Šetří energii, vaření v něm je až o polovinu rychlejší a potraviny si uchovávají více vitamínů a další důležité látky. To umožňuje zázrak z osmnáctého století - tlakový hrnec.
Tlakový hrnec patří již více než sto let mezi naše tradiční kuchyňské pomocníky. Francouzský fyzik Denis Papin zkoušel mnoho let zahřívat vodu v uzavřené nádobě. Jeho vynález pojistného ventilu umožnil regulovat tlak uvnitř hrnce a zvýšit tak teplotu varu až na 112°C.
Díky tomuto vynálezu se tedy výrazně urychlil čas přípravy pokrmů a také se zde ve větším množství uchovávají biologicky cenné látky - vitamíny, minerály, bílkoviny a podobně.
Zatímco první tlakové hrnce se vyráběly z litiny, před dvaceti lety se prodávaly hrnce hliníkové. V současnosti se na jejich výrobu používají ty nejmodernější materiály - nerezová ocel. Třívrstvé dno může za to, že se teplo mnohem lépe rozšiřuje po celém hrnci a voda začne rychleji vařit.
Nejmodernější hrnce mají dno přizpůsobené novým typům sporáků, a tak se díky elektromagnetickému kanálku na dně hrnce deska zahřeje pouze tam, kde zrovna stojí hrnec a teplo neuniká kolem.
Většina dnešních tlakových hrnců má vícestupňové ventily. Ty, které mají takzvaný bio režim, zajišťují maximální uchování dietetické kvality potravin.
Co je nejlepší v tomto hrnci vařit?
Tento hrnec je velmi užitečný při vaření pokrmů z tužšího masa, které je třeba vařit dlouho - hrnec nejenže výrazně zkrátí čas vaření, ale také zlepší chuť masa a zachová i v něm obsažené cenné výživné látky. V tlakovém hrnci můžeme vařit většinu druhů pokrmů - například polévky, omáčky, zeleninu, luštěniny a podobně.
Čas vaření je pro jednotlivé druhy potravin velmi individuální, dodržovat bychom však měli určité zásady:
- Délku vaření počítáme od okamžiku, kdy z tlakového ventilu začne unikat pára. Od této chvíle zmírníme teplotu varu a dále vaříme na menším plameni, či stupni. Délka varu se různí, záleží na typu hrnce a hlavně druhu vařené potraviny. Většina výrobců dodává k výrobkům takzvané informační tabulky, ve kterých naleznete veškeré informace právě o vašem hrnci.
- Pokud jste ve vaření s tímto hrncem začátečníci, doporučujeme vám přinejmenším při nabývání prvních zkušeností hrnec ochladit a otevřít o něco dříve než doporučuje tabulka návodu. Pokud pak zjistíte, že vařené maso ještě není dostatečně měkké, klidně ho dovaříme.
- Tlakový hrnec plníme vodou nejvýše do 2 / 3 objemu. Při vaření v tomto hrnci neuniká tolik páry, jako při vaření v běžných hrncích.
- Při dušení musí být v hrnci nejméně 2,5 dcl vody.
- Nikdy nesmíte dát prázdný hrnec na oheň!
- Hrnec by se měl uchovávat otevřený, aby se dostatečně větral.
Nejmladším přírůstkem takzvaných papiňáků je elektrický tlakový hrnec. Má automatické ovládání a k vaření v něm nepotřebujete sporák ani varnou desku, jen zásuvku s elektrickým připojením. Již není nutné dávat pozor na sílu ohřevu pod hrncem, žádný přetlak nevznikne, jídlo se také nespálí ani nerozvaří.
Digitální technologie to řeší za vás a reguluje si všechno sama pomocí bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku vám automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky vypouští přebytečnou páru. Termostat hrnce sám přeruší ohřev, jakmile se dosáhne nastavené teploty. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což nám ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření.
Automatika uzavírání a otevírání pokrývky hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je i tepelná pojistka. Snímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je také velmi praktická.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu