Žádný prodejce totiž nemůže vytvořit v prodejně pro zákazníka vzorovou kuchyni, která by odpovídala potřebám rodiny a nechat ho tu několik dní vařit a stolovat. Přesto se snažte rady odborníka maximálně využít, ale příliš neslevujte ze svých požadavků.
Zvyklosti každé rodiny jsou úplně jiné a jen vy sami víte, co vám nejlépe vyhovuje.
Stanovte si částku, kterou můžete do nové kuchyně investovat. Podle toho pak vybírejte provedení a materiál nábytku, spotřebiče, osvětlení a další detaily. Přitom u spotřebičů platí, že se dají sice nakupovat postupně, ale myslet na ně by se mělo včas. Architekt pak počítá s přívody energie, vody a odpadem. A majitel si je může nechat instalovat bez jakýchkoliv stavebních úprav například za rok. To se týká zejména myčky.
Největší chybou je okopírovat stejné dispozice. Postavte si proto kuchyni správně. Začíná se dřezem, následuje vlastní pracoviště a pak varné centrum. Po jeho obou stranách musí zůstat ještě odkládací plochy. Vlevo od dřezu nejméně 20 až 30 centimetrů, vpravo kolem půl metru. Toto je varianta pro praváky, leváci postupují opačně.
Když máme tento základ, můžeme řešit to, zda nechat linku rovnou, zda ji zatočit do tvaru písmene L, což je často nejlepší řešení v panelákových bytech. Vhodným variantou je i tvar písmene U. Podle peněz zvolte i druhy skříněk. Nejdražší vás vyjdou takzvané plnovýsuvy, které ale nabízejí výborný přehled o uložených věcech, nejlevnější klasické police. Vhodný je kompromis mezi všemi typy.
Záleží nejen na tom, zda jste levák či pravák, ale i na výšce postavy. Pro "průměrné" lidi se výška dřezu doporučuje asi 90 až 105 centimetrů, pro sporák je to o něco méně - asi 80 centimetrů, aby bylo vidět do hrnce na zadní desce. S těmito čísly lze hýbat právě podle výšky majitele. Pokud je mezi manželi velký výškový rozdíl, nechte si v kuchyni udělat pracovní plochy dvou výšek
Změna dispozic si většinou žádá i přepracování rozvodů vody, elektřiny a plynu. Ve zděných domech se trubky zasekají do stěn, u paneláků tato možnost odpadá. Potrubí vede podél zdi. S tímto řešením už počítají výrobci kuchyňských linek, kteří u spodních skříněk nechávají mezi nábytkem a skříní prostor, ve kterém se potrubí schová. V místech, kde nebude stát nábytek, se dá použít "trik" z koupelen. Před stěnu se postaví ještě jedna příčka - většinou ze sádrokartonu - a do prostoru mezi nimi zabuduje vedení.
Na rozvod vody a potrubí se používá vedení plastové. V těchto případech odborníci nedoporučují šetřit penězi. Majitel by měl vždy vybírat potrubí, tvarovky a další doplňky jako systém od jednoho výrobce. A to nejen kvůli až desetileté záruce, kterou tak může získat, ale i kvůli vlastní bezpečnosti. Kdo by chtěl dopřát své kuchyni něco extra, může na to i doplatit. To v případě, že zvolí potrubí z mědi. Kdo se rozhodne pro tento asi třikrát dražší materiál než plast, měl by si zjistit pH vody. Při určitých hodnotách totiž mohou měděné rozvody korodovat.
Zatímco rozvod vody zvládne udělat i laik, na elektřinu a plyn je dobré se obrátit na odbornou firmu, která rovněž zajistí závěrečnou revizi, bez níž by se v kuchyni nemělo začít vařit.
Nešetřete na pracovní desce - patří k nejzatěžovanějším plochám v kuchyni. Cena za metr čtvereční nové se pohybuje od 700 do 1100 korun podle kvality. Důležité je její ukončení u stěny, ale také po stranách. Pokud se do základu na bázi dřeva dostane voda, deska nabobtná a bude nutné ji vyměnit.
Standardem v domácnostech bez myčky by měl být dvojdřez, hodí se i odkapávající plocha. Ale iv kuchyních s myčkou by se měl objevit alespoň jeden a půl dřez. Doplňte jejich stojanovou baterií, pro kterou není třeba dělat díry ve zdi. Praktický je typ s výsuvnou sprchou.
Nezapomínejte na osvětlení v kuchyni: světlo by mělo dopadat na pracovní plochu.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu