Ať už s kráječem na maso pracujete v restauraci, v lahůdkářství nebo doma, všude je při přípravě potravin kráječ nutností.
Kotouč můžete nastavit na různou tloušťku krájení a na kráječi můžete krájet různé druhy masa nebo zeleniny. Údržba kráječe zahrnuje bezpečnou manipulaci, použití a skladování zařízení.
Maso je potravina podléhající zkáze a snadno se v něm množí bakterie a jiné mikroorganismy. Malé kousky masa a jiných krájených potravin se zachytávají a ukládají kolem kotouče v kráječi. Pokud je tam necháte po určitý čas, začnou v nich a kolem nich růst bakterie a představujat nebezpečí pro další potraviny, které budete potom na kráječi krájet.
Údržba kráječe se týká čištění a desinfekce prostředí pro krájení masa. Když budete kráječ pravidelně čistit, škodlivé mikroorganismy nebudou mít příležitost se na jeho povrchu množit.
V průběhu aktivního používání kráječe ho musíte čistit minimálně jednou za 4 hodiny, a pokud ho používáte jen příležitostně, tak po každém použití. Nenechávejte příliš dlouhou dobu mezi krájením a čištěním kráječe.
Řiďte se návodem kráječe, jak s ním manipulovat, zacházet a jak ho čistit. Chraňte si ruce před pořezáním ochrannými rukavicemi a nenechávejte se při práci nikým rušit. Zvláštní pozornost věnujte čištění celého povrchu kráječe, stejně jako pod ním a celé pracovní desky, na které stojí. Když potřebujete kráječ důkladně vyčistit, je často nutné odmontovat některé jeho součásti. Doporučuje se kráječ odpojit a kotouč nastavit na nulu, aby byly jeho ostré okraje při čištění zasunuty do přístroje. Vyčistěte všechny části kráječe včetně držadel, stran a spodku pomocí teplé nebo horké vody s čisticím prostředkem. Pak kráječ dobře otřete.
Kráječ vydesinfikujte a nechejte ho, aby na něm desinfekce zaschla. Desinfekce pro potravinářství bývají speciální bezpečné roztoky jodu, chloru nebo kvartérního čpavku a vody při minimálně 45 °C. Až budou části suché, přístroj znovu složte.
Před manipulací s kráječem, masem a pracovní deskou si důkladně umyjte ruce a nasaďte ochranné rukavice. Vložte maso správně do kráječe, nastavte kotouč na správnou tloušťku a tlačte na držák, abyste si při krájení chránili ruce.
Při práci s kráječem nikomu neodpovídejte. Raději ho zastavte, pokud se už musíte zabývat něčím jiným. Až dokončíte krájení, nastavte kotouč na nulu a kráječ vyčistěte. Je vhodné ho čistit po každém použití.
Před skladováním zamkněte kotouč. Můžete ho uskladnit i nerozložený, pokud je kotouč chráněný a zabezpečený. Kráječ zabalte, aby se na něm neusazoval prach. Uskladněte ho na bezpečném a suchém místě mimo místa největšího provozu.
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správný kuchyňský kráječ.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu