Oblé tvary v kuchyni jsou praktické a krásné

Jídelní kout a kuchyň samotná jsou snad těmi nejpragmatičtějšími částmi bytu. Určitě bude vždy důležitější, co máte na talíři, než styl dvířek na lince. Máme ale skvělý recept, jak spojit praktičnost a krásu dohromady - jsou jím obliny. Ty v mnoha domácnostech dnes chybí, ale naštěstí začínají zažívat renesanci. 

Renesance? 

Obliny nejsou v kuchyni žádnou novinkou. V podstatě je třeba pouze oprášit a vrátit jim čestné místo. Pokud si prohlédnete záběry ze šedesátých let, je více než pravděpodobné, že narazíte na oválné tvary. Ty se ale podřídily diktátu strohých sedmdesátých let a socialistická architektura nakonec úplně zdevastovala kruhové linie. Přitom umí atraktivně vyplnit prostor, maximalizovat užitkovost, jsou krásné a bezpečné. Tak proč je nepustit i k vám?

 

Ušetřete místo 

Problém s malou kuchyní řeší množství sídlištních bytů. Chceme pěkně stolovat, ale prostor nás tlačí do kouta. Východisko z patové situace se skrývá za kulatým stolem. Zabere méně prostoru a v porovnání se stejně velkým obdélníkem, se za něj vejde více lidí. 

Je sice pravda, že tím utrpí pohodlí "rozvalených" loktů, ale pokud chcete mít maximální efektivitu ve spojení s estetikou a využitím místa vsaďte na kruh. Někdy není nutné všechno úplně překopat. Obliny se dají velmi dobře přiložit ke každému interiéru a mnoho mladých lidí řeší jídelní část kuchyně přiděláním kruhové desky na stolování. Zajímavé a praktické. 

 

Práce s prostorem 

Obliny jsou skvělým nápadem i v případě, že jste si právě dopřáli volnost, nebo nevíte co s prostorem. Každého návštěvníka šokujete, pokud si dokážete představit svou kuchyni i ve zcela jiném složení, než dřez u zdi a nad ním naskládané skříňky. Kruhové a protáhlé tvary ve středu místnosti působí dokonale a dají se využít z obou stran.

 

Dřez a pracovní deska se pouze zasunutím barových židlí z druhé strany mění na impozantní barový pult. Skříně mohou být u zdi a to nejnutnější se vejde i do spodní části. Je už jen na vás, jak dokážete kouzlo oblouku využít. V každém případě je velmi dobrým řešením pro malé i obrovské kuchyně. 

 

Využití světla 

Někde hrany vypadají fajn. Jenže oblouk má vůči nim jednu unikátní vlastnost navíc. V kuchyni ji využijete dvojnásob. Jde o hru světla. Na kulatině se chová úplně jinak než na hraně a leštěné povrchy budou hýřit změnami v barevnosti během různých etap dne. Oblé tvary milují barevné přechody a vůbec nevypadá špatně ani vícebarevná kuchyňská linka. Každou vlnku může oddělovat jiný barevný odstín, získáte více svěžesti a zároveň obliny zjemní přechody, které by mohly na hranatém zařízení působit kýčovitě. 

 

Gaudí za stolem

Snad nejznámějším architektem, který zanechal nejvíce oblin, je Gaudí. Nevěnoval se specificky přípravě kuchyní, ale stačí pár obrázků inspirovaných jeho dílem a už sami budete vědět, že byste v tomto stylu mohli umístit kryt na digestoř, zaoblit lustry a přechody mezi jednotlivými zónami kuchyně. Mnohé restaurace se inspirovali jeho nápaditým rukopisem. Chce to jen trochu zájmu a najednou zjistíte, že ve vaší kuchyni věci skvěle nejen chutnají, ale i vypadají.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus