Jaké kovy se hodí do kuchyně?

Kovy jsou v kuchyni jako doma. Objevují se na nádobí, spotřebičích, bateriích a dokonce i nábytku. Každý je jiný a potřebuje jinou údržbu.

Obliba vaření se začíná pomalu, ale jistě blížit kultu. Bez rozdílu věku, vzdělání, společenského postavení i pohlaví, nad recepty nebo v kuchyni jsme všichni jedna velká rodina. A stejně jako tetám z pátého kolena ukazujeme fotografie potomků s přáteli, mnozí z nás často plamenně diskutují o koření, jídelníčku a v neposlední řadě i o zařízení kuchyně.

Dnes o materiálech, přesněji kovech

Výběr materiálů používaných na zařízení i vybavení kuchyně je dnes velmi široký, kovy mají v tomto žebříčku výsadní postavení. Obecně totiž patří nejen mezi materiály nejstarší, ale také nejvšestrannější. Napříč staletími až po dnešek jsou kovové nejen sporáky, trouby či ledničky, ale i nádobí, příbory, úchytky a široká paleta doplňků od výsuvných mechanismů po drátěný program.

I když jsou obecně již nedílnou součástí vybavení kuchyní, okruh lidí, kteří by si koupili zařízení s převahou ploch z kovu, asi nebude příliš velký, protože působí chladně a neosobně a nehodí se do každého interiéru. Asi nejjednodušeji přizpůsobíme celkovému ladění i našemu naturelu nádobí. Nerezové, smaltované, lité hliníkové s titanovým nebo sklokeramickým povrchem, litinu čistou nebo se speciální politurou v modré kobaltové barvě, nabídka je široká a možností mnoho. Když se jedná o výraznější kovové plochy, najdeme je v kuchyni nejdříve na spotřebičích, obkladech či dřezu. Zde si vybereme dnes nejoblíbenější nerez, opět se navracející smalt, hliník, titan či zdánlivě obyčejný okopný plech, záleží jen na našem vkusu a také financích.

 

Nerez, kam se podíváš

Pokud jsme skálopevně rozhodnuti, že naše kuchyně bude sladěná v odlesku některého z kovových materiálů, hned na počátku bychom si však měli říci, že vzhled a cena by neměly být jedinými podmínkami. Důležitá je výbava spotřebiče, povrchová úprava, trvanlivost materiálu a jeho údržba. Mezi nejstarší kovové materiály, používané v kuchyni, můžeme počítat litinu a měď, které se zde již dnes objeví buď jako nostalgické upomínky na dávné doby v podobě doplňků interiéru, případně v podobě velmi kvalitního nádobí. Kovem současnosti je bezesporu nerez. Nerezové jsou nádobí, kuchyňské doplňky - úchytky, pojezdové a výklopné mechanismy, drátěné police a závěsy, pláště spotřebičů, dřezy, obklady zadních stěn kuchyňské linky a dokonce i nábytek, který ale bývá obvyklé spíše ve velkých kuchyňských provozech, výjimečně pak v interiérech ve stylu high-tech.

Obliba nerezu je dána především jeho velkou odolností vůči mechanickému poškození i působení agresivních látek, tvarovou stálostí. Dá se povrchově upravovat dle specifických požadavků trhu nejen z hlediska vzhledu, ale i jednodušší údržby. Pokud jsme jej zvolili v lesklém provedení, údržba je celkem snadná, tento povrch však není příliš odolný proti škrábancům. Vzhledově stabilnější je matovaný povrch, případně forma s texturou. Hůře se udržuje například také nerezový dřez v případě, že máme tvrdou vodu, protože na jeho povrchu zůstávají kapky a tvoří se skvrny. Dobrým pomocníkem je ocet, který rozředíme s vodou. Roztokem dřez postříkáme a vytřeme hadrem do sucha. Otisky prstů i další drobné skvrny na nerezi čistíme mýdlovou vodou a měkkou houbičkou, nikdy nepoužíváme drsnou stranu houbičky, kterou bychom povrch poškrábali!

 

Není všechno nerez ...

Nerez může být v určitých případech nahrazen jinými kovy. Nejčastěji hliníkem či okopným plechem, původně praktickým materiálem například pro ochranu spodní části vstupních dveří. Okopný plech je vzhledem velmi podobný nerezu, jeho výhodou je nižší cena, obklady a doplňky z něj vypadají velmi přirozeně. Pozornost ale musíme věnovat jeho zpracování a uchycení.

Obzvlášť v designových interiérech je využíván také další spíše technický materiál, žárově pozinkovaná ocel. Zhotovují se z ní pracovní desky či obklady zadní stěny linky.

Velmi často používaným materiálem byl v kuchyni hliník. Ešusy a levné příbory však dnes nahradily již zmíněné odlévané pánve a hrnce. Hliníkový válcovaný plech se používá na obklad zadní stěny linky. Údržbu může usnadnit nátěr bezbarvým lakem. Povrchově neupravený hliník čistíme výhradně neabrazivními čisticími prostředky a měkkou houbičkou, případně zakoupíme přípravek přímo určený na ošetřování tohoto materiálu.

Materiálem, který se z kuchyně nikdy nevytratil, je smaltovaný plech. Nového designu se dočkaly smaltované nádobí i sporáky, trouby či varné desky. Pouze v případě dřezů byl křehký smalt vytištěn odolnějšími kovy, keramikou nebo umělým kamenem. K čištění používáme klasické tekuté mýdlové i abrazivní prostředky.

Luxusním kovem je titan, neobyčejně pevný a současně také lehký materiál. Je odolný proti korozi i vysokým teplotám. Z titanu se vyrábějí také vysoce odolné povrchy nádobí, při výrobě kuchyňských spotřebičů jej používá například firma Whirlpool ve své řadě Titanium Line. Na titanovém povrchu nezůstávají otisky prstů ani jiné nečistoty, jeho údržba je proto snadná, stačí ho jen otřít vlhkým hadrem.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…