Jak na nejnamáhanější část kuchyně?

Ostré nože, rozpálený tuk, horké dna hrnců, agresivní čistící prostředky ... to jsou jen některé "ničivé" vlivy, které dennodenně působí na vaši pracovní desku v kuchyni. Kupovali nebo renovovali jste v posledních letech kuchyni? A čemu jste věnovali největší pozornost? Jistě tomu nejdůležitějšímu: jak budou vypadat dvířka. A co taková pracovní deska? Zvolili jste takovou, no takovou "nějakou"...

Přitom jste právě jejím výběru mohli věnovat více pozornosti. Vždyť v kuchyni byste jen těžko našli vytíženější část kuchyňského nábytku. A materiálů na výběr je už dnes více než dost. Vybrat si můžete od desek na bázi dřeva s umakartovým nebo laminovaným povrchem, přes masivní dřevo, corian, keramické obklady, umělý či přírodní kámen až po nerezovou ocel.

Při výběru desky se řiďte tím, co dělá kuchyňskou desku kvalitní kuchyňskou deskou. Měřítkem její kvality je především odolnost vůči vlhku, vysokým teplotám, otěru i mechanickému namáhání a také vůči doma běžně používaným chemikáliím.

 

Laminát pro každého

Většina lidí volí pracovní desky s laminátovým či umakartovým povrchem, které jsou cenově nejpřijatelnější. Běžný metr vás vyjde okolo 800 Kč. Základ těchto desek tvoří dřevotřískové součásti různé kvality, na které přijde papír s vybraným vzorem - napodobeninou dřeva, kamene a podobně. Teprve potom dochází k laminaci. Vznikne tak hladký a upravený povrch, který však odolává teplotám pouze do 180 až 200 stupňů Celsia.

Nepoškodí jej proto například vařící voda, horší však dopadne, pokud na něj postavíte rozpálený hrnec právě stažen ze sporáku. V takovém případě se může stát, že vám popraská nebo se dokonce spálí laminát tvořící povrch pracovní desky.

Podobně je to s mechanickou odolností - ta je výborná, ale jen do doby, než plochu začnete využívat jako desku na krájení. Takže bez destičky na krájení ani řez! Z tohoto povrchu se také dobře odstraňují skvrny, které zde zanechají odložené nápoje, ovoce a další potraviny. Při údržbě lamino desky však raději zapomeňte na abrazivní čistidla, které by mohly povrch desky poškrábat.

 

Dřevěná klasika

Pracovní deska se dá vyrobit i z masivního dřeva. Připravte si však i přes 3000 Kč na každý běžný metr. Desky z tvrdého masivního dřeva se prodávají nejčastěji v podobě tzv. nekonečného vlysu. Spojením malých dřevěných špalíků vznikne jednolitá plocha, která narozdíl od celodřevěných monobloků odolá i vlhkému prostředí a nebude se kroutit.

Pro tento účel jsou nejvhodnější tvrdé dřeviny jako je dub, buk nebo teak. Podobně jako při dřevěném nábytku je však i její údržba náročnější, vyžaduje pravidelné ošetřování olejem, voskem nebo speciálním lakem určeným k tomuto účelu.

 

Kamenná klasika

Mnohem lepší předpoklady stát se kvalitní pracovní deskou má jiný přírodní materiál - kámen. Na výrobu pracovních desek se používají především žula a mramor. Jsou velmi odolné, tvrdé, zvládají vysoké teploty, neohrozí je voda.

Desky se lámou z kompaktních kamenných bloků, jejichž barevnost a jedinečná přírodní kresba vždy závisí na místě těžby kamene. Počítejte však s tím, že ceny je úměrná luxusu. Jejich životnost je ale prakticky neomezená. Na druhé straně jsou studené a při instalaci brání jejich vysoká hmotnost.

Součástí pracovních ploch z umělého kamene mohou být i integrované dřezy, které se lisují spolu s pracovní deskou jako její nedílná součást.

 

Téměř skutečný kámen

Materiály, které napodobují svými vlastnostmi i vzhledem kamennou desku, bývají označovány jako tzv. umělé kameny. Jde o odolný kompozit, zvládající teploty až do 240 stupňů Celsia, mechanicky těžko poškoditelný, a odolávající tekutinám.

Desky vyrobené z tohoto materiálu jsou bez spár, to znamená, že se vám nemají kde ukládat nečistoty. Vyrábějí se v několika barevných odstínech, jejich povrch často k nerozeznání připomíná skutečný kámen. Cena běžného metru takové desky o šířce 60 cm se však pohybuje dost vysoko, ty levnější najdete za 10000 Kč za metr.

 

Něco pro milovníky techniky

Do funkcionalistický či minimalisticky laděných interiérů padnou jako ulité desky z nerezu. Tyto chladně elegantní plochy jsou však velmi náročné na údržbu. Zachovat jejich původní vzhled při každodenním provozu kuchyně je téměř nemožné, a tak se chtě nechtě musíme smířit se škábanci a mastnými skvrnami, které se na jejím povrchu často vytvoří. Ti, kteří přesto propadnou kouzlu nerezových desek, zaplatí za metr desky o síle 30 cm i kolem 13000 eur.

 

Vzhled až na prvním místě

Kvalita pracovní desky je samozřejmě důležitá, ale o vzhledu se dá říci totéž. Při rozhodování se můžeme vydat jedním z těchto směrů: buď se deska stává kvalitním, ale nenápadným doplňkem kuchyně, nebo ji necháte vyniknout a uděláte z ní dominantu celého prostoru. Jak na to? Zvolte si například výraznou pastelovou barvu. Stejný výsledek - ale za více peněz - bude mít i nerezová pracovní deska.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus