Co je potřeba na pečení chleba v domácí pekárně?

Když dáte do domácí pekárny pár základních ingrediencí, můžete za méně než tři hodiny upéct bochník lahodného chleba doprovázený úžasnou vůní z kuchyně.

Začněte s klasickým bílým chlebem, který vyžaduje vodu, mouku na bílý chleba, cukr, sůl a kvasnice, a pak můžete přistoupit k vybranějším příchutím přidáním ovoce, exotického koření, ořechů, sýra i zeleniny, např. dýně, špenátu nebo mrkve. Některé recepty na domácí chléb jsou určené pro lidi se zdravotními problémy, např. s alergiemi. Existují také sváteční recepty nebo recepty pro zvláštní příležitosti.

Význam

Elektrické domácí pekárny ušetří spoustu času a vytvoří zdravý vynikající výsledek. Dalším faktorem je úspora, když zvážíte, kolik stojí bochník nekvalitního chleba v supermarketu. Snadné použití umožní uživateli nakombinovat suroviny v pekárně najednou, zavřít víko, zmačknout knoflík a jít pryč.

Typy

Jaký chleba v pekárně upečete, závisí pouze na tom, jakým se řídíte receptem. Například stoprocentní chléb z bílé pšenice vyžaduje med, melasu a čistou pšeničnou mouku. Bylinkový chléb vyžaduje pažitku, majoránku, tymián a bazalku. Třešňovo-pekanový chléb vyžaduje třešně, rozinky, slunečnicová semínka, pekanové ořechy, skořici a zázvor. Jiné druhy chleba vyžadují jablečné pyré, česnek nebo tvrdý sýr.

Časový rámec

Upečení chleba v domácí pekárně trvá dvě a půl hodiny až tři hodiny. Recepty se obvykle dělí na tři velikosti bochníku: malý, střední a velký. Požadovaná velikost bochníku určuje množství potřebných surovin. Na trhu existuje řada domácích pekáren, z nichž každá nabízí jiné prvky, které mohou mít vliv na dobu pečení.

Úvahy

Individuální chuť a preference určují, co všechno přidáte do domácí pekárny při přípravě chleba. Když se budete řídit receptem, pro dosažení úspěchu jsou důležité odpovídající a vyvážené suroviny. Řiďte se přesně návodem. Čím více budete mít zkušeností s domácí pekárnou, tím větší výběr chleba budete moct připravovat pro sebe i pro ostatní.

Výhody

Obyčejné suroviny se mohou v domácí pekárně proměnit v bochník vynikajícího chleba, a to i když jste začátečník. Bez fyzické námahy, hnětení, bezpočtu mís a pomůcek a s nepatrnými náklady proměníte pouhých pár surovin v bochník výborného lahodného chleba. Když bude chleba upečený, opatrně vyjměte kovovou nádobu z pekárny, obraťte ji, vyklopte chleba a nechejte ho na poličce vychladnout. Na krajíc si pak můžete dát trochu másla nebo marmelády.

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články