Pomalý hrnec vám ušetří čas

Zdá se vám titulek jako rozpor? To se vám jen zdá, protože vařit v pomalém hrnci, je něco podobného jako prát v pračce. Vložíte ingredience, nastavíte program, zapnete a jdete dělat jiné věci, případně vyrazíte za zábavou a mezitím za vás hrnec navaří. 

 

Pomalý hrnec je elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou, v níž se pokrmy připravují. Jídlo se vaří tak pomalu, že se nemůže připálit, nemusí se dolévat voda, nemusí se míchat. Hrnec může prakticky vařit bez dozoru - čímž šetří čas. 

Keramická nádoba se dá vyjmout a jídlo můžete servírovat přímo v ní. Navíc se díky tomu hrnec jednoduše čistí. Hrnec má relativně malý příkon, takže i když se vaří několik hodin, spotřeba elektrické energie je nízká. 

 

Jak se používá? 

Do kameninové nádoby vložíme například maso a k němu všechny přísady. Důkladně promícháme a zakryjeme pokličkou. Hrnec zapneme na I. nebe II. stupeň podle toho, kdy chceme, aby bylo jídlo připravené. Maso nebo zeleninu můžeme předem orestovat přímo v kameninové nádobě na sporáku. 

Na prvním stupni se jídlo vaří asi osm hodin, na druhém čtyři až pět hodin. V průběhu vaření nemusíte obsah hrnce kontrolovat, tak jako při klasickém vaření. Vaří bezpečně a bez dozoru. 

Jídlo se v hrnci vaří pozvolna, takže se z něj neodpařuje tekutina. Nemůže se připálit, "neuteče" a nemusí se průběžně míchat. Přitom je v hrnci dostatečná teplota, aby bylo jídlo uvařené. 

Takže před odchodem do práce stačí hrnec s připravovaným jídlem zapnout a po návratu je jídlo hotové a můžete ho servírovat. 

 

V pomalém hrnci se dají uvařit polévky, guláše, závitky i s omáčkami nebo šťávami ze všech druhů mas, čerstvou i mraženou zeleninu, připravovat zeleninová jídla nebo jídla s mletým masem. 

 

Hlavní výhody a přednosti pomalého hrnce: 

• úspora času při vaření (všechny přísady se dají do hrnce najednou, zamíchají, nastaví se stupeň vaření a hrnce si nemusíte více všímat) 
• při vaření se nemusí používat tuky 
• nízká spotřeba elektrického proudu 
• v potravinách zůstávají zachovány vitamíny a minerální látky 
• vaří se pomalu a rovnoměrně, pokrmy se nepřipálí ani nevysuší 
• jídlo vydrží v keramické nádobě dlouho teplé, můžete ho v ní přímo servírovat 
• keramická nádoba a skleněná poklice se snadno myjí, jsou vhodné do myčky nádobí

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus