Péče o kráječ na maso
Kráječe na maso, ať už koupené pro použití doma, pro malé provozovny nebo pro velké oddělení lahůdek v supermarketu, vyžadují správnou péči a zacházení, aby se při jejich ceně prodloužil jejich život.
Když budete vědět, jak o kráječ pečovat a jak ho používat, významně tím omezíte riziko poranění. Ačkoli mnohé nové kráječe mají prvky, které omezují pravděpodobnost, že se někdo pořeže, práce s nimi není bez obtíží a měli by s nimi pracovat pouze dospělí.
Návod:
-
Po každém použití kráječ vyčistěte tak, že podle manuálu výrobce sundáte kryt kotouče a ostatní připojené součásti. Nechejte tyto součásti umýt v myčce nebo je umyjte ručně v teplé vodě s čisticím prostředkem. Pokud byste nechali zbytky jídla zaschnout na kráječi, bylo by to nehygienické a snížil by se tím výkon kráječe.
-
Postavte ho na rovný hladký povrch nejlépe tam, kde se s ním nebude příliš hýbat. Když budete kráječ přenášet z místa na místo, hrozí, že ho upustíte nebo jinak poškodíte. I když bývá navržený na hrubší zacházení, stálé posouvání může mít vliv na jeho uspořádání a může se při něm poškodit i kotouč.
-
Pravidelně kotouč bruste. Většina kráječů má v horní části namontovaný brusný kámen, aby se dal rychle nabrousit. Tím, že bude kotouč stále nabroušený, bude nejen efektivněji krájet, ale také se tím z dlouhodobého hlediska omezí jeho opotřebování.
-
Naučte se a naučte své zaměstnance, jak kráječ podle návodu výrobce správně používat. Naučte se, jak nastavit kotouč, jak vložit před krájením maso do vozíku, a jak ho čistit a brousit. Když budete vědět, jak součásti fungují, sníží se tím pravděpodobnost poškození přístroje.
-
Používejte kráječ vhodným způsobem. Kráječe jsou určené na krájení potravin, jako je maso, sýr, ovoce a zelenina, na plátky o různé šířce. Nejsou navržené na dřevo, plast a jiné materiály, které nejsou potravinami. Špatným používáním přístroje urychlíte jeho zničení.
Tipy a upozornění:
-
Nikdy se nepokoušejte přístroj rozebrat, aniž byste ho napřed odpojili. Přestože některé moderní kráječe mají pojistku proti náhodnému spuštění kotouče, když je sundaný kryt, je nejvhodnější se je naučit nejdřív odpojit.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.
Autor: Lenka Kostková