Malá kuchyň a praktické rady při jejím zařizování

Řešení a zařizování kuchyně je téma, se kterým se dříve či později setká během svého života snad každý z nás. Realita v našich končinách je převážně spojena s kuchyněmi malých a ještě menších rozměrů. Současné kuchyně musí uspokojovat poměrně širokou škálu funkcí. To znamená, že provozní požadavky kuchyní závisejí nejen na specifických potřebách, ale také od prostorových možností, a to mnohem více než kterákoli jiná místnost v bytě. Uspořádání místnosti, stejně jako možnost výběru od uzavřené a integrované kuchyně po otevřenou, zda od kompaktní minikuchyně po kuchyni s jídelnou, jsou prvními parametry, které ovlivňují výraz i design tohoto prostoru. Malá kuchyň (kuchyňský kout) se vzhledem k minimálnímu prostoru, který je k dispozici, zařizuje dost komplikovaně. Pro zajištění dostatku pracovního a úložného prostoru je nutná značná dávka vynalézavosti a pečlivého zvažování možností.

kuchyně, kuchyňská linka, úložné prostory

Dispozice

V závislosti na využitelného prostoru a individuálních potřeb uživatele existuje několik typů uspořádání prostoru malé kuchyně. Vestavěná kuchyně se doporučuje pro dlouhé a úzké prostory. Uspořádání do tvaru písmen "L" je vhodné při dvou navazujících stěnách, zatímco kuchyňská linka do tvaru "U" potřebuje tři adekvátně dlouhé využitelné stěny. V případě čtvercového půdorysu může být kuchyňský ostrov uprostřed místnosti praktickou i komfortní alternativou.

Zóny

Každá kuchyně, i ta nejskromnější, musí obsahovat základní zóny - pracovní, varnou, mycí a odkládací. Ty zároveň musí mít pro vytvoření malého, ale účelného prostoru logické uspořádání.Pracovní plocha v lince by měla mít pro pohodlnou přípravu stravy hloubku i šířku nejméně 600 mm bez přerušení. Nejoptimálnější umístění pracovní zóny je mezi varnou a mycí zónou.

Velmi praktické jsou v malých kuchyních výsuvné desky,

které výrazně pomáhají zvětšit plochu. V malé kuchyni při předpokladu jejího příležitostného užívání úplně postačí varná deska se dvěma varnými plochami, široká cca 300 mm. Trouba je v málo využívané kuchyni zbytečný přepych, koupě vhodné mikrovlnné trouby nebo kombinované trouby s mikrovlnkou tento handicap dostatečně nahradí.

Zvláštní otázkou je potřeba odsavače par - digestoře

Pokud totiž vaříte jen občas a vaření bývá krátké, digestoř můžete vynechat za předpokladu, že prostor kuchyně má přirozené větrání přes okno. Mycí zóna je zastoupena v první řadě dřezem. Jeho velikost závisí na prostoru, který mu vyčleníte, a od skříňky, do které je zasazen. Standardní jsou dřezy do skříněk o šířce 450 až 600 mm, ale docela malé dřezy se dají umístit i do prostoru s šířkou 300 až 400 mm. Odkládací a skladovou zónu tvoří lednička, potravinová skříň a všechny skříňky neobsazené spotřebiči. Velikost chladničky i potravinové skříně závisí na množství skladovaných potravin v domácnosti.

Materiál

Podlahy, povrchy stěn, nábytek a pracovní desky jsou vyráběny v široké nabídce materiálů a mohou být použity v různých vzájemných prostorových kombinacích a v dekorativních stylech. V první řadě ale musí být mimořádně vodě a tepluodolné, a zároveň snadno a rychle čistitelné. S ohledem na to se pro kuchyňské prostory nejčastěji používají materiály na bázi dřeva, kamene, skla, nerezové ocele a různých syntetických materiálů.

Barva

Díky neustálému vývoji nových materiálů a povrchových úprav je barevné spektrum současných kuchyní rozmanité a pestré. Stěny malé kuchyně by měly zůstat bez výrazných barevných kontrastů a vyvarovat bychom se měli i přeplnění stěn různými poličkami s množstvím naskládaných a vystavených předmětů. Volíme hladké povrchy, světlé barvy a jen malé kontrasty. Stěny by měly zůstat přehledné a ne zcela zaplněné, co se v malé kuchyni může zdát téměř nemožné, ale stojí za námahu o tom popřemýšlet. Základní pravidlo přitom zní, že světlé barvy prostor vizuálně zvětšují, což je právě při malých kuchyních dvojnásob důležité.

Světlo

První zásada pro malé prostory zní - pustit do místnosti maximum světla. Ve snaze dosáhnout optimálního osvětlení potřebuje kuchyň více zdrojů světla. Pokud je v prostoru dostatek denního osvětlení, máte splněný hlavní světelný požadavek. Co se týče umělého osvětlení, jsou dobrým řešením halogenové zdroje, které se velmi podobají právě přirozenému světlu. Kuchyň jako prostor s více zónami potřebuje osvětlení z více zdrojů, které umíme ovládat a používat samostatně. Kromě hlavního (většinou stropního) svítidla pracovní zóna a zóna vaření vyžadují nezávislé osvětlení, nejoptimálnější zpod horních skříněk. Stejně tak je vhodné i samostatné svítidlo pro případný jídelní stolek.

Úložné prostory

Úložný prostor v malé kuchyni musí být skutečně využit do posledního centimetru. V souvislosti s dalšími činnostmi je i množství úložného prostoru, samozřejmě úměrné celkovému prostoru kuchyně. V malých kuchyních bývá nejjednodušším řešením využití stěny umístěním skříněk až po strop. Dvířka na uzavřených skříňkách by měly být posuvné nebo roletkové, které při používání netrčí do tak malého prostoru. Na spodních korpusech je zas nejvhodnější systém plnovýsuvnými zásuvek, kde můžeme přehledně skladovat v podstatě všechno. Logický nedostatek místa pro odložení všech předmětů potřebných v kuchyni můžeme kompenzovat i věšením množství věcí na systémové závěsné programy.

Stolování

Řešení jídelního koutu přímo v kuchyni (i když malé) je vždy logickým a nakonec i nejlepším řešením. Na minimum se zkracuje servírovací vzdálenost a zároveň vzniká intimní a příjemný prostor alespoň na snídaňové či kávičkové posezení.Prostorově úsporné řešení spočívá ve sklopných a výsuvných stolcích a ve vyšších typech židlí, které jsou zpravidla rozměrově úspornější.

Minikuchyně

Dokonalé šetření místa zajistí multifunkční kuchyňské jednotky.V nich jsou nainstalovány všechny základní funkce do prostoru s hloubkou 600 mm a šířkou 110 až 150 mm. Některé v sobě spojují varnou desku, lednici a dřez, jiné třeba jen varnou desku a dřez apod. Problémem vznikajícím u minikuchyní je naprostý deficit pracovní plochy i dostatečného úložného prostoru. Tento nedostatek je možné kompenzovat samostatným mobilním kontejnerem, který se dá využít i jako další úložný prostor, případně jednoduchou přípravu jídel je možné zvládnout i na jídelním stole.

Tip na závěr

Vlastnit malou kuchyň ještě neznamená, že bude zařízená skromně a vařit se v ní zákonitě bude nepohodlně. Základem úspěchu je minikuchyňku dispozičně a funkčně dobře naplánovat. Při plánování kuchyně zvažujte své opravdové potřeby, protože zařízení malého prostoru je vždy kompromisem chtěného a možného.
Pro všechny prostory, zejména ale pro malé platí, že užitečné je něco vynechat. Optický neklid vyvolává pocit stísněnosti.Směs mnoha různorodých forem, tvarů a barev působí vždy neútulně. Hlavní zásadou je ale umět se vzdát nepotřebných a přebytečných věcí a udržovat v prostoru neustálý řád. Ten více než cokoli jiného navodí i v malém bytě pocit harmonie a klidu.
 

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vybrat kvalitní chladničku a mrazničku?

Ve snaze zaujmout nás se výrobci předhánějí v představování inovativních technologií a designu domácích...
více…

Rady odborníků při výběru myčky nádobí a terminologie mycích programů

Při současném rychlém způsobu života máme často jen málo příležitostí příjemně a nerušeně prožít volné...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 2.díl

Troubu můžete "krmit" nejběžnějšími způsoby - tedy elektřinou nebo plynem - ona se vám za to odmění teplem,...
více…

Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 1.díl

Tak neznámo, jak to vlastně s tou troubou je. Kdo to vymyslel, že je prý trouba duté těleso válcovitého tvaru ......
více…

Kuchyně od přípravy po finále

Pokud již máte dobře promyšlené, jaká by měla být vaše kuchyň, jste pevně rozhodnuti v otázkách jejího...
více…

Kuchyně - čím obložit prostor okolo kuchyňské linky

Při práci v kuchyni dostane pořádně zabrat nejen pracovní deska, ale i její nejbližší okolí. Zde prská olej, tam...
více…

Kuchyně - praktické uspořádání šetří naše nohy

Praktičnost řešení kuchyně závisí spíše na uspořádání jednotlivých funkčních zón než na její velikosti....
více…

Jak vybrat správnou kuchyňskou linku?

Typ, velikost a umístění kuchyně v rámci domu odráží celou řadu různých faktorů. Patří mezi ně například...
více…

Kuchyně a pravidla při jejím zařizování

Uniformita se už dávno nenosí. Dnes všichni volají po individuálním přístupu k věci, a to je fajn. Vždyť přece...
více…

Kuchyně a jejich úložné prostory

Při zařizování kuchyně se musí pamatovat na to, zda se v ní bude skutečně vařit a na přípravu jídla bude třeba...
více…