Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku vědět, v čem jste udělali chybu, vyhnete se příště zbytečné námaze s následným zklamáním.
Při přípravě těsta na chleba se vždy řiďte přesně receptem, protože kdybyste suroviny nahradili jinými, chléb by se nemusel povést. Například pokud recept uvádí určitý typ kvasnic (aktivní, rychle kynoucí, lisované nebo speciální chlebové), použijte skutečně tento typ, protože celá příprava chleba je založená právě na činnosti kvasnic. Při použití nesprávného typu by chleba mohl nakynout příliš nebo nenakynout dostatečně. Chléb, který dostatečně nenakyne, bývá tuhý a gumový, a příliš nakynutý chleba bývá drobivý a téměř nepůjde krájet.
Hnětení pomáhá vzniknout lepku, zlepšuje kynutí chleba a zapracovávají se při něm do těsta vzduchové bublinky. Pokud chleba před kynutím dostatečně neuhnětete, budete mít lepivou hroudu, ze které bude téměř nemožné vytvarovat bochník. Těsto musíte hníst minimálně 10 minut. Kdy bude těsto dostatečně uhnětené, poznáte podle toho, že bude elastické a nebude Vám znečišťovat ruce.
Teplota hraje důležitou roli při aktivaci kvasnic a kynutí těsta. Kvasnice aktivujte ve vodě, která má asi 40 °C. Do vody dejte trochu cukru, zamíchejte a pak přidejte sušené kvasnice. Když hladina tekutiny v misce stoupne asi na dvojnásobek, kvasnice jsou aktivované.
Při kynutí těsta je potřeba okolní teplota asi 27 °C. Nižší teplota kynutí zpomaluje a vyšší dá chlebu kyselou příchuť.
Pečte chleba v horké troubě, dokud nebude zlatohnědý. Z receptu se dozvíte potřebnou teplotu a dobu pečení. Když chleba vytáhnete z trouby, vyjměte ho z pečicí nádoby a zaklepejte prstem na jeho spodní stranu. Pokud bude znít dutě, je hotový. Pokud nebude, dejte ho zpátky do pečicí nádoby a pečte dalších 5-10 minut. Přepečený chleba je suchý a drobivý, proto ho začněte kontrolovat asi 5 minut před uvedeným koncem pečení. Protože některé trouby pečou víc než jiné, může být chleba hotový dřív.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu