Měděné nádobí má bezpochyby svou tradici, ale dnes se již příliš v běžných kuchyních nepoužívá. A to je opravdu velká škoda. Hned si řekneme, proč.
Nyní si řekneme, proč se měděného nádobí v kuchyni vůbec nemusíte bát, ba dokonce, proč byste alespoň pár kousků nádobí z tohoto pěkného kovu měli mít a používat. Jde v prvé řadě o jeho skvělé vlastnosti, které každý domácí kuchař zajisté ocení.
Například proto, že měď je hned po stříbře druhým nejlepším vodičem tepla. To znamená, že jídlo vařící se v něm přijde k varu podstatně dříve, než je tomu v případě jiných kovů či povrchů. Z tohoto důvodu je měděné nádobí ve velké míře oblíbené a používané mnoha světovými šéfkuchaři.
Samozřejmě je. Samotná měď by totiž při procesu vaření vypouštěla do jídla jedovaté látky, které by měly neblahý účinek pro náš organismus. To se však dlouho nevědělo, protože například ve středověku bylo měděné nádobí běžně používáno, což vedlo k závažným onemocněním. My jsme si však i s tímto problémem dokázali hravě poradit. Jak?
Vnitřek měděného nádobí je totiž vybaven buď cínem nebo antikorem. To zajistí, aby samotná měď nepřišla do styku s jídlem, a nám tedy nic nehrozí. Nemusíte se tedy vůbec bát, že by vám takové nádobí mohlo i v nejmenší míře uškodit.
Pokud byste se rozhodli pro měděné nádobí s pocínovaným vnitřkem, měli byste vědět, že bude potřebovat vaši péče a alespoň průběžné ošetřování. Za to vám však skvěle poslouží v případě, že chcete připravované maso pěkně pomalu dusit. V případě, že by se vám cín po čase začal odlupovat, je možné nádobí znovu pocínovat.
Měděné nádobí s nerezovým vnitřkem má zase tu výhodu, že vydrží velmi dlouho, dokonce bychom mohli říci, že i navždy, což znamená, že ho nebudete muset nějak extra ošetřovat. Oproti pocínovanému vnitřku má však tu nevýhodu, pokud to tak vůbec můžeme nazvat, že je o něco menším vodičem tepla.
V této souvislosti je třeba se zmínit i o tak zdánlivě bezvýznamné věci, jako je držadlo na nádobí. Většinou bývá vyrobeno buď z železa, nebo mosazi. Praktičtější je v tomto případě rukojeť železná, protože teplo vede jen slabě, což znamená, že se nezahřívá a vy ho budete moci nosit bez nějaké ochrany. Mosaz však vede teplo o něco lépe.
A na závěr ještě jedna rada: abyste si měděné nádobí při vaření nepoškodili, jídlo v něm míchejte výlučně dřevěným nebo nylonovým nářadím.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu