Pomalý hrnec vám ušetří čas

Zdá se vám titulek jako rozpor? To se vám jen zdá, protože vařit v pomalém hrnci, je něco podobného jako prát v pračce. Vložíte ingredience, nastavíte program, zapnete a jdete dělat jiné věci, případně vyrazíte za zábavou a mezitím za vás hrnec navaří. 

 

Pomalý hrnec je elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou, v níž se pokrmy připravují. Jídlo se vaří tak pomalu, že se nemůže připálit, nemusí se dolévat voda, nemusí se míchat. Hrnec může prakticky vařit bez dozoru - čímž šetří čas. 

Keramická nádoba se dá vyjmout a jídlo můžete servírovat přímo v ní. Navíc se díky tomu hrnec jednoduše čistí. Hrnec má relativně malý příkon, takže i když se vaří několik hodin, spotřeba elektrické energie je nízká. 

 

Jak se používá? 

Do kameninové nádoby vložíme například maso a k němu všechny přísady. Důkladně promícháme a zakryjeme pokličkou. Hrnec zapneme na I. nebe II. stupeň podle toho, kdy chceme, aby bylo jídlo připravené. Maso nebo zeleninu můžeme předem orestovat přímo v kameninové nádobě na sporáku. 

Na prvním stupni se jídlo vaří asi osm hodin, na druhém čtyři až pět hodin. V průběhu vaření nemusíte obsah hrnce kontrolovat, tak jako při klasickém vaření. Vaří bezpečně a bez dozoru. 

Jídlo se v hrnci vaří pozvolna, takže se z něj neodpařuje tekutina. Nemůže se připálit, "neuteče" a nemusí se průběžně míchat. Přitom je v hrnci dostatečná teplota, aby bylo jídlo uvařené. 

Takže před odchodem do práce stačí hrnec s připravovaným jídlem zapnout a po návratu je jídlo hotové a můžete ho servírovat. 

 

V pomalém hrnci se dají uvařit polévky, guláše, závitky i s omáčkami nebo šťávami ze všech druhů mas, čerstvou i mraženou zeleninu, připravovat zeleninová jídla nebo jídla s mletým masem. 

 

Hlavní výhody a přednosti pomalého hrnce: 

• úspora času při vaření (všechny přísady se dají do hrnce najednou, zamíchají, nastaví se stupeň vaření a hrnce si nemusíte více všímat) 
• při vaření se nemusí používat tuky 
• nízká spotřeba elektrického proudu 
• v potravinách zůstávají zachovány vitamíny a minerální látky 
• vaří se pomalu a rovnoměrně, pokrmy se nepřipálí ani nevysuší 
• jídlo vydrží v keramické nádobě dlouho teplé, můžete ho v ní přímo servírovat 
• keramická nádoba a skleněná poklice se snadno myjí, jsou vhodné do myčky nádobí

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…