Současné měděné nádobí nás opravdu neotráví

Měděné nádobí má bezpochyby svou tradici, ale dnes se již příliš v běžných kuchyních nepoužívá. A to je opravdu velká škoda. Hned si řekneme, proč. 

Má vynikající vlastnosti 

Nyní si řekneme, proč se měděného nádobí v kuchyni vůbec nemusíte bát, ba dokonce, proč byste alespoň pár kousků nádobí z tohoto pěkného kovu měli mít a používat. Jde v prvé řadě o jeho skvělé vlastnosti, které každý domácí kuchař zajisté ocení. 

Například proto, že měď je hned po stříbře druhým nejlepším vodičem tepla. To znamená, že jídlo vařící se v něm přijde k varu podstatně dříve, než je tomu v případě jiných kovů či povrchů. Z tohoto důvodu je měděné nádobí ve velké míře oblíbené a používané mnoha světovými šéfkuchaři. 

 

Není měď nebezpečná? 

Samozřejmě je. Samotná měď by totiž při procesu vaření vypouštěla ​​do jídla jedovaté látky, které by měly neblahý účinek pro náš organismus. To se však dlouho nevědělo, protože například ve středověku bylo měděné nádobí běžně používáno, což vedlo k závažným onemocněním. My jsme si však i s tímto problémem dokázali hravě poradit. Jak? 

Vnitřek měděného nádobí je totiž vybaven buď cínem nebo antikorem. To zajistí, aby samotná měď nepřišla do styku s jídlem, a nám tedy nic nehrozí. Nemusíte se tedy vůbec bát, že by vám takové nádobí mohlo i v nejmenší míře uškodit. 

 

Cín nebo antikor? Železo nebo mosaz? 

Pokud byste se rozhodli pro měděné nádobí s pocínovaným vnitřkem, měli byste vědět, že bude potřebovat vaši péče a alespoň průběžné ošetřování. Za to vám však skvěle poslouží v případě, že chcete připravované maso pěkně pomalu dusit. V případě, že by se vám cín po čase začal odlupovat, je možné nádobí znovu pocínovat. 

Měděné nádobí s nerezovým vnitřkem má zase tu výhodu, že vydrží velmi dlouho, dokonce bychom mohli říci, že i navždy, což znamená, že ho nebudete muset nějak extra ošetřovat. Oproti pocínovanému vnitřku má však tu nevýhodu, pokud to tak vůbec můžeme nazvat, že je o něco menším vodičem tepla. 

V této souvislosti je třeba se zmínit i o tak zdánlivě bezvýznamné věci, jako je držadlo na nádobí. Většinou bývá vyrobeno buď z železa, nebo mosazi. Praktičtější je v tomto případě rukojeť železná, protože teplo vede jen slabě, což znamená, že se nezahřívá a vy ho budete moci nosit bez nějaké ochrany. Mosaz však vede teplo o něco lépe. 

 

A na závěr ještě jedna rada: abyste si měděné nádobí při vaření nepoškodili, jídlo v něm míchejte výlučně dřevěným nebo nylonovým nářadím.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…