Jak na pachy a mastnotu v kuchyni?

Přiznám se, miluji sýr - tavený, tučný, jakýkoliv, ale nejvíce snad plísňový. Škoda jen, že velikost mé chuti je přímo úměrná jeho specifickému zápachu. Ve chvíli, kdy rozbalím balíček s touto specialitou, kuchyň je náhle jen moje.

Určitě i vy znáte podobné situace, když vám nebo ostatním nepříjemný zápach ničí požitek z připravovaného jídla. Uznávám, takový pach umí být dost nepříjemný, navíc je i dotěrný - obtěžuje nejen jeden z vašich pěti smyslů, ale s naprostou sebedůvěrou nakukuji, kde se dá - do předsíně, obývacího pokoje či šatníku.

 

Předpokládám, že výrobci navrhli digestoře, aby se kuchyň nezměnila na bojiště, kde mezi sebou soupeří různé zápachy a výpary, případně kde se o slovo hlásí nějaké ty připáleniny, když se občas při vaření pozapomeneme. V každém případě je třeba uznat, že je to dobrý vynález. I když na trh přicházejí stále novější modely s dokonalejšími funkcemi, cíl je stejný: odsávat nepříjemné pachy a bránit v usazování mastnoty. Navíc moderní odsavače par se mohou pyšnit nezvykle inspirujícím a propracovaným designem, který kromě ceny a výkonu je také jedním z kritérií při jeho výběru. Digestoře se vyrábějí z vysoce kvalitních materiálů. Z designérského hlediska svítí zelená pro nerez, sklo či hliník s matnou povrchovou úpravou v kombinaci s jinými materiály (např. s dřevem).

Nezapomínejte, že jedna věc je, co se mi líbí, a druhá, jaký typ digestoře je vhodný do mé kuchyně. Důležité jsou tedy i velikost kuchyně, výkon odsavače, elektronické nebo ruční ovládání, jakož i další příslušenství (např. osvětlení nebo to, zda je uhlíkový filtr součástí dodávky). Při současné nabídce, kde máte na výběr ze širokého sortimentu lze nalézt uspokojivý kompromis - výkonný účelný digestoř s "pěknou tvářičkou". Stačí si jen vybrat ten správný.

 

Dvojnásobná účinnost

Pokud odhlédneme od oken otevřených dokořán, jsou dva způsoby čištění vzduchu v kuchyni. Prvním je odvětrávání. Odsavače par fungující na principu odtahu nasávají výpary, které odvádějí do vnějšího ovzduší příslušnou odvětrávací šachtou (potrubím vedoucím do komína) nebo speciálním vývodem zabudovaným ve stěně. V případě, že váš byt či dům neumožňují takový odvod znečištěného vzduchu, jsou digestoře, které recirkulují vzduch, k čemu slouží aktivní uhlíkový filtr, který váže pachy. Při recirkulaci musí být dva filtry: výpary se přefiltrují přes filtr s aktivním uhlím, který odstraňuje zápach, a přes kovový tukový filtr (těch může být i více).

Kdyby byly digestoře pouze na odstraňování výparů, mnozí z nás by možná dali přednost otevřenému oknu. Jídlo však obsahuje mastnotu, která se zákeřně zachycuje na přítomných kuchyňských spotřebičích, stěnách a skříňkách. Proto mají moderní odsavače zabudované kovové tukové filtry, obvykle dva nad sebou, které jsou speciálně vyvinuty pro zachycování mastných par a tukových částic. Po naplnění kapacity je můžete jednoduše umýt, některé dokonce v myčce, a znovu spustit do provozu. Světelné kontrolky indikují, kdy je třeba filtry pročistit nebo vyměnit. Uhlíkový filtr se nečistí, ale vyměňuje celý, protože nelze z něj odstranit usazený pach.

 

Tiché a praktické

Moderní digestoře nejsou soutěživé typy v boji o decibely, což v praxi znamená, že při vaření můžete klidně sledovat televizor nebo poslouchat rádio bez toho, abyste měli hlasitost na maximum. Tlumící akustické materiály dokonale izolují motor, a tak zajišťují téměř nehlučně provoz. Při nižších stupních odsávání se zvuková hladina pohybuje okolo 55 dB, při intenzivním odtahu může dosáhnout hodnotu vyšší než 65 dB. Pokud se vám přece jen bude zdát, že digestoř "odpočívá" hlasitěji, než vám je milé, zkuste, pokud vám to prostorové podmínky dovolují, zabudovat do vnější stěny nebo střechy externí ventilátor.

Velkoplošné osvětlení varné plochy pomocí halogenových či neonových světel nebo pomocí úsporných zářivek a malých žárovek vám zaručí, že připravovaný pokrm bude mít správnou "barvu" a vy zase správný úhel pohledu. Můžete si vybrat mezi intenzivním nebo "intimním" osvětlením, které nepůsobí rušivě. Světelné možnosti závisí na výkonnosti žárovek či zářivek (nejčastěji jsou 20 - nebo 40-wattové) a samozřejmě i od jejich počtu (varnou plochu obvykle osvětlují dvě až tři žárovky, výjimkou však nejsou ani čtyři). Součástí dokonalejších nových modelů je i zpětná klapka, která při odtahu zabraňuje proudění chladného vzduchu z digestoře.

 

Pro amatéry i profesionály

Široká nabídka digestoří dává prostor pro výběr kvalitního výrobku, který bude odpovídat nejen vašim představám, ale i ergonomickým požadavkům vaší kuchyně. Ostrovní odsavač umístěný nad samostatnou kuchyňskou plochou upoutá pohled každé návštěvy. S ležérností dokonalého džentlmena bude bdít nad čistým vzduchem v kuchyni při vaření nebo pečení stejně dobře jako komínová digestoř připevněná na stěnu, v níž se snoubí extravagance s účelností. Jako šedá eminence bude působit odsavač zabudovaný do kuchyňské linky, na který se můžete spolehnout, že si svou práci vykoná tiše a nenápadně. Nosná konstrukce ostrovních i komínových digestoří, tzv. teleskopická šachta, umožňuje přizpůsobit jejich výšku dané místnosti.

Přednostmi těchto doslova a do písmene moderních domácích pomocníků jsou i elektronická regulace výkonu a kontrolky provozu, které jsou zárukou komfortu. Elektronický systém řídí digestoř pomocí mělkých, resp. dotykových tlačítek nebo bezdotykovou regulací, tzv. Sensor Control. Některé typy digestoří jsou vybaveny systémem Auto Sensor, který díky senzoru vlhkosti a teploty rozpozná výpary a automaticky zapne ventilátor, který se po jejich odsátí vypne. Přístroje umožňují zvolit si nejvhodnější stupeň odsávání - od běžného až po intenzivní (v některých technických údajích se nacházejí informace o výkonu v této formě: 265/415/630 m3 / h). Optimální odsávání závisí na velikosti místnosti a intenzity výparů, proto se nesmí zapomínat na správné dimenzování přístroje. Výkon odsavače při intenzivním stupni se pohybuje průměrně od 250 do 720 m3 / h, při některých typech dosahuje více než 1 000 m3 / h, což je cítit nejen ve vzduchu, ale také v peněžence. Při recirkulaci je výkon o něco menší. Moderní digestoře se snaží zvýšit nejen výkon, ale zároveň i účinnost, tedy zrychlit činnost ventilátoru, který v kratším časovém limitu odstraní nepříjemné pachy z místnosti.

Pro dokonalé odstranění zápachu, který zůstává v kuchyni ještě určitou dobu po skončení přípravy jídla, slouží automaticky prodloužený provoz, tzv. doběh ventilátoru. Místnost se tak větrá příštích 10 až 15 minut, poté se odsavač samočinně vypne.

 

Pár vhodných tipů

Za předpokladu, že denně vaříte,je třeba aktivní uhlíkový filtr vyměňovat každých šest měsíců; kovový je potřeba čistit minimálně jednou za dva týdny.

Na odmaštění kovového filtru stačí horká voda (s teplotou vyšší než 60 ° C) a kvalitní saponáty.

Výkon odsavače by měl být přibližně desetkrát větší než objem vzduchu v místnosti.

Při osazování digestoře je třeba dodržet dostatečnou vzdálenost mezi ní a sporákem - u elektrického minimálně 65 cm a u plynového přibližně 75 cm.

Odsavač by neměl být napojen na komín určený na kotel či jiná topná tělesa.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus