Bezpečnost při práci s plastovými sáčky na zmrazování

Když zmrazujete potraviny na delší dobu než 2 měsíce, měli byste podle odborníků použít obaly do mrazničky nebo sáčky na zmrazování.

Tím snížíte dehydrataci potravin a úbytek jejich kvality. I když se doporučuje používat sáčky na zmrazování, měli byste se řídit také určitými pravidly, abyste zajistili nezávadnost potravin a tím i Vaše zdraví. Přečtěte si na balení, jestli se jedná o „sáčky na zmrazování“, anebo o „sáčky na uskladňování“. Sáčky na uskladňování nejsou určeny na zmrazování.

Časový rámec

Záleží na typu potraviny, ale bývá bezpečné jíst i potraviny zmrazené po dlouhou dobu, pokud byly správně zabaleny do sáčků určených na zmrazování.  Aby si však udržely svou vůni a strukturu, měli byste některé potraviny zkonzumovat dříve než jiné. Pečivo takto vydrží asi 3 měsíce, máslo rok, sýr měsíc a maso 3 měsíce až rok v závislosti na typu. Můžete si vyhledat tabulku, kde najdete další údaje.

Správné použití

Nemá smysl skladovat potraviny v sáčcích na zmrazování, pokud to neděláte správně. Nesprávné zabalení způsobí, že se jídlo začne kazit nebo měnit vlivem mrazu. Tyto změny vlivem nízkých teplot nepředstavují zdravotní nebezpečí, ale zničí vůni potravin. V sáčku, do kterého dáte potraviny, by mělo zůstat minimum nebo žádný vzduch, zbylý vzduch totiž způsobuje tyto změny. Pokud máte odsávací zařízení (pumpu), použijte ho. Zkontrolujte, že sáček zcela těsní, a že v něm nejsou škvíry ve sváru nebo dírky.

Rychlé zmrazování

Potraviny v sáčcích zmrazte co nejrychleji, aby si uchovaly svou kvalitu. Rychlým zmrazením předejdete utvoření krystalků ledu na potravinách. Zmrazování trvá asi 2 hodiny na každých 5 cm tloušťky potraviny.

Mikrovlnky

Některé sáčky na zmrazování můžete použít i při rozmrazování v mikrovlnce. Potraviny rozmražené v mikrovlnce jsou zcela bezpečné. Nikdy však v mikrovlnce jídlo v sáčcích na zmrazování tepelně nezpracovávejte, pokud to není přímo dovoleno v návodu od výrobce sáčků. Sáček by se jinak roztavil a potraviny zničil.

Návod od výrobce

Ne všechny sáčky na zmrazování jsou vyrobeny stejně. Před rozmrazováním nebo tepelnou úpravou potravin v sáčku si přečtěte návod výrobce. Některé sáčky neumožní správné rozmražení, zatímco v jiných můžete potraviny po kratší dobu v mikrovlnce i tepelně zpracovávat.  Návod bývá na štítku na balení sáčků. Pokud si nejste jisti, poraďte se s výrobcem nebo s prodejcem, na balení by měl být uvedeny kontakt.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Výhody a nevýhody vakuování potravin

Vakuovým zabalením z potravin odstraníte vzduch, čímž předejdete jejich oxidaci a znehodnocení. Je to skvělá...
více…

Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…