Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku vědět, v čem jste udělali chybu, vyhnete se příště zbytečné námaze s následným zklamáním.

Použití nesprávných kvasnic 

Při přípravě těsta na chleba se vždy řiďte přesně receptem, protože kdybyste suroviny nahradili jinými, chléb by se nemusel povést. Například pokud recept uvádí určitý typ kvasnic (aktivní, rychle kynoucí, lisované nebo speciální chlebové), použijte skutečně tento typ, protože celá příprava chleba je založená právě na činnosti kvasnic. Při použití nesprávného typu by chleba mohl nakynout příliš nebo nenakynout dostatečně. Chléb, který dostatečně nenakyne, bývá tuhý a gumový, a příliš nakynutý chleba bývá drobivý a téměř nepůjde krájet.

Nedostatečné uhnětení těsta

Hnětení pomáhá vzniknout lepku, zlepšuje kynutí chleba a zapracovávají se při něm do těsta vzduchové bublinky. Pokud chleba před kynutím dostatečně neuhnětete, budete mít lepivou hroudu, ze které bude téměř nemožné vytvarovat bochník. Těsto musíte hníst minimálně 10 minut. Kdy bude těsto dostatečně uhnětené, poznáte podle toho, že bude elastické a nebude Vám znečišťovat ruce.

Nesprávná teplota

Teplota hraje důležitou roli při aktivaci kvasnic a kynutí těsta. Kvasnice aktivujte ve vodě, která má asi 40 °C. Do vody dejte trochu cukru, zamíchejte a pak přidejte sušené kvasnice. Když hladina tekutiny v misce stoupne asi na dvojnásobek, kvasnice jsou aktivované.
Při kynutí těsta je potřeba okolní teplota asi 27 °C. Nižší teplota kynutí zpomaluje a vyšší dá chlebu kyselou příchuť.

Nedopečení nebo přepečení

Pečte chleba v horké troubě, dokud nebude zlatohnědý. Z receptu se dozvíte potřebnou teplotu a dobu pečení. Když chleba vytáhnete z trouby, vyjměte ho z pečicí nádoby a zaklepejte prstem na jeho spodní stranu. Pokud bude znít dutě, je hotový. Pokud nebude, dejte ho zpátky do pečicí nádoby a pečte dalších 5-10 minut. Přepečený chleba je suchý a drobivý, proto ho začněte kontrolovat asi 5 minut před uvedeným koncem pečení. Protože některé trouby pečou víc než jiné, může být chleba hotový dřív.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…

Péče o domácí pekárnu

Mnoho lidí rádo peče domácí chleba a investuje proto do domácí pekárny (chlebovače). Domácí pekárny bývají...
více…