Jak na uspořádání kuchyňských sestav?

Ještě před koupí kuchyňské sestavy je třeba si promyslet, co od kuchyně očekáváme, jaký máme systém práce v kuchyni, kolik osob je obvykle při přípravě jídla. Celkový koncept by měl zajistit racionální provoz v kuchyni. Základem úspěchu je správné umístění varného (sporák či varná deska a pracovní plocha) a mycího centra (kuchyňský dřez s odkapávací plochou, myčka nádobí) a skladovacích prostor (lednička s mrazákem, špajz, skříně). Spojením těchto tří bodů vznikne trojúhelník (kromě lineárního uspořádání kuchyně) a z hlediska pohybu v kuchyni platí zásada, že jeho obvod by neměl být větší než 6 metrů.

 

Podle uspořádání kuchyňské sestavy v prostoru vzniká několik základních tvarů. Volba kuchyně závisí na půdorysu kuchyně a kreativity architekta.

 

Jednostranná kuchyně

Celá kuchyňská sestava je umístěná při jedné stěně. Při takovém uspořádání by sestava neměla být příliš dlouhá, aby jednotlivé kuchyňské centra nebyly od sebe daleko. Tento typ kuchyně je vhodný pro jedno-až dvoučlenné domácnosti nebo pro domácnosti, kde není jiná možnost uspořádání.

 

Dvoustranná kuchyně

Kuchyně je rozestavěná podél dvou stěn naproti sobě. Při jejím plánování je třeba dbát na to, aby jednotlivé funkce byly seskupeny v blocích a omezily se zbytečně dlouhé propojení. Taková kuchyň by neměla být ani příliš úzká, ani široká. Optimum je 1,2 až 1,5 m mezi skříňkami proti sobě, což předpokládá šířku místnosti od 2,4 do 2,7 m.

 

Kuchyně ve tvaru L

Jde o rohovou kuchyňskou sestavu. Díky své praktičnosti se používá zřejmě nejčastěji. Dá se v ní dosáhnout dobrý poměr vzdáleností mezi pracovními centry při různých plošných parametrech místnosti kuchyně. Do kuchyně ve tvaru L lze velmi jednoduše integrovat i jídelní stůl.

 

Kuchyně ve tvaru U

Kuchyňská sestava je rozložená podél tří stěn, v důsledku čehož je prostor zcela využit a poskytuje dostatek místa na kuchyňské skříňky, odkládací skříně a pracovní plochy. Při tomto sestavení není vhodné integrovat jídelní stůl, protože by se mohl stát překážkou mezi jednotlivými centry.

 

Kuchyně ve tvaru G

Její uspořádání vychází z rozložení kuchyně ve tvaru U, ale jedna strana je zkrácena a využita na začlenění stolování. Kuchyně je ukončena např. barovým sezením nebo jídelním stolem, který navazuje na pracovní desku kuchyně. Toto propojení nebývá v jedné výšce. Pracovní deska je ve výšce 86 až 90 cm a jídelní stůl přibližně 75 cm.

 

Ostrovní kuchyně

Půdorysná organizace ostrovní kuchyně předpokládá, že je k dispozici dostatečně velký plošný prostor. Rozestavení může být rozmanité. Například centra mytí a skladování mohou být podél stěn a centrum vaření může tvořit ostrov. Ostrovní kuchyně je atraktivní, ale poměrně náročná na prostor.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus