Pár tipů pro malou kuchyň

Malá kuchyně, to je problém, o kterém se dokážeme bavit snad donekonečna. Kdyby ji tak šlo nějak nafouknout, roztáhnout, nebo alespoň přestavět, aby se prostor v ní o něco zvětšil. No pár věcí se udělat dá, aby byla přinejmenším praktičtější. 

Několik jednoduchých tipů 

Abychom vám trochu s tímto problémem pomohli, přinášíme vám pětici tipů a triků, jak si malou kuchyň o něco zvětšit. Samozřejmě, nedosáhnete díky nim dvojnásobnou plochu, ale aspoň kousek místa. A o to přece jde. 

 

1. Hned jako první tip můžeme uvést ten stavebně nejnáročnější a to je spojení kuchyně s obývákem nebo případně s jinou místností či chodbou za účelem získání většího prostoru. Takové spojení, zejména kuchyně a obýváku, je v posledních letech skutečným hitem a lidé mu stále více přicházejí na chuť. Potřebuje však zejména jednu věc a tou je skutečně výkonná digestoř. 

 

2. Rozdělte kuchyni na funkční zóny. Získáte tak skvělý přehled, bude se vám lépe udržovat pořádek, protože každá věc bude mít své místo. Ideální rozdělení je na zónu varnou, pracovní, mycí a odkládací. Takové vytvoření zón je skutečně dobrým krokem k větší praktičnosti v kuchyni. 

 

3. Závěsné programy vám také nějaké to místo ušetří a kuchyni udělají praktičtější. V kuchyni máme totiž tolik nádobí, tolik příborů, tolik různých vařeček, otvíračů, zkrátka tak velké množství různých věcí, že máme často problém je někam uložit. A když máme navíc malou kuchyň (klasickým příkladem jsou panelákové byty) téměř se zdá, že jsme v koncích.

 

Jenže tady nám na pomoc přicházejí kuchyňské závěsné programy. Umístěte je na každou stěnu a zavěsíte na ně prakticky cokoliv. Tak tedy ani v malé kuchyni nevěšte hlavu, ale raději něco zavěste na stěnu. 

 

4. Abyste prostor v kuchyni zvětšili alespoň opticky, namalujte její stěny světlými barvami a v stejných světlých barevných tónech se mohou nést i odstíny zařízení či spotřebičů. K tomuto účelu jsou vhodné i přímé a jednoduché linie skříněk a také otevřené poličky či kuchyňské skříňky. Dobré je také odstranit dveře a uvidíte, jak se vaše kuchyň znenadání odlehčí. 

 

5. Poslední tip je možná o něco dražší, ale zřejmě nejúčinnější - nechte si vyrobit kuchyňskou linku na míru. Dobře zvažte všechny prostorové a dispoziční možnosti své kuchyně, aby se v ní mohlo rozumně hýbat několik osob najednou a aby vám z ní při přípravě jídla "netrčely nohy ven". Navštivte kuchyňské studio a tam vám odborníci navrhnou kuchyň přesně podle vašich představ a prostorových možností.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus