Čištění elektrické konvice

Rychlovarné konvice, které jsou k dostání s kabelem nebo bez něj, rychle ohřejí vodu, ze které si pak připravíte kávu, čaj nebo jiný nápoj, instantní polévku či cereálie. Mívají automatické vypínání, aby se voda zbytečně dlouho nevařila a nevypařovala.

Obsahují vnitřní topné těleso a vyrábějí se v řadě velikostí a stylů. Stejně jako obyčejné konvice na sporák také rychlovarné konvice se skládají z více částí, které fungují společně a tím ohřívají vodu.

Tělo konvice.

Hlavní součástí konvice je její tělo, do kterého se nalévá voda až po čáru označující maximum. Jeho kapacita závisí na modelu konvice.

Hubice a držadlo.

K tělu konvice je připojená hubice, kterou se voda vylévá, a držadlo, abyste ji mohli uchopit. Některé konvice mají lapač nečistot, přes který se voda lije do šálků nebo do jiné nádoby, aniž by horká voda vytekla kolem. Držadla jsou navržená tak, aby se dala dobře uchopit, a často na nich bývají drážky pro ruce.

Víko.

Na konvici bývá víko, kterým se přikrývá během vaření. Také brání tomu, aby se do konvice nedostal prach a jiné nečistoty ať už při chodu nebo když ji právě nepoužíváte.

Zapínání.

Elektrické konvice mívají knoflík na zapínání „ON“, kterým se spustí ohřívání vody, a kontrolku, která svícením ukazuje, že konvice je v činnosti. Některé konvice mají automatické vypínání a jiné nemají, ty musíte vypnout přepnutím na „OFF“.

Topné těleso.

Konvice mívají topné těleso ukryté na svém spodu, kde je uzavřené a zajištěné, aby se k němu nedostala vlhkost. 

Základna.

Elektřina se dostává k topnému tělesu kabelem nebo základnou konvice. Konvice bez kabelu mívají základnu podobnou talíři, která dodává elektřinu topnému tělesu ze zásuvky. Konvice s kabelem mívají elektrický kabel, který se zapojuje do zásuvky.

Náš tip:

Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články