Kuchyňské útěrky jsou rájem bakterií

Věděli jste, že i kuchyňské utěrky mají svoje tajemství? Pokud se o něm dozvíme, budeme umět účinněji bojovat proti bakteriím a špíně. 

Bakterie milují utěrky 

Jenže my bakterie nemilujeme a v jejich společnosti se věru necítíme zrovna nejlépe. No kuchyňské utěrky jsou pro ně rájem, místem, kde jim je velmi dobře a odkud je těžké je natrvalo vyhnat. My však známe pár "tajemství", která nám v tomto nelehkém boji pomohou. 

 

Jedna utěrka pro všechno? 

I v moderních rodinách a domácnostech se často stává, že v kuchyni je jedna utěrka, kterou se utírá prakticky vše - nádobí, sporák, stůl, ba dokonce i ovoce či zelenina. A právě díky tomuto "úspornému režimu" je utěrka takovým skvělým místem pro bakterie. Ty se jen těší, že se z jednoho místa dostanou na další a mohou tak cestovat po celé kuchyni. 

Proto je důležité mít v kuchyni několik utěrek, z nichž každá bude mít jinou roli - jednou budeme utírat nádobí, druhou použijeme na utírání stolu a tak dále. Vždy po utření každou utěrku necháme dobře vysušit a nehodíme je jen tak někam do kouta. 

 

Je třeba je měnit často 

Samozřejmě. Přestože mnozí z nás čekají, dokud bude utěrka pořádně špinavá a až pak ji z kuchyně dáme do pračky nebo ji vyhodíme. No nečekejte a kuchyňské utěrky měňte pravidelně. Jen tak můžete zabránit hromadění bakterií. 

 

Papírové či textilní? 

Možná si řeknete, že kdo by stále kupoval papírové utěrky, vždyť to byste brzy přišli na mizinu. No, v každém případě nejde zase až o tak drahou položku a co je důležitější, v porovnání s textilními utěrkami jde o podstatně čistší a zdravější alternativu. 

Je to jednoduché - vezmete, utřete, zahodíte. Je to něco podobného, ​​jako když si někdo před pár lety neuměl úplně představit, že se téměř přestanou používat klasické plenky a nahradí je papírové jednorázové. Papírové utěrky je vhodnější používat na utírání například stolů, v případě nádobí by to bylo poměrně nepraktické. 

 

Který materiál je ten nej? 

Kvůli svým skvělým sacím schopnostem se jako materiály pro výrobu kuchyňských utěrek nejvíce osvědčily bavlna a len. Nevýhodou utěrek ze lnu však může být jejich tvrdost, která se může projevit zejména při žehlení, naopak největší výhodou je zřejmě to, že z takové utěrky nepovolí ani jedno vlákno, čímž se zvyšuje její spolehlivost. 

Někdy se utěrky vyrábějí i z kombinace těchto dvou materiálů, což je zřejmě nejideálnější alternativa. Skvělé jsou i bavlněné froté utěrky, které mají velmi vysokou sací schopnost a navíc i barevnou stálost.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus