Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Rychlovarné konvice patří mezi řadu malých elektrických spotřebičů do domácností, které spoustě lidí zpříjemňují život, a přitom ušetří několik minut dnes již velmi vzácného času.

Používáme je jak pro rychlou přípravu kávy, čaje nebo jiného teplého nápoje, který nám napomáhá například nastartovat den, zpříjemní chvíle odpočinku, či napomůže prodloužit večerní posezení po únavném dni.

Podívejte se na nabídku rychlovarných konvic podle cenového rozpětí:

Méně než 500 Kč
500 až 700 kč
700 až 1 100 Kč
1 100 a více

Podívejte se na nabídku rychlovarných konvic podle značek:

Bosch  Catler  Ceramic Blade  Concept  DeLonghi  ECG  Electrolux  ETA  Gorenje  GRAEF  Kenwood  KitchenAid  Morphy Richards  MOULINEX  Philips  ROHNSON  Russell Hobbs  Scarlett  SENCOR  SEVERIN  Tefal  Unold  Zelmer

Jakou velikost konvice?

Nejdůležitějším technickým parametrem při výběru rychlovarné konvice je zcela určitě její množstevní hodnota v litrech, tedy kolik kapaliny se do konvice vleze. Samozřejmě jiný obsah potřebuje rodina, jiný člověk žijící jako tzv. singl, tedy sám. V nabídce obchodů jsou jak litrové konvice, tak ty s téměř dvojnásobným objemem. Pro osaměle žijícího studenta je jistě důležité, aby zbytečně neprovařil v konvici vodu, kterou pak stejně nevyužije, protože v ranním spěchu konvici přeplnil.  Zde se často zbytečně doslova provaří za rok nemalé částky, které pak chybí v rozpočtu domácnosti.

Příkon je základ.

Rychlovarnou konvici si lidé obyčejně pořizují hlavně kvůli rychlému a pohodlnému ohřevu vody.  Rychlost ohřevu závisí na udávaném příkonu konvice. Ten je obyčejně v rozsahu 800 až 3000 Wattů. Nejčastěji se většinou kupuje zlatý střed, tedy konvice s příkonem kolem 2000 Wattů. Rychlost ohřevu vody na bod varu je v takto dimenzované konvici okolo tří minut, což je jistě dost velký rozdíl proti ohřevu například na plynu. Zde si na stejné množství vroucí vody počkáte asi třikrát déle.
Oproti dřívějším konvicím je nejpatrnější rozdíl v konstrukci ukrytí topné spirály pod dno konvice.  Tento prvek výrazně omezil tvorbu vodního kamene při vaření vody.  Usnadnilo se tak čištění a údržba vnitřku přístroje, protože snadněji se pochopitelně čistí hladké dno než záhyby topné spirály. Usazený vodní kámen navíc snižoval účinnost ohřevu vody, což se projevilo samozřejmě na delší době, než se voda v konvici ohřála na požadovanou teplotu. Ukrytí spirály pod dno konvice sice malinko také prodloužilo dobu ohřevu, ale snadnější údržba, delší životnost a možnost ohřevu i jiné kapaliny než čisté vody zcela eliminovaly tuto drobnou nevýhodu oproti starším typům konvic.

Bezpečnost vždy na prvním místě.

Logická otázka každého, kdo si konvici míní pořídit, se týká bezpečnosti přístroje. Vždyť jak známo, elektrický proud se s vodou moc rád nemá, výstupem činnosti zařízení je velmi rychle ohřátá voda až na bod varu, což také není záležitost, nad kterou by se dalo jen mávnout rukou. Opařeniny, jak známo, se léčí dlouho a bolestivě.
Nicméně pokud si zákazník koupí kvalitní výrobek, není potřeba se obávat, že by ho konvice ohrozila. Co se týče varu vody, jsou tyto výrobky vybaveny kvalitním termostatem, který konvici vypnou ihned po dosažení varu. Další pojistka se postará, aby se konvice se vypla v okamžiku, kdy je sice zaplá, ale uživatel do ní nedal dostatek vody.  Zde se jedná o tepelnou pojistku, která chrání konvici před zničením a její okolí před požárem, pokud by se konvice přehřála.  Jiná pojistka se postará o vypnutí v okamžiku, kdy je zaplá konvice odebrána z podstavce. Nebezpečný není ani samotný podstavec bez konvice. Je opatřen ochrannou záklopkou, kterou chrání kontakty, aby nemohlo dojít k nechtěnému dotyku následnému úrazu proudem.

Zákaznické bonusy.

Jen nejjednodušší a nejlacinější konvice slouží k jen prostému ohřátí vody na bod varu. Pokud si chcete například ohřát čaj na požadovanou teplotu, jsou konvice vybaveny termostatem s libovolným nastavením teplot. Dalším bonusem je způsob ukrytí a navinutí kabelu síťového napájení. To kromě uživatelského komfortu zajistí i bezpečnější zacházení s konvicí, protože volně visící nebo ložený kabel je vždy určitým nebezpečím pro stabilitu konvice v případě nechtěného zachycení kabelu.
Oboustranný vodoznak je také pro zákazníka vítaným bonusem, stejně jako vnitřní osvětlení konvice v případě že je zapnutá. Některé konvice, stejně jako tomu bývalo u starých konvic například na mléko, v okamžiku dosažení varu pískají, aby upozornily majitele, že voda na čaj nebo kávu je již hotová. Tento zvuk se dá samozřejmě vypnout, pokud by někoho rušil.
Co se týče provedení, dělí se dnes konvice na plastové a nerezové. Nerezové bývají kvalitnější a také dražší. Nicméně pokud máte nerezové výrobky v oblibě, jistě lépe zapadnou do designu vaší kuchyně lépe než nezajímavě působící plast.

Jak pečovat o rychlovarnou konvici  Jak odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice  Jak funguje rychlovarná konvice  Historie elektrických konvic  Bezpečnost u rychlovarné konvice  Jak čistit konvici z rychlovarné oceli  Čištění elektrické konvice  Rychlovarná konvice a konvice na sporák

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články