Jak na bakterie v kuchyni?

Možná jste už slyšeli o tom, že žebříček najšpinavějších míst v naší domácnosti vede kuchyň. A v kuchyni to nejvíce "žije" právě ve dřezu a jeho okolí, a výjimkou není ani houbička na mytí nádobí.

Houbička na nádobí - ráj pro bakterie

Houbičky, které používáme na mytí nádobí, jsou skutečným rájem pro bakterie. Zůstávají v nich zbytky různých jídel, což spolu s vlhkostí představuje výborné prostředí pro množení bakterií.

 

Houbička nejen na nádobí?

Někteří lidé používají jednu houbičku na nádobí i na mytí pracovní desky, stolu a jiných ploch. Tímto způsobem si však různé bakterie a nečistoty roznášejí po celé kuchyni, čímž zvyšují riziko kontaminace, nepříjemných otrav a jiných zdravotních problémů. Proto by si měli raději vyhradit pro každý účel samostatnou houbičku.

 

Nešetřete!

Na některých věcech se opravdu šetřit nevyplácí. Mezi ně jistě patří i houbičky na nádobí. Někteří odborníci doporučují měnit je dokonce každých sedm až deset dnů. Houbičky nepatří k drahému zboží, takže vám jejich časté vyměňování určitě citelně nezatíží rodinný rozpočet a předejdete tak případným zdravotním problémům.

 

Údržba

Kromě toho však houbičky udržujte suché a čisté - to znamená, že byste je měli pravidelně dezinfikovat vhodným dezinfekčním prostředkem a nenechávat vlhké v dřezu. Můžete je též vyprat v myčce. Dbejte i na celkovou čistotu a dezinfekci vašeho dřezu.

 

Pomůže mikrovlnka?

Pomůckou v likvidaci nebezpečných bakterií a jiných "potvůrek" v houbičkách na nádobí by mohla být podle různých výzkumů mikrovlnka. Doporučuje se vložit houbičky každý den, nebo podle potřeby na několik minut do mikrovlnky. Tento způsob prý dokáže zničit více než devadesát procent bakterií a nežádoucích mikroorganismů ukrývajících se na houbičkách na nádobí.

Možná jste o potenciální škodlivosti neudržované houbičky na nádobí nikdy nepřemýšleli, ale opatrnost je přece jen namístě. Kuchyň je totiž místem, kde připravujeme pokrmy pro celou rodinu a bakterie a jiné mikroorganismy, navzdory jejich nepatrné velikosti, dokáží nadělat skutečně velké škody.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…