Výběr materiálů používaných na zařízení i vybavení kuchyně je dnes velmi široký, kovy mají v tomto žebříčku výsadní postavení. Obecně totiž patří nejen mezi materiály nejstarší, ale také nejvšestrannější. Napříč staletími až po dnešek jsou kovové nejen sporáky, trouby či ledničky, ale i nádobí, příbory, úchytky a široká paleta doplňků od výsuvných mechanismů po drátěný program.
I když jsou obecně již nedílnou součástí vybavení kuchyní, okruh lidí, kteří by si koupili zařízení s převahou ploch z kovu, asi nebude příliš velký, protože působí chladně a neosobně a nehodí se do každého interiéru. Asi nejjednodušeji přizpůsobíme celkovému ladění i našemu naturelu nádobí. Nerezové, smaltované, lité hliníkové s titanovým nebo sklokeramickým povrchem, litinu čistou nebo se speciální politurou v modré kobaltové barvě, nabídka je široká a možností mnoho. Když se jedná o výraznější kovové plochy, najdeme je v kuchyni nejdříve na spotřebičích, obkladech či dřezu. Zde si vybereme dnes nejoblíbenější nerez, opět se navracející smalt, hliník, titan či zdánlivě obyčejný okopný plech, záleží jen na našem vkusu a také financích.
Pokud jsme skálopevně rozhodnuti, že naše kuchyně bude sladěná v odlesku některého z kovových materiálů, hned na počátku bychom si však měli říci, že vzhled a cena by neměly být jedinými podmínkami. Důležitá je výbava spotřebiče, povrchová úprava, trvanlivost materiálu a jeho údržba. Mezi nejstarší kovové materiály, používané v kuchyni, můžeme počítat litinu a měď, které se zde již dnes objeví buď jako nostalgické upomínky na dávné doby v podobě doplňků interiéru, případně v podobě velmi kvalitního nádobí. Kovem současnosti je bezesporu nerez. Nerezové jsou nádobí, kuchyňské doplňky - úchytky, pojezdové a výklopné mechanismy, drátěné police a závěsy, pláště spotřebičů, dřezy, obklady zadních stěn kuchyňské linky a dokonce i nábytek, který ale bývá obvyklé spíše ve velkých kuchyňských provozech, výjimečně pak v interiérech ve stylu high-tech.
Obliba nerezu je dána především jeho velkou odolností vůči mechanickému poškození i působení agresivních látek, tvarovou stálostí. Dá se povrchově upravovat dle specifických požadavků trhu nejen z hlediska vzhledu, ale i jednodušší údržby. Pokud jsme jej zvolili v lesklém provedení, údržba je celkem snadná, tento povrch však není příliš odolný proti škrábancům. Vzhledově stabilnější je matovaný povrch, případně forma s texturou. Hůře se udržuje například také nerezový dřez v případě, že máme tvrdou vodu, protože na jeho povrchu zůstávají kapky a tvoří se skvrny. Dobrým pomocníkem je ocet, který rozředíme s vodou. Roztokem dřez postříkáme a vytřeme hadrem do sucha. Otisky prstů i další drobné skvrny na nerezi čistíme mýdlovou vodou a měkkou houbičkou, nikdy nepoužíváme drsnou stranu houbičky, kterou bychom povrch poškrábali!
Nerez může být v určitých případech nahrazen jinými kovy. Nejčastěji hliníkem či okopným plechem, původně praktickým materiálem například pro ochranu spodní části vstupních dveří. Okopný plech je vzhledem velmi podobný nerezu, jeho výhodou je nižší cena, obklady a doplňky z něj vypadají velmi přirozeně. Pozornost ale musíme věnovat jeho zpracování a uchycení.
Obzvlášť v designových interiérech je využíván také další spíše technický materiál, žárově pozinkovaná ocel. Zhotovují se z ní pracovní desky či obklady zadní stěny linky.
Velmi často používaným materiálem byl v kuchyni hliník. Ešusy a levné příbory však dnes nahradily již zmíněné odlévané pánve a hrnce. Hliníkový válcovaný plech se používá na obklad zadní stěny linky. Údržbu může usnadnit nátěr bezbarvým lakem. Povrchově neupravený hliník čistíme výhradně neabrazivními čisticími prostředky a měkkou houbičkou, případně zakoupíme přípravek přímo určený na ošetřování tohoto materiálu.
Materiálem, který se z kuchyně nikdy nevytratil, je smaltovaný plech. Nového designu se dočkaly smaltované nádobí i sporáky, trouby či varné desky. Pouze v případě dřezů byl křehký smalt vytištěn odolnějšími kovy, keramikou nebo umělým kamenem. K čištění používáme klasické tekuté mýdlové i abrazivní prostředky.
Luxusním kovem je titan, neobyčejně pevný a současně také lehký materiál. Je odolný proti korozi i vysokým teplotám. Z titanu se vyrábějí také vysoce odolné povrchy nádobí, při výrobě kuchyňských spotřebičů jej používá například firma Whirlpool ve své řadě Titanium Line. Na titanovém povrchu nezůstávají otisky prstů ani jiné nečistoty, jeho údržba je proto snadná, stačí ho jen otřít vlhkým hadrem.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu