Bramborová metoda zařizování kuchyně

Zařizování kuchyně by se mělo odvíjet od toho, jaké činnosti a v jakém pořadí se zde obvykle provádějí. Z logické návaznosti činností při přípravě jídla výsledkem nejen to, jaké zařízení potřebujete, ale i to, jak ho uspořádat. O rozmístění jednotlivých částí kuchyňské linky nebo kuchyně se dá napsat složitě vypadající rozsáhlý elaborát, ve skutečnosti se však i tato "věda" zakládá na jednoduchých a logických principech.Představte si velmi podrobně například putování obyčejného bramboru z obchodu až na stůl. Možná se to zdá trochu infantilní, ale taková bramborová, případně mrkvová nebo kuřecí metoda - záleží na chuti - vám může pomoci zcela logicky uspořádat zařízení jakékoliv kuchyně. Termín bramborová metoda je samozřejmě zcela neoficiální.

Bramborová metoda zařizování kuchyně

Brambory si v obchodě naložíte do tašky a donesete je domů

Odložíte je do spížní skříně, případně, pokud jsou to brambory neobyčejně choulostivé, do chladničky. Z toho je jasné, že místo na uložení potravin, tedy komora, případně spížní skříň a chladnička by měly být blízko u dveří.Tašku si při vykládání nákupu musíte kamsi položit - nejlépe na kuchyňskou linku hned vedle lednice, jejíž dveře by měly otevírat tak, abyste je nemuseli obíhat. Z toho vyplývá část zařízení jednoduché kuchyně - hned vedle dveří chladnička o šířce 60 cm a odkládací plocha široká nejméně 30 cm.

Po vyložení nákupu si umyjete ruce a začnete vařit oběd

Brambory položíte na pracovní plochu - tam, kde byla předtím taška - a očistíte je. Slupky i s novinami hodíte do odpadků a brambory do misky s vodou. Umyjete je ve dřezu, uložíte na desku a nakrájíte. Pokrájené brambory hodíte do hrnce s vodou a postavíte na sporák. Brambory se vaří na sporáku a vy máte jasnou představu o další části kuchyňské linky. V blízkosti první, odkládací-pracovní plochy by měl být kuchyňský dřez, případně celé mycí centrum i s myčkou nádobí, odpadkový koš (například pod dřezem) a místo, kde jsou uloženy misky (ve spodní nebo horní skříňce) a možná i staré noviny, sáčky a podobné drobnosti. Napravo od dřezu by měla být větší, alespoň 90 cm pracovní plocha, na které nakrájíte brambory, pod ní místo pro uložení nožů, vařeček a hrnců (nože mohou být i na ploše nebo na stěně za ní), nad ní skříňka na talíře, na kterých budete uvařené brambory servírovat). Na pracovní plochu by měl navazovat sporák s šířkou přibližně 60 cm, respektive centrum vaření a pečení - blízko k bramborám nakrájených i ke dřezu s vodou.

Misku i ostatní nádobí umyjete a uložíte na odkapávač

Ten by měl být napravo od dřezu, aby byla manipulace s nádobím co nejpohodlnější a nekapali jste po celé kuchyni. Utěrka na nádobí by mohla viset na ručce spodní skříňky pod odkapávačem. Když budou brambory uvařené, odstavíte hrnec ze sporáku - na to se hodí odkládací plocha s šířkou minimálně 30 cm po její pravé straně, protože na ploše jste mezitím začali krájet zeleninu na salát. Vodu scedíte (naštěstí to ke dřezu není daleko) a brambory naložíte na talíř.
Předpokládám, že brambory jste vařili proto, abyste je nakonec snědli, takže celá záležitost kolem přípravy vyvrcholí servírováním na stůl. To, kde všude stůl může a nemůže být a při čem všem se dá stolovat, je tématem jiné kapitoly, v každém případě však platí, že alespoň jedno místo na stolování by mělo být v kuchyni nebo co nejblíže u kuchyňské lince.

Ti, kterým vaření moc neříká a nehodlají se jím příliš zabývat ani v nejbližší budoucnosti,

mohou bramborovou metodu modifikovat na čajovou, protože příprava pytlíkového čaje je průměrně náročný kuchařský výkon průměrného single. V tom případě se kuchyň vyřeší jedním kompaktním blokem s půdorysem šatní skříně, tedy přibližně 60 × 120 cm, který se dá koupit komplet i s nutným vybavením - ledničkou, dvouvařičem a dřezem. Pak stačí dokoupit malý a velký hrnec, malý a velký talíř, malý a velký šálek, malou a velkou lžíci, nůž, rychlovarnou konvici, topinkovač, mikrovlnku a kuchyň pro jednoho člověka je zařízena. Pokud však nežijete sám a vaše kuchařské ambice sahají výš než ke snídani, měli byste kuchyni rozhodně věnovat více času i prostoru.

Tato metoda není jediná a určitě nepatří k nejučenější, zdá se však nejnázornější

V kuchyňském studiu zřejmě používají jiné termíny - například zónování kuchyně. Na základě bramborové metody však dospějete ke stejným principům uspořádání zóny zásob, mycí, přípravné a varné zóny a odkládacích zón.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Desky, které znamenají vaření

Kypí vám to? Připaluje? Babráte se s tím? Vaří vám to?Na čem pokoušíte své kulinářské schopnosti? Pouštíte...
více…

Boj o centimetry

Máte malou kuchyň? Opravdu? A není malá jen proto, že od ní chcete víc, než vám může dát? V malých prostorách...
více…

Jak vybrat pohodlnou židli k jídelnímu stolu?

Židle k jídelnímu stolu je důležitou součástí kuchyně nebo jídelny a jedná se o hodně používaný nábytek. Proto...
více…

Kuchyňské dřezy Franke překvapí svou odolností a atraktivním vzhledem

Kuchyňské dřezy jsou neodmyslitelnou součástí kuchyňské linky. Pokud provádíte rekonstrukci či výstavbu kuchyně,...
více…

Granitové dřezy jsou odolné a jen tak je neponičíte

Když se řekne granitový dřez, řada z nás neví, jak vypadá a jaké jsou jeho užitné vlastnosti. Přitom tyto dřezy...
více…

Dřevěné obklady ze starých lodí, kterým naprosto propadnete

Originální, netradiční, s příběhem, tak přesně takto bychom mohli hovořit o dřevěných obkladech, které jsou...
více…

Jak vylepšit svou kuchyň? Mám pro vás zaručené tipy!

Zejména ženy tráví v kuchyni nepředstavitelné množství času, a proto by tato místnost měla patřit k tomu...
více…

Nahradí bambusová brčka konečně ta plastová?

Ve Spojených státech se denně použije více než 500 000 000 plastových brček. A kde skončí většina z nich?...
více…

Otevřená kuchyň potřebuje dobrou organizaci a dostatek úložných prvků

Chcete mít kuchyň vzdušnou a navíc vše ihned po ruce? Tak si vyberte otevřenou variantu. Ale i zde je třeba kuchyňské...
více…

Nerezové police pozvednou vzhled každé kuchyně

Nerezová ocel má své zasloužené místo v moderní kuchyni. A právem. Snadno se udržuje, krásně vypadá a má i dlouhou...
více…