Výrobci nabízejí několik základních typů odsavačů v různě tvarovém, materiálovém i funkčním provedení. Můžeme si vybrat model vestavěný pod horní skříňku, výklopný nebo výsuvný. Tyto tři typy jsou cirkulační. Páry přes ně neprojdou - filtrují se přes uhlíkový filtr a vyčištěný vzduch se vrací zpět do místnosti. Odsavač má tukový filtr, který zachycuje mikroskopické částečky tuků.
Uhlíkový filtr má životnost několik měsíců, závisí od toho, jak často a co vaříme. Komínové a ostrovní odsávače odvádějí páry vývodní troubou mimo dům. Vývod musí mít zpětnou klapku, aby do potrubí nevnikl hmyz a v zimě zase brání přístupu studeného vzduchu do místnosti. Hladina hluku se pohybuje v rozmezí 38 až 60 decibelů. Digestoře mají samostatné osvětlení, které nám umožní při vaření lépe vnímat úpravu pokrmu.
Při výběru správné digestoře je důležité znát objem místnosti, v níž bude digestoř vzduch odsávat. Správný výkon digestoře si vypočítáte, když vynásobíte objem místnosti číslem šest. (Vzduch v místnosti by se měl vyměnit minimálně 6-krát za hodinu). Kuchyň propojená s obývákem bude potřebovat vyšší výkon digestoře jako malá uzavřená místnost. Pro dosažení optimálního výsledku odsávání je vhodné zapnout digestoř asi pět až deset minut před vařením - vznikne tak podtlak, který napomáhá rychlejšímu odsátí.
Ideální digestoř by měla být širší než varná deska a umístěna ve výšce 60 - 70 cm nad deskou (závisí na typu varné desky). Pokud již odsavač nefunguje tak jak má, je třeba vyměnit nebo vyčistit filtr. Příčinou může být i zablokovaný odvod (při komínové digestoři). Pokud máte zapnutou digestoř, okno už neotvírejte. Oslabí se tím jeho výkon a tukové částečky z vaření se rozšíří do místnosti, kde se usazují na stěnách nebo nábytku.
Při práci v kuchyni máme často zašpiněné ruce od zeleniny, těsta či masa, proto je důležité, aby manipulace s odsavačem byla jednoduchá. Nejlevnější modely jsou s manuálním - tlačítkovým nebo posuvným ovladačem, elektronické ovládání nabízí vyšší komfort.
Úplnou novinkou jsou digestoře s šestým smyslem, které mají zabudované elektronické senzory. Ty měří množství kouře, tepla a pár vycházejících z parní desky. Při určité hodnotě se odsávač samočinně zapne a po dosažení optimálního ovzduší se sám vypne, což šetří elektrickou energii, samozřejmě, odsávač je možné ovládat i manuálně.
Vzhled digestoře je věcí vkusu. Kromě klasické "bílé", jsou oblíbené digestoře v provedení nerez a sklo. Designéři však již nabízejí i kousky, které na první pohled vůbec nevypadají jako digestoř a jsou atraktivním dekorativním doplňkem.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu