kuchyň stále více posouvá i do sféry společenské. A jaká je její budoucnost?! Pojďme si trochu zavěštit.
Vše nasvědčuje tomu, že nejen kuchyň, ale celkové bydlení budoucnosti, se bude ubírat směrem k jednoduchému, technologicky sofistikovanému vybavení, jehož hlavním charakterem se stane snadná manipulace a mobilita. A to nemluvíme jen o mobilních telefonech, ale o všech zařizovacích předmětech, které se budou, podobě jako oblečení, schopny přiblížit potřebám svého majitele a stát se tak na míru ušitým produktem.
A taková bude přesně i kuchyň budoucnosti. Jednoduše řečeno - lehká, snadno demontovatelná, skládací a mobilní. Bude technologicky velmi zdatná, dokáže recyklovat a stihne maximálním způsobem využívat veškeré odpady, které dnešní kuchyně zpracovávat neumí.
Může jít například o vedlejší teplo vzniklé při vaření, mastné páry nebo bio odpad. To vše jsou potenciální energie, které sice určitým způsobem využívat umíme, ale vlivem vysokého tempa doby a konzumní spotřeby jejich zpracování nestíháme zavádět do každodenního provozu.
Ekologie je nejdůležitějším trendem budoucnosti. Například spotřebiče novějších generací nám díky technologickému pokroku ušetří v průměru přibližně 16 procent nákladů na provoz kuchyně. Další úspory nám může přinést kuchyňský ekosystém. Je zaměřen na recyklaci vody, tepla a energií a může nám ušetřit až 24 procent. Deset procent nám uspoří výrobky s vysokou výkonností a volba správných cyklů, teplot a programů.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu