Současné měděné nádobí nás opravdu neotráví

Měděné nádobí má bezpochyby svou tradici, ale dnes se již příliš v běžných kuchyních nepoužívá. A to je opravdu velká škoda. Hned si řekneme, proč. 

Má vynikající vlastnosti 

Nyní si řekneme, proč se měděného nádobí v kuchyni vůbec nemusíte bát, ba dokonce, proč byste alespoň pár kousků nádobí z tohoto pěkného kovu měli mít a používat. Jde v prvé řadě o jeho skvělé vlastnosti, které každý domácí kuchař zajisté ocení. 

Například proto, že měď je hned po stříbře druhým nejlepším vodičem tepla. To znamená, že jídlo vařící se v něm přijde k varu podstatně dříve, než je tomu v případě jiných kovů či povrchů. Z tohoto důvodu je měděné nádobí ve velké míře oblíbené a používané mnoha světovými šéfkuchaři. 

 

Není měď nebezpečná? 

Samozřejmě je. Samotná měď by totiž při procesu vaření vypouštěla ​​do jídla jedovaté látky, které by měly neblahý účinek pro náš organismus. To se však dlouho nevědělo, protože například ve středověku bylo měděné nádobí běžně používáno, což vedlo k závažným onemocněním. My jsme si však i s tímto problémem dokázali hravě poradit. Jak? 

Vnitřek měděného nádobí je totiž vybaven buď cínem nebo antikorem. To zajistí, aby samotná měď nepřišla do styku s jídlem, a nám tedy nic nehrozí. Nemusíte se tedy vůbec bát, že by vám takové nádobí mohlo i v nejmenší míře uškodit. 

 

Cín nebo antikor? Železo nebo mosaz? 

Pokud byste se rozhodli pro měděné nádobí s pocínovaným vnitřkem, měli byste vědět, že bude potřebovat vaši péče a alespoň průběžné ošetřování. Za to vám však skvěle poslouží v případě, že chcete připravované maso pěkně pomalu dusit. V případě, že by se vám cín po čase začal odlupovat, je možné nádobí znovu pocínovat. 

Měděné nádobí s nerezovým vnitřkem má zase tu výhodu, že vydrží velmi dlouho, dokonce bychom mohli říci, že i navždy, což znamená, že ho nebudete muset nějak extra ošetřovat. Oproti pocínovanému vnitřku má však tu nevýhodu, pokud to tak vůbec můžeme nazvat, že je o něco menším vodičem tepla. 

V této souvislosti je třeba se zmínit i o tak zdánlivě bezvýznamné věci, jako je držadlo na nádobí. Většinou bývá vyrobeno buď z železa, nebo mosazi. Praktičtější je v tomto případě rukojeť železná, protože teplo vede jen slabě, což znamená, že se nezahřívá a vy ho budete moci nosit bez nějaké ochrany. Mosaz však vede teplo o něco lépe. 

 

A na závěr ještě jedna rada: abyste si měděné nádobí při vaření nepoškodili, jídlo v něm míchejte výlučně dřevěným nebo nylonovým nářadím.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus