Houbičky, které používáme na mytí nádobí, jsou skutečným rájem pro bakterie. Zůstávají v nich zbytky různých jídel, což spolu s vlhkostí představuje výborné prostředí pro množení bakterií.
Někteří lidé používají jednu houbičku na nádobí i na mytí pracovní desky, stolu a jiných ploch. Tímto způsobem si však různé bakterie a nečistoty roznášejí po celé kuchyni, čímž zvyšují riziko kontaminace, nepříjemných otrav a jiných zdravotních problémů. Proto by si měli raději vyhradit pro každý účel samostatnou houbičku.
Na některých věcech se opravdu šetřit nevyplácí. Mezi ně jistě patří i houbičky na nádobí. Někteří odborníci doporučují měnit je dokonce každých sedm až deset dnů. Houbičky nepatří k drahému zboží, takže vám jejich časté vyměňování určitě citelně nezatíží rodinný rozpočet a předejdete tak případným zdravotním problémům.
Kromě toho však houbičky udržujte suché a čisté - to znamená, že byste je měli pravidelně dezinfikovat vhodným dezinfekčním prostředkem a nenechávat vlhké v dřezu. Můžete je též vyprat v myčce. Dbejte i na celkovou čistotu a dezinfekci vašeho dřezu.
Pomůckou v likvidaci nebezpečných bakterií a jiných "potvůrek" v houbičkách na nádobí by mohla být podle různých výzkumů mikrovlnka. Doporučuje se vložit houbičky každý den, nebo podle potřeby na několik minut do mikrovlnky. Tento způsob prý dokáže zničit více než devadesát procent bakterií a nežádoucích mikroorganismů ukrývajících se na houbičkách na nádobí.
Možná jste o potenciální škodlivosti neudržované houbičky na nádobí nikdy nepřemýšleli, ale opatrnost je přece jen namístě. Kuchyň je totiž místem, kde připravujeme pokrmy pro celou rodinu a bakterie a jiné mikroorganismy, navzdory jejich nepatrné velikosti, dokáží nadělat skutečně velké škody.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu