Poznejte tajemství tlakového hrnce

Šetří energii, vaření v něm je až o polovinu rychlejší a potraviny si uchovávají více vitamínů a další důležité látky. To umožňuje zázrak z osmnáctého století - tlakový hrnec. 

Tlakový hrnec patří již více než sto let mezi naše tradiční kuchyňské pomocníky. Francouzský fyzik Denis Papin zkoušel mnoho let zahřívat vodu v uzavřené nádobě. Jeho vynález pojistného ventilu umožnil regulovat tlak uvnitř hrnce a zvýšit tak teplotu varu až na 112°C. 

Díky tomuto vynálezu se tedy výrazně urychlil čas přípravy pokrmů a také se zde ve větším množství uchovávají biologicky cenné látky - vitamíny, minerály, bílkoviny a podobně. 

Zatímco první tlakové hrnce se vyráběly z litiny, před dvaceti lety se prodávaly hrnce hliníkové. V současnosti se na jejich výrobu používají ty nejmodernější materiály - nerezová ocel. Třívrstvé dno může za to, že se teplo mnohem lépe rozšiřuje po celém hrnci a voda začne rychleji vařit. 

Nejmodernější hrnce mají dno přizpůsobené novým typům sporáků, a tak se díky elektromagnetickému kanálku na dně hrnce deska zahřeje pouze tam, kde zrovna stojí hrnec a teplo neuniká kolem. 

 

Jak a co vařit? 

Většina dnešních tlakových hrnců má vícestupňové ventily. Ty, které mají takzvaný bio režim, zajišťují maximální uchování dietetické kvality potravin. 

 

Co je nejlepší v tomto hrnci vařit? 

Tento hrnec je velmi užitečný při vaření pokrmů z tužšího masa, které je třeba vařit dlouho - hrnec nejenže výrazně zkrátí čas vaření, ale také zlepší chuť masa a zachová i v něm obsažené cenné výživné látky. V tlakovém hrnci můžeme vařit většinu druhů pokrmů - například polévky, omáčky, zeleninu, luštěniny a podobně. 

 

Čas vaření je pro jednotlivé druhy potravin velmi individuální, dodržovat bychom však měli určité zásady:

- Délku vaření počítáme od okamžiku, kdy z tlakového ventilu začne unikat pára. Od této chvíle zmírníme teplotu varu a dále vaříme na menším plameni, či stupni. Délka varu se různí, záleží na typu hrnce a hlavně druhu vařené potraviny. Většina výrobců dodává k výrobkům takzvané informační tabulky, ve kterých naleznete veškeré informace právě o vašem hrnci.

- Pokud jste ve vaření s tímto hrncem začátečníci, doporučujeme vám přinejmenším při nabývání prvních zkušeností hrnec ochladit a otevřít o něco dříve než doporučuje tabulka návodu. Pokud pak zjistíte, že vařené maso ještě není dostatečně měkké, klidně ho dovaříme.

- Tlakový hrnec plníme vodou nejvýše do 2 / 3 objemu. Při vaření v tomto hrnci neuniká tolik páry, jako při vaření v běžných hrncích.

- Při dušení musí být v hrnci nejméně 2,5 dcl vody.

- Nikdy nesmíte dát prázdný hrnec na oheň!

- Hrnec by se měl uchovávat otevřený, aby se dostatečně větral.

 

Elektrický tlakový hrnec

Nejmladším přírůstkem takzvaných papiňáků je elektrický tlakový hrnec. Má automatické ovládání a k vaření v něm nepotřebujete sporák ani varnou desku, jen zásuvku s elektrickým připojením. Již není nutné dávat pozor na sílu ohřevu pod hrncem, žádný přetlak nevznikne, jídlo se také nespálí ani nerozvaří. 

Digitální technologie to řeší za vás a reguluje si všechno sama pomocí bezpečnostních prvků. Systém snižování tlaku vám automaticky kontroluje a reguluje tlak v hrnci při vaření. Ventil automaticky vypouští přebytečnou páru. Termostat hrnce sám přeruší ohřev, jakmile se dosáhne nastavené teploty. Tu udržuje izolační vrstva v plášti hrnce, což nám ušetří elektrickou energii a podstatně zkracuje dobu vaření. 

Automatika uzavírání a otevírání pokrývky hrnce nedovolí jeho otevření pod tlakem. Pojistný ventil je zabezpečen blokací, která se spustí v případě zanesení ventilu zpracovávanými surovinami. Samozřejmostí je i tepelná pojistka. Snímatelná nádoba s teflonovou vnitřní úpravou je také velmi praktická.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…