Naše tipy pro kráječe na maso

Kráječe na maso skýtají snadný a pohodlný způsob, jak nakrájet sýr, maso, zeleninu, chleba nebo ovoce.

Střední a malé kráječe (tzv. ekonomické, které se používají v kuchyních) obvykle mívají 8palcový až 14palcový kotouč. Velké komerční kráječe mívají 12palcové až 14palcové kotouče a používají se obvykle v masnách, lahůdkářstvích, v obchodech s potravinami a v restauracích.

Bezpečnostní pokyny.

Komerční kráječe na maso jsou považovány za nebezpečné. Abyste s ním mohli bezpečně zacházet, vždy si přečtěte před použitím instrukce od výrobce a bezpečnostní opatření, nenechte se při krájení vyrušovat, potraviny tlačte do kráječe pomocí držáku nebo ochrany prstů a uzamykejte kotouč, když kráječ právě nepoužíváte. Při krájení se nenatahujte nad kotoučem. Správně umístěte a zajistěte maso v kráječi předtím, než ho začnete krájet, a nastavte zpátky na nulu, když s ním skončíte práci.

Krájení masa.

Krájejte maso bez kostí. Pokud chcete velmi tenké plátky masa nebo sýra, nechejte je před krájením dobře vychladit. Nekrájejte však na kráječi zcela zmražené jídlo, kotouč by měl poměrně snadno jídlem procházet. Pomalu posunujte vozík s jídlem směrem dopředu, rovnoměrně na něj přitom tlačte. Částečně zmrazte maso s nevyváženou strukturou, např. syrový steak.

Ostatní jídla.

Ovoce a zelenina (s výjimkou rajčat) musí být bez semínek. Částečně zmrazte potraviny s nevyváženou strukturou, např. ryby. Zkraťte objemné potraviny, jako je šrůtka slaniny nebo uzeného masa, abyste předešli tomu, že budou viset přes okraj vozíku kráječe. Chleba krájejte při pokojové teplotě. Když budete krájet měkké potraviny, navlhčete kotouč vodou z rozprašovací láhve nebo houbou, abyste minimalizovali tření mezi jídlem a čepelí.

Čištění.

Po každém použití kráječ vyčistěte. Odpojte ho a odmontujte kotouč a další odnímatelné součásti. Umyjte je horkou vodou s čisticím prostředkem a opláchněte horkou vodou. Při čištění kotouče a těla kráječe se řiďte pokyny výrobce. Při čištění vždy noste ochranné rukavice proti pořezání.

Kupování kráječe.

Pokud uvažujete o koupi kráječe, zvažte tři věci: menu, objem krájených potravin a jejich velikost. Pokud budete kráječ používat jen na menší množství krájených potravin, postačí kompaktní nebo ekonomický kráječ. Pokud budete krájet velké množství, je vhodný velký výkonný kráječ. Když si budete kupovat velký kráječ, srovnejte záruční podmínky a další prvky, protože dva podobné velké kráječe mohou mít záruční podmínky a další prvky, které se mírně liší.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články