Jakou digestoř do kuchyně?

V současnosti je moderní propojení kuchyně s obývákem. Pracujete v kuchyni, a přece jste v centru dění, spolu s rodinou, přáteli. Vůně jídla, která se šíří při přípravě pokrmů, však nemusí být vždy příjemná a vítaná. Tehdy je důležité nežádoucí pachy, vlhkost a páru z prostoru odstranit - odsát.

Výrobci nabízejí několik základních typů odsavačů v různě tvarovém, materiálovém i funkčním provedení. Můžeme si vybrat model vestavěný pod horní skříňku, výklopný nebo výsuvný. Tyto tři typy jsou cirkulační. Páry přes ně neprojdou - filtrují se přes uhlíkový filtr a vyčištěný vzduch se vrací zpět do místnosti. Odsavač má tukový filtr, který zachycuje mikroskopické částečky tuků.

Uhlíkový filtr má životnost několik měsíců, závisí od toho, jak často a co vaříme. Komínové a ostrovní odsávače odvádějí páry vývodní troubou mimo dům. Vývod musí mít zpětnou klapku, aby do potrubí nevnikl hmyz a v zimě zase brání přístupu studeného vzduchu do místnosti. Hladina hluku se pohybuje v rozmezí 38 až 60 decibelů. Digestoře mají samostatné osvětlení, které nám umožní při vaření lépe vnímat úpravu pokrmu.

Při výběru správné digestoře je důležité znát objem místnosti, v níž bude digestoř vzduch odsávat. Správný výkon digestoře si vypočítáte, když vynásobíte objem místnosti číslem šest. (Vzduch v místnosti by se měl vyměnit minimálně 6-krát za hodinu). Kuchyň propojená s obývákem bude potřebovat vyšší výkon digestoře jako malá uzavřená místnost. Pro dosažení optimálního výsledku odsávání je vhodné zapnout digestoř asi pět až deset minut před vařením - vznikne tak podtlak, který napomáhá rychlejšímu odsátí.

Ideální digestoř by měla být širší než varná deska a umístěna ve výšce 60 - 70 cm nad deskou (závisí na typu varné desky). Pokud již odsavač nefunguje tak jak má, je třeba vyměnit nebo vyčistit filtr. Příčinou může být i zablokovaný odvod (při komínové digestoři). Pokud máte zapnutou digestoř, okno už neotvírejte. Oslabí se tím jeho výkon a tukové částečky z vaření se rozšíří do místnosti, kde se usazují na stěnách nebo nábytku.

Při práci v kuchyni máme často zašpiněné ruce od zeleniny, těsta či masa, proto je důležité, aby manipulace s odsavačem byla jednoduchá. Nejlevnější modely jsou s manuálním - tlačítkovým nebo posuvným ovladačem, elektronické ovládání nabízí vyšší komfort.

Úplnou novinkou jsou digestoře s šestým smyslem, které mají zabudované elektronické senzory. Ty měří množství kouře, tepla a pár vycházejících z parní desky. Při určité hodnotě se odsávač samočinně zapne a po dosažení optimálního ovzduší se sám vypne, což šetří elektrickou energii, samozřejmě, odsávač je možné ovládat i manuálně.

Vzhled digestoře je věcí vkusu. Kromě klasické "bílé", jsou oblíbené digestoře v provedení nerez a sklo. Designéři však již nabízejí i kousky, které na první pohled vůbec nevypadají jako digestoř a jsou atraktivním dekorativním doplňkem.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…

Snídaňový pult - ideální řešení nejen do malé kuchyně

Ne do všech kuchyní se pohodlně vejde jídelní stůl. Ale jak potom vyřešit to, že nechcete každé menší jídlo nosit...
více…

Pět tipů na originální změnu kuchyně

Nebaví vás vaše kuchyň? Tak ji změňte! A nemusíte ji hned celou  vyhazovat a nechat si udělat novou a nejlépe na...
více…

Tři tipy, jak najít další úložné prostory v malé kuchyni

Úložných míst v kuchyni není nikdy dost. Proto je třeba využít doslova každý centimetr. A platí to nejen u kuchyní...
více…

Zamilujte se do fantastické kuchyně s barovým pultem

Myslíte, že barové pulty do kuchyně, jsou záležitostí jen do velkých prostor? Vůbec ne. Prozradíme vám, proč jsou...
více…

Z čeho si nechat vyrobit kuchyňsku linku?

Necháváte si vyrobit kuchyň na míru? O tvaru a rozměrech asi máte jistou představu nebo vás limitují rozměry...
více…

Kuchyňská linka na soklu, na nožičkách nebo raději zvolit závěsný systém?

Kuchyně na nožičkách? Nebo zvolit praktičtější sokl? Nejpoužívanější jsou tři varianty. Volba je na vás. My vám...
více…

Venkovní kuchyň a trend stolování pod širým nebem

Venkovní kuchyň, to je sen nejedné ženy, ale muže, který si libuje ve stolování pod širým nebem. Tato drobná stavba...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…