Správný nůž - základ kuchyně

Aby práce v kuchyni byla radostí a ne starostí, k tomu nám pomáhají nejen moderní spotřebiče, ale i tak základní kuchyňské náčiní, jakým je kvalitní nůž.

Poznat opravdu kvalitní nástroj můžeme podle několika atributů. V první řadě bychom měli přihlédnout k lehké a bezpečné práci s nožem. Tu u nožů v nejvyšší kvalitativní třídě zajišťuje vykovaná část čepele s převzetím (zvaná tečka), která slouží jako ochrana ruky při krájení.

Kvalitní nůž poznáme také podle toho, že při jeho uchopení do ruky cítíme perfektní vyváženost mezi hmotou čepele a rukojetí, což velmi výrazně ovlivňuje právě bezpečnost práce s tímto pomocníkem. Dalším znakem, na který bychom při výběru nože měli dbát, je takzvaná architektura ostří. Správný nůž se směrem k ostří postupně zužuje.

Neznamená to však zúžení na posledních pár milimetrech ostří do takzvané fazety - Tento rys je charakteristický pro většinu nožů levnějších řad. Taková čepel dlouho nevydrží a po čase se fazeta zkrátí tak, že již není možné zachovat optimální úhel ostří (30 - 35 stupňů). Jediným vodítkem, jak poznat, zda bude náš nůž dobře a dlouho řezat, je také jeho cena. Supervýhodná cena za sadu nožů za šest set korun by měla být pro každého vykřičníkem upozorňujícím na supernekvalitní produkty, které svému účelu budou sloužit sotva pár dní. Všímejte si také váhy nožů, i když bude u prodávaných nožů avizována kvalitní ocel, ale jejich váha bude podezřele nízká, bude kvalita samozřejmě nižší. Při uchopení nožů od renomovaných firem bychom měli kuchyňský nástroj v ruce cítit.

Pokud si nože vyšší třídy pořídíme, rozhodně bychom je neměli mýt v myčce, i když výrobci v návodech k použití mytí tímto způsobem nijak nezakazují. Ostří nožů totiž vadí chemické přípravky, jejichž působením dochází k mikrokorozi narušující strukturu a vzhled kovu. A nejen to, nože se v myčkách tupí, protože jen málokdy je do mycích boxů uložíme tak, aby se nedotýkaly ostatního nádobí. Nože bychom měli také opláchnout ihned po každém použití. Mnoho potravin totiž obsahuje agresivní složky, které kovu ostří neprospívají (například citron), a to i přesto, že výrobce uvedl nerez ocel. Každá ocel je totiž připravována z několika složek včetně chromu, který zajišťuje odolnost proti korozi. Jeho množství se však odvíjí od požadované tvrdosti ostří a tím schopnosti udržet nůž ostrý a bez mikrokoroze.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus