Odložíte je do spížní skříně, případně, pokud jsou to brambory neobyčejně choulostivé, do chladničky. Z toho je jasné, že místo na uložení potravin, tedy komora, případně spížní skříň a chladnička by měly být blízko u dveří.Tašku si při vykládání nákupu musíte kamsi položit - nejlépe na kuchyňskou linku hned vedle lednice, jejíž dveře by měly otevírat tak, abyste je nemuseli obíhat. Z toho vyplývá část zařízení jednoduché kuchyně - hned vedle dveří chladnička o šířce 60 cm a odkládací plocha široká nejméně 30 cm.
Brambory položíte na pracovní plochu - tam, kde byla předtím taška - a očistíte je. Slupky i s novinami hodíte do odpadků a brambory do misky s vodou. Umyjete je ve dřezu, uložíte na desku a nakrájíte. Pokrájené brambory hodíte do hrnce s vodou a postavíte na sporák. Brambory se vaří na sporáku a vy máte jasnou představu o další části kuchyňské linky. V blízkosti první, odkládací-pracovní plochy by měl být kuchyňský dřez, případně celé mycí centrum i s myčkou nádobí, odpadkový koš (například pod dřezem) a místo, kde jsou uloženy misky (ve spodní nebo horní skříňce) a možná i staré noviny, sáčky a podobné drobnosti. Napravo od dřezu by měla být větší, alespoň 90 cm pracovní plocha, na které nakrájíte brambory, pod ní místo pro uložení nožů, vařeček a hrnců (nože mohou být i na ploše nebo na stěně za ní), nad ní skříňka na talíře, na kterých budete uvařené brambory servírovat). Na pracovní plochu by měl navazovat sporák s šířkou přibližně 60 cm, respektive centrum vaření a pečení - blízko k bramborám nakrájených i ke dřezu s vodou.
Ten by měl být napravo od dřezu, aby byla manipulace s nádobím co nejpohodlnější a nekapali jste po celé kuchyni. Utěrka na nádobí by mohla viset na ručce spodní skříňky pod odkapávačem. Když budou brambory uvařené, odstavíte hrnec ze sporáku - na to se hodí odkládací plocha s šířkou minimálně 30 cm po její pravé straně, protože na ploše jste mezitím začali krájet zeleninu na salát. Vodu scedíte (naštěstí to ke dřezu není daleko) a brambory naložíte na talíř.
Předpokládám, že brambory jste vařili proto, abyste je nakonec snědli, takže celá záležitost kolem přípravy vyvrcholí servírováním na stůl. To, kde všude stůl může a nemůže být a při čem všem se dá stolovat, je tématem jiné kapitoly, v každém případě však platí, že alespoň jedno místo na stolování by mělo být v kuchyni nebo co nejblíže u kuchyňské lince.
mohou bramborovou metodu modifikovat na čajovou, protože příprava pytlíkového čaje je průměrně náročný kuchařský výkon průměrného single. V tom případě se kuchyň vyřeší jedním kompaktním blokem s půdorysem šatní skříně, tedy přibližně 60 × 120 cm, který se dá koupit komplet i s nutným vybavením - ledničkou, dvouvařičem a dřezem. Pak stačí dokoupit malý a velký hrnec, malý a velký talíř, malý a velký šálek, malou a velkou lžíci, nůž, rychlovarnou konvici, topinkovač, mikrovlnku a kuchyň pro jednoho člověka je zařízena. Pokud však nežijete sám a vaše kuchařské ambice sahají výš než ke snídani, měli byste kuchyni rozhodně věnovat více času i prostoru.
V kuchyňském studiu zřejmě používají jiné termíny - například zónování kuchyně. Na základě bramborové metody však dospějete ke stejným principům uspořádání zóny zásob, mycí, přípravné a varné zóny a odkládacích zón.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu