Péče o kráječ na maso

Kráječe na maso, ať už koupené pro použití doma, pro malé provozovny nebo pro velké oddělení lahůdek v supermarketu, vyžadují správnou péči a zacházení, aby se při jejich ceně prodloužil jejich život.

Když budete vědět, jak o kráječ pečovat a jak ho používat, významně tím omezíte riziko poranění. Ačkoli mnohé nové kráječe mají prvky, které omezují pravděpodobnost, že se někdo pořeže, práce s nimi není bez obtíží a měli by s nimi pracovat pouze dospělí.

Návod:

  1. Po každém použití kráječ vyčistěte tak, že podle manuálu výrobce sundáte kryt kotouče a ostatní připojené součásti.  Nechejte tyto součásti umýt v myčce nebo je umyjte ručně v teplé vodě s čisticím prostředkem. Pokud byste nechali zbytky jídla zaschnout na kráječi, bylo by to nehygienické a snížil by se tím výkon kráječe.
  2. Postavte ho na rovný hladký povrch nejlépe tam, kde se s ním nebude příliš hýbat. Když budete kráječ přenášet z místa na místo, hrozí, že ho upustíte nebo jinak poškodíte. I když bývá navržený na hrubší zacházení, stálé posouvání může mít vliv na jeho uspořádání a může se při něm poškodit i kotouč.
  3. Pravidelně kotouč bruste. Většina kráječů má v horní části namontovaný brusný kámen, aby se dal rychle nabrousit. Tím, že bude kotouč stále nabroušený, bude nejen efektivněji krájet, ale také se tím z dlouhodobého hlediska omezí jeho opotřebování.
  4. Naučte se a naučte své zaměstnance, jak kráječ podle návodu výrobce správně používat. Naučte se, jak nastavit kotouč, jak vložit před krájením maso do vozíku, a jak ho čistit a brousit. Když budete vědět, jak součásti fungují, sníží se tím pravděpodobnost poškození přístroje.
  5. Používejte kráječ vhodným způsobem. Kráječe jsou určené na krájení potravin, jako je maso, sýr, ovoce a zelenina, na plátky o různé šířce. Nejsou navržené na dřevo, plast a jiné materiály, které nejsou potravinami. Špatným používáním přístroje urychlíte jeho zničení.

Tipy a upozornění:

  • Nikdy se nepokoušejte přístroj rozebrat, aniž byste ho napřed odpojili. Přestože některé moderní kráječe mají pojistku proti náhodnému spuštění kotouče, když je sundaný kryt, je nejvhodnější se je naučit nejdřív odpojit.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak vybrat správný kuchyňský kráječ

Kdo doma hodně vaří, ať už pro sebe, pro svou rodinu nebo z nějakého jiného důvodu, časem ho přejde chuť řešit...
více…

Jak čistit kráječe na maso

V komerčních kuchyních, např. v restauracích, se kráječe na maso s 14palcovým kotoučem používají na rychlé...
více…

Informace o kráječích na maso

Kráječe na maso se mohou používat doma nebo při komerční přípravě jídla. Jsou navrženy tak, aby Vám ušetřily...
více…

Údržba kráječe na maso

Ať už s kráječem na maso pracujete v restauraci, v lahůdkářství nebo doma, všude je při přípravě potravin...
více…

Naše tipy pro kráječe na maso

Kráječe na maso skýtají snadný a pohodlný způsob, jak nakrájet sýr, maso, zeleninu, chleba nebo...
více…

Jak funguje žehlička na vlasy

Použití žehličky na vlasy je rychlý a efektivní způsob, jak dočasně dosáhnout rovných vlasů. Je navržená na...
více…

Základní části šicího stroje

Šicí stroje se liší podle značky a modelu, fungují však stejným způsobem a mají stejné základní...
více…

Typy šicích strojů

Šicí stroje se používají na sešívání látek pomocí nití. V roce 1846 patentoval E. Howe první funkční šicí...
více…

Problémy u šicích strojů

Howeovův vynález šicího stroje kolem roku 1845 byl nejprve považován za ohrožení pro krejčí a švadleny, uvádí...
více…

Jak kupovat šicí stroj

Šicí stroj je nutností, pokud plánujete doma šít v jakémkoli rozsahu. Práci zvládnete mnohem rychleji a...
více…